Trakavica oko imenovanja direktora RAK-a još traje

Predloženom Drašku Milinoviću dok je bio direktor RTRS-a, RAK je izrekao kaznu od 15.000 KM zbog nepoštovanja odluka tog regulatornog tijela

Trakavica oko imenovanja direktora RAK-a još traje
Foto: RAK

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) još uvijek nije imenovan, a priča o njegovom imenovanju nastavlja se iz sjednice u sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje poslanici uporno postavljaju pitanje o tome Vijeću ministra koje vrši imenovanja.

Poslanici zamjere činjenicu da je Vijeće RAK-a na tu poziciju predložilo Draška Milinovića koji je predvodio javnih bh. servis Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS), kada je toj medijskoj kući izrečeno 19 izvršnih mjera kazni istog tog RAK-a u iznosu od 246.000 KM, ali i lično direktoru kazna 15.000 KM zbog neprovođenja odluka i propisa RAK-a.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH poslanik Srpske demokratska stranke (SDS) Mirko Šarović tražio je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD). Šarović je pokrenuo to pitanje uz još jedno, da li je istina da je broj kazni u periodu od 2016. godine do danas, zbog kršenja pravila RAK-a, RTRS-u veći od svih izrečenih kazni za sve druge medije u BiH zajedno.

Šarović je pitao da li je odluka o imenovanju direktora donesena na telefonskoj sjednici Vijeća RAK-a 24. aprila te da li je istina da takva odluka nikada nije dostavljena Vijeću ministara, nego samo obavijest, ali je i problematizirao činjenicu da ostali učesnici nisu dobili takvu odluku.

Osim toga, sporna mu je i činjenica da je Vijeću RAK-a, koje je donijelo odluku o imenovanju istekao mandat 23. decembra 2017. godine, ali da Vijeće ministara nikada nije imenovalo niti novi saziv, niti njima produžio mandat kao vršiocima dužnosti, zbog čega se postavlja i pitanje njihove mogućnosti da donesu bilo kakvu odluku, uključujući i odluku o imenovanju direktora RAK-a.

Tegeltija je podsjetio na proceduru imenovanja sedmočlanog Vijeća RAK-a koje imenuju oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a proceduru provodi ad hoc komisija PSBiH i očigledno je da je članovima Vijeća RAK-a mandat istekao.

Dodao je da je Vijeće ministara 2018. godine razgovaralo o imenovanju novog saziva Vijeća RAK-a, ali to nije završeno iako je Zajednički kolegij oba doma PSBiH predložio svoje članove za ad hoc komisiju. Tražili su tri predstavnika nevladinog sektora što je Vijeće ministara i prihvatilo.

Potvrdio je da je Vijeće ministara od Vijeća RAK-a dobilo kompletan materijal o provođenju konkursne procedure za izbor direktora s biografijama kandidata, pitanjima i odgovorima tokom konkursa te prijedlog da se Draško Milinović imenuje na pozivaju direktora RAK-a.

Dodao je da iz tog materijala nije bilo vidljivo da li je odluka donesena telefonskim putem, ali imajući u vidu da su tada na snazi bile mjere zbog pandemije koronavirusa, moguće je da je sjednica bila telefonska.

Kako je zaključio sadašnji direktor RAK-a, Predrag Kovač, on je tražio od Vijeća ministara BiH da mu se dodijeli status vršioca dužnosti, ali Vijeće ministara je to odbilo jer je okončana konkursna procedura za izbor novog direktora.

About The Author