Medijske kuće povukle fotografiju princeze Kate Middleton

Agencija AFP je kazala da je zbog uredničkog problema ta fotografija povučena te da se više ne smije koristiti

Medijske kuće povukle fotografiju princeze Kate Middleton

Fotografija Kate Middleton (42) princeze od Walesa, sa njezino troje djece, izazvala je lavinu teorija zavjere i nagađanja koje su se pojavile na internetu nakon što je otkriveno da je fotografija digitalno uređena.

Fotografiju je Kensingtonska palača postavila na naloge na društvenim mrežama, a zatim je poslala globalnim novinskim agencijama.

Rečeno je kako ju je snimio princ od Walesa početkom sedmice u njihovu domu u Windsoru i pretpostavlja se da je fotografiju par direktno poslao u Ured palače protekle subote.

To je trebala biti princezina prva službena fotografija nakon što je bila podvrgnuta operaciji abdomena u januaru.

No, novinske agencije, uključujući Reuters, AP, Getty i AFP, povukle su fotografiju sa svojih servisa, jer su smatraju je fotografija digitalno uređena.

AP je izdao upozorenje tražeći da se fotografija ukloni iz njihovog sistema, navodeći da se prilikom detaljnijeg pregleda utvrđeno da je izvor manipulirao fotografijom.

Agencija AFP je kazala da je zbog uredničkog problema ta fotografija povučena te da se više ne smije koristiti ni na koji način, dok je Reuters rekao da je slika uklonjena nakon što je detaljno pregledana.

Trenutno postoji velika zabrinutost u novinskoj industriji zbog manipulacije fotografijama pomoću AI tehnologije, iako nije jasno da li se to dogodilo u ovom slučaju.

Na fotografiji je pronađeno nekoliko nelogičnosti. Zglob i rukav džempera princeze Charlotte izgledaju digitalno promijenjeni, a čini se i da postoji problem s petom Charlotteine čizme te s pozadinom iza porodice.

Jedan dio javnosti istaknuo je mnogo onoga što su smatrali sumnjivim problemima s fotografijom.

Na slici, jedan Louisov prst izgleda kraći od ostalih, a neki su primijetili i dužinu ruku princa Georgea, rukave džempera princeze Charlotte, ‘mutnu’ kosu i kasnojesensko lišće na drveću koje se ne poklapa s tvrdnjom da je fotografija nastala nedavno.

Očigledne greške u uređivanju fotografije dolile su ulje na vatru teorija zavjere koje kruže o tome gdje se Kate Middleton nalazi.

Istog dana, Reuters je objavio da se princeza Kate izvinila na društvenim mrežama zbog “zabune” koju je izazvala uređena fotografija koju je Ured Kensingtonske palače objavio prethodnog dana.

– Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentiram s montažom. Željela sam izraziti svoje izvinjenje zbog bilo kakve zabune koju je izazvala porodična fotografija koju smo jučer podijelili – navodi se u poruci objavljenoj na platformi X, potpisanoj sa “C” što znači da ju je poslala Kate.

Izvor: Business Insider/Reuters

About The Author