Trebaju li mediji da prenose znanje ili zablude koje su zanimljive?

Da li novinar koji zna da je nešto netačno, treba tu netačnost naglasiti ili prenijeti izrečeno bez intervencija? Trebaju li mediji prenositi laži političara pod izgovorom da gledaocima prepuštaju da sami donesu sud?

Trebaju li mediji da prenose znanje ili zablude koje su zanimljive?

Neki dan, u rubrici „Sudbine“ portala Srpskainfo.com, naletih na tekst pod naslovom: „‘Jednostavno, ide nam od ruke’ Žena vjeruje da Nebojša posjeduje neobičnu moć, iz tri pokušaja dobio isto toliko blizanaca“.

U tekstu se govori o muškarcu koji je sa dvije žene dobio tri para blizanaca.

Njegova sadašnja partnerka je ubijeđena da on posjeduje neobičnu moć i da je zbog toga u stanju da „napravi” dvojke kad god to poželi, a onda dodaje: „Pravi je majstor za blizance. Ima još jedne iz prvog braka. To je neki fenomen. Situacija je postala ozbiljna, jer smo siromašni, pa sam prinuđena da pribjegnem krajnje restriktivnim mjerama. Za tu njegovu narav ‘katanac’ je zasad jedini lijek.“

Na njenu izjavu, majstor se nadovezuje konstatacijom: „‘Oće me! Za prvi put nisam imao osjećaj, ali sam u druga dva slučaja bio ubijeđen da će da bude tač daun!“

U čemu je problem? Pa, imamo dva problema: prvi se tiče znanja, a drugi novinara/medija.

Kada govorimo o znanju, nauka je dokazala da muškarci nemaju nikakve veze sa tim da li će žena roditi jedno dijete, dvojke, trojke ili četvorke. To isključivo zavisi od žene, tj. od broja njenih jajnih ćelija u toku oplodnje kod dvojajčanih blizanaca ili od toga da li će se oplođena jajčana ćelija početi dijeliti na dva dijela. Baš kao što i pol djeteta zavisi od muškarca, tj. da li njegova sperma nosi X ili Y hromozom. X-hromozom muškarca u kombinaciji sa majčinim X-hromozomom stvara ženski plod (XX), a Y-hromozom u kombinaciji sa majčinim X-hromozomom ‒ muški (XY).

Sada dolazimo do druge dileme, na koju ja sâm nemam adekvatan odgovor.

U pomenutom tekstu, i muškarac i žena tvrde nešto što je potpuno netačno, a to je da blizanačka trudnoća zavisi od muškarca. Da li novinar koji zna da je to netačno, treba tu netačnost da naglasi u tekstu ili treba da vjerno prenese to neznanje?

Naravno, u ovom slučaju ovo je prilično benigno, osim što u jednom patrijarhalnom društvu daje na značaju dotičnom muškarcu, pretvarajući ga u reproduktivnog Supermena, ali postoje situacije kada je to prilično opasno.

Koliko su puta novinari/mediji prenosili izjave političara znajući da su to laži, samo zato što su to oni rekli, prepuštajući manje ili više neukim gledaocima, slušaocima i čitaocima da sami donesu sud o tome?

Koliko su samo puta mediji ustupali svoje stranice i minute programa različitim nadriljekarima, prorocima i vračarama da se hvale kako mogu izliječiti mnoge bolesti pred kojima je savremena medicina nemoćna?

Koliko je samo medijskog prostora i vremena dato raznim kvaziistoričarima koji su nam objašnjavali da smo narod superiorniji od drugih i da zbog toga imamo ekskluzivna prava na mnoge stvari koje drugim narodima nikako ne pripadaju?

Možemo ovako nabrajati do sutra.

Pitanje koje me i dalje muči jeste koliko su mediji ovakvim izvještavanjem posredno ubili, osakatili, osiromašili, protjerali i raselili ljudi u Bosni i Hercegovini i regionu?

About The Author