RTV HB: Bez ijedne slike ubijenih civila iz Gaze

Hayat nakon nekog vremena ponovo donosi dobre priloge o konkretnim problemima, a drastičan zaokret u pristupu RTV HB-a sukobu u Gazi je školski primjer eksterne intervencije u uređivačku politiku nekog medija

RTV HB: Bez ijedne slike ubijenih civila iz Gaze
Foto: Hosny Salah/Pixabay

HAYAT TV: Uništavanje planine

  1. oktobar – 5. novembar 2023.

GRADNJA NA BJELAŠNICI: Konačno, u subotu (četvrti novembar) nas je Hayat počastio jednim od onih priloga čije se odsustvo hronično osjetilo posljednjih nekoliko sedmica! Istraživački segment od preko pet i po minuta (5′ 40”), o konkretnom problemu koji ima konkretne implikacije na zajednicu, sa konkretnim argumentima i zanimljivim podacima, i sve to praćeno krasnim snimcima iz drona koji daju jasan kontekst priči o prekomjernoj gradnji na Bjelašnici, vrijedi izdvojiti kao svijetlu tačku ovosedmičnih izdanja Vijesti u 7. Sa zanimanjem vrijedi pratiti nastavak ove priče budući da je na kraju priloga naznačeno kako će se o ovoj temi govoriti u epizodama.

PUT PACIJENTA: Hronični bolesnici u Kantonu Sarajevo, dakle osobe koje npr. pate od srčanih tegoba i nemaju izgleda za poboljšanje svog zdravstvenog stanja, prinuđeni su svaka tri mjeseca odlaziti ljekaru zbog propisivanja (iste) terapije. Nakon što im je terapija propisana, imaju petnaest dana da podignu lijekove u apoteci jer će u suprotnom recepti biti stornirani. Ovu praksu koja bespotrebno iscrpljuje pacijente i opterećuje zdravstveni sistem Hayat je problematizirao u srijedu (prvi novembar) u prilogu koji je konstatovao stanje i donio iskustva pacijenata. To je otprilike ono što mediji mogu i trebaju učiniti – ukazati na problem, približiti ga javnosti i izvršiti pritisak na nadležne za njegovo rješavanje.

SUĐENJA DODIKU I NOVALIĆU: Dva su suđenja privukla pažnju Hayata ove sedmice. Najprije smo u ponedjeljak (30. oktobar) u Vijestima u 7 gledali iscrpnu analizu mogućih ishoda sudskog procesa protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, a zatim u četvrtak (2. novembar) izvještaj sa ročišta u drugostepenom postupku protiv bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića. U prvom slučaju se pretpostavlja da će sve zavisiti od podrške koju Dodik bude imao u međunarodnoj zajednici, a u drugom da će eventualna osuđujuća presuda zavisiti od raspoloženja suda. U pravo i kriterije pravosuđa mediji odavno nemaju povjerenja.

Ocjena: 7

 

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: Zaokret u izvještavanju

  1. oktobar – 5. novembar 2023.

GAZA: Poražavajući je zaokret koji je RTV HB ove sedmice napravio u odnosu na dosadašnje izvještavanje o izraelsko-palestinskom sukobu. U prve tri sedmice od Hamasovog napada na Izrael i odgovora Izraela koji je uslijedio, izvještavanje RTV HB-a moglo se opisati kao profesionalno, objektivno i neutralno. Tako je stajalo i u našim analizama, poput one od prošle sedmice gdje je opisano kao kompiliranje vijesti iz stranih medija na emocija lišen način, a čemu se nije moglo zamjeriti. No, ove sedmice se očito desilo nešto zbog čega je RTV HB promijenio kurs i što smo morali izdvojiti, a bavit ćemo se time detaljnije u komparativnoj analizi i minusu sedmice.

EURO-PRIZEMLJENJE: Od RTV HB-a smo navikli na nekritički odnos prema svemu što je vezano za europski put Bosne i Hercegovine, no čini se kako nam je razočaravajuća posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen svima u državi poslužila kao svojevrsan reality-check, odnosno suočavanje sa realnošću u kojoj, nažalost, očita paraliza napretka u reformama nije spojiva sa otvaranjem pregovora o pristupanju Uniji. To se odrazilo i na RTV HB koji je u četvrtak (drugi novembar) uradio opširnu analizu otvorenih i skrivenih poruka ove posjete, a u kojoj se – između ostalog – moglo čuti i kako je Europska unija kao akter u međunarodnim odnosima na jako niskoj razini, kako prema zemljama regiona nije konkretizirala svoj politički plan, te kako često upućuje deklarativnu podršku kroz uobičajene floskule. Daleko od toga da je potrebno priželjkivati euroskepticizam ili smanjiti optimizam u procesu približavanja naše zemlje Europskoj uniji, ali dugoročno je korisnije, i prema gledateljima poštenije, izvještavanje zasnivati na okrutnim činjenicana nego na nerealnim očekivanjima.

PELET: Smanjena potražnja usljed neuobičajeno tople sezone, povećanje proizvodnih troškova te gubitak stranih tržišta doveli su domaće proizvođače peleta u nezavidnu situaciju, o čemu je RTV HB imao dobar prilog u subotu (četvrti novembar). Uz sve razumijevanje za ovu situaciju i potencijalnu štetu za domaću proizvodnju i izvoz, možda je vrijedilo u prilogu postaviti i pitanje koliko je problemu doprinio prelazak velikog broja korisnika na druge energente zbog manipulacije cijenama ovog proizvoda prethodnih godina, kao i forsiranje ekstra-profita proizvođača i trgovaca u godinama kad je proizvodna cijena bila niska, no i bez toga je prilog bio informativan i zanimljiv.

Ocjena: 2

KOMPARATIVNA ANALIZA

I ove sedmice poređenje počinjemo sa centralnom temom medija cijelog svijeta ovih dana – sukobom na Bliskom istoku. Hayat je nastavio sa empatičnim izvještavanjem na isti način kao prošle sedmice uz nešto manju minutažu, a težinu njihovim vijestima daju sagovornici iz samog Pojasa Gaze – novinari, medicinski radnici i humanitarci, koji su donijeli informacije i iskustva iz prve ruke.

S druge strane, kao što je izdvojeno, kod RTV HB-a se vidi upadljiv zaokret u pristupu ovoj temi koji je moguće objasniti jedino vanjskom političkom intervencijom u uređivačku politiku kuće. Ovdje ne poredimo RTV HB ni sa Hayatom ni sa bilo kojim drugim medijem, nego isključivo s načinom na koji su izvještavali proteklih sedmica a koji je bio profesionalan i objektivan. Jednostavno nije moguće da isti novinari i urednici ničim izazvani u potpunosti odustanu od uhodanog načina rada i usvoje jednostrani pristup temi koji je samo stepenicu ili dvije daleko od prelaska na stranu propagandnog djelovanja u korist Izraela.

Kako drugačije objasniti da gotovo svaki prilog ove sedmice počinje prenošenjem informacija o akcijama izraelske vojske, da se apsolutno nikako ne navode brojke ubijenih Palestinaca, da se napadi na civilne ciljeve opisuju kao „uništavanje infrastrukture“, da se i prilikom navođenja šturih informacija o civilnim žrtvama ne propušta naglasiti kako je riječ o informacijama koje pruža „ministarstvo zdravstva u enklavi koju kontroliše Hamas“ i da u vrijeme kada iz Gaze dolaze stravične slike stradanja djece RTV HB u sedam dana nekako uspije izbjeći da objavi makar jedan takav kadar?! Da, dobro ste pročitali – niti jedan jedini kadar stradanja civila, kakvim obiluju čak i mediji naklonjeni Izraelu, nije ove sedmice uspio proći u eter na frekvenciji RTV HB-a, a vijesti o napadima na Gazu su obično ilustrirane širokim kadrovima pejzaža gdje se iz daljine vide eksplozije i dim, ili snimcima ljudi koji raščišćavaju ruševine. Iz ovakvih kadrova biste mogli zaključiti da je riječ o nekoj havariji u udaljenoj rafineriji ili čišćenju krhotina nakon potresa jer ni na koji način ne ilustruju ono što se dešava u Gazi a što gledatelji ove televizije znaju iz drugih medija.

Ovakav zaokret koji obuhvata i odnos prema temi i terminologiju koja se koristi i vizuelni prikaz vijesti je naprosto sramotan i može se iskoristiti kao tema nekog stručnog rada kojim se želi prikazati primjer manifestacije vjerovatnog političkog utjecaja na medije. Cijela stvar možda ne bi izgledala toliko loše da je od početka zauzet pristup kakav je prikazan ove sedmice, ali vrijedi još jednom napomenuti – RTV HB ovdje poredimo isključivo sa njihovim ranijim izvještavanjem koje je bilo upadljivo drugačije.

Kad su ostale stvari u pitanju, ove sedmice su se obje televizije koje pratimo našle na istoj strani kad je u pitanju skepsa prema politici EU-a prema našoj zemlji. O tome kako je RTV HB vidio poruke Ursule von der Leyen smo pisali u istaknutim prilozima, a jednako mišljenje forsira i Hayat, uz dodatak kako naše vlasti „nisu imale šta predstaviti osim pobrojati sjednice koje su održane“.

Usvajanje rebalansa budžeta Federacije BiH u Domu naroda federalnog parlamenta RTV HB je pozdravio i donio obrazloženje nadležnog ministra, kao i kritike koje je iznijela opozicija. Hayat je konstatirao kako budžet nije „ni razvojni ni socijalni, nego osvetnički“, u prvi plan gurajući podatke kako su rebalansom skinuta sredstva za projekte u nekim lokalnim zajednicama u kojima su na vlasti stranke koje nisu u dobrim odnosima sa vladajućom koalicijom.

Sve u svemu, Hayat je u odnosu na „peticu“ od prošle sedmice dobio jednu ocjenu više zbog osjetno bogatijeg sadržaja i jednu zbog nekoliko kvalitetnih priloga koji aktueliziraju neka važna pitanja. Ne bi bilo neopravdano skinuti jednu ocjenu zbog odsustva vijesti iz kulture, ali pozdravimo ovog puta očito poboljšanje njihovih dnevnika velikodušnom sedmicom.

Prosječnu „peticu“ od prošle sedmice bi valjalo nagraditi boljom ocjenom jer vrijedi primijetiti kako je RTV HB ove sedmice jako odmjereno izvještavao o temama kojima bi ranije pristupio dosta žustrije, poput obraćanja Željka Komšića Vijeću sigurnosti UN-a. No, izvještavanjem o događajima u Gazi RTV HB je flagrantno prekršio principe tačnosti, nezavisnosti i što je najgore – humanosti. Njihov raniji pristup pokazuje da problem nije u urednicima i novinarima, i zbog toga bi bilo nepravedno dodijeliti jedinicu ovosedmičnim dnevnicima i obezvrijediti neke pozitivne pomake, kao i neke jako dobre, zanimljive i korisne priloge koje su imali ove sedmice, poput onih o cijeni peleta, obavezi korištenja zimske opreme ili utjecaju blage zime na poljoprivredu. Dakle, iako je zbog Gaze sve preko jedinice previše, ove sedmice jedva prolazna dvojka.

Plus sedmice

HAYAT TV

Već drugu sedmicu u nizu Hayat vidno podiže kvalitet svojih dnevnika. U prošloj analizi smo izdvojili Vijesti u 7 od 26. oktobra kao pozitivan primjer, a u ovoj možemo konstatirati kako je većina njihovih dnevnika ove sedmice bila na takvom nivou. Tako očit trend poboljšanja se može sa zadovoljstvom naglasiti kao plus sedmice.

RTV HB

Obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana posvećena je razumljivo velika minutaža u dnevnicima RTV HB-a ove sedmice. Osim priloga o samom obilježavanju ovih značajnih datuma za vjernike katolike, RTV HB je u srijedu (1. novembar), na sam blagdan Svih svetih, emitirao jako lijep prigodan prilog o tome kako se nositi sa gubitkom najmilijih i prevazići traumatično iskustvo. Ovaj primjer toga kako vjerski blagdan staviti u funkciju pomoći onima kojima je ona potrebna je svakako plus sedmice u dnevnicima RTV HB.

Minus sedmice

HAYAT TV

Hayat je televizija koja je specijalizirala zabavni, kolažni i revijalni program i razumljivo je da im informativni program nije najjača strana. Oni produkcijski dio posla shvataju krajnje ozbiljno, o čemu svjedoči i sam izgled studija, ali hronično se primijeti ono na šta skrećemo pažnju u analizama – fokusiranost na politiku i nedostatak dopisničke mreže, zbog kojeg je ove sedmice npr. RTV HB bolje pokrio nevrijeme u zapadnom dijelu države od Hayata, iako Hayat sigurno ima više gledatelja u toj regiji nego RTV HB. To bi mogao biti minus sedmice da nije činjenice kako iz navedenih razloga u Vijestima u 7 ove sedmice nije bilo nijednog priloga iz kulture.

RTV HB

Započeti prilog sa „Nebo iznad Gaze i noćas je bilo osvijetljeno“ je potpuno ispravno ako je Gaza mjesto u Norveškoj kojeg osvjetljava polarna svjetlost, ili ako je riječ o mjestu u Brazilu u kojem karnevalske dane slave velikim vatrometima. U situaciji u kojoj ovu rečenicu završavate sa „…eksplozijama“ i u kojoj te eksplozije ubijaju hiljade žena i djece, vjerovatno trebate razmisliti o drugačijem i humanijem uvodu u prilog.

 

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

About The Author