RTRS NASTAVLJA RAZOTKRIVATI MITOVE SARAJEVSKE ČARŠIJE, BNTV UKAZUJE NA DRUŠTVENE NEJEDNAKOSTI

Plus nedjelje

RTRS
Ne izdvajamo nijedan izvještaj.
BNTV
Mito Travar je temu smanjenja javne potrošnje rasvijetlio iz svih uglova na primjeru novih ugovora o radu u Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci. Podsjetio je na tvrdnje premijerke RS-a da smanjenja plata neće biti, te ih uporedio s novim ugovorima o radu kojima se plate zaposlenima smanjuju. I podsjetio na prije dva mjeseca potpisani posebni kolektivni ugovor Vlade i sindikata zdravstvenih radnika RS-a kojim je precizirano povećanje plata. Pa potom predočio izjavu predstavnika sindikata koji nemušto brani neodbranjivo.

Minus nedjelje

RTRS
Branka Kusmuk pokazuje kako se svaki izvještaj može upropastiti. Ovog puta riječ je o presudi Suda BiH licima uhapšenim u akciji “Damask” kojima je suđeno za terorizam i učešće na stranim ratištima. Gledaoci nisu saznali ništa o sadržaju presude, osim da su osuđeni na ukupno 12,5 godina zatvora. Ali su zato ponovo imali priliku čuti niz opservacija, ciničnih komentara i zaključaka Branke Kusmuk.
BNTV
Ne izdvajamo nijedan izvještaj.

RTRS NASTAVLJA RAZOTKRIVATI MITOVE SARAJEVSKE ČARŠIJE, BNTV UKAZUJE NA DRUŠTVENE NEJEDNAKOSTI

Pozivajući se na agenciju Audience Measurement, BNTV je saopštio da je njihov Dnevnik 2 bio najgledaniji u Republici Srpskoj u oktobru, dok RTRS nije spominjao podatke o gledanosti centralne informativne emisije

RTRS: Sve se mijenja osim kamenja

31. oktobar – 6. novembar 2016.

VETO NA PROPAST: Priča o prodaji zemljišta na Zlatištu, u opštini Istočni Stari Grad (RS), nastavljena je i tokom ove nedjelje. Gvozden Šarac se tom temom bavio u Dnevniku 31. oktobra te prvog novembra. Pred kamerom su se izmjenjivali sagovornici koji su se protivili prodaji zemljišta arapskom poduzetniku i sipali optužbe na račun načelnika opštine, direktno ga okrivljujući za navedenu transakciju.

Šarac ide tako daleko da za sugovornicu bira i majku pripadnika Vojske RS koji je poginuo u proteklom ratu na Zlatištu, koja poziva predsjednika RS-a Milorada Dodika da “stavi veto na našu propast”.

Ranije izvještavajući o ovom slučaju, Šarac je spomenuo da je navedeno zemljište više puta preprodavano. Kada, ko i kome ‒ nije istražio.

PRIZNANJE RTRS-u: Kada se zbog prave hajke koja je u dnevnicima podignuta oglasio i načelnik opštine Istočni Stari Grad, Bojo Gašanović, ni tada se Šarac nije dao omesti. U Dnevniku 2 drugog novembra najavljeno je da je “Gašanović priznao ono o čemu je RTRS izvještavao”. To što je Gašanović naveo da je zemljište prodato licima srpske nacionalnosti, za Gvozdena Šarca je potpuno irelevantan podatak. On ponovo svoj izvještaj gradi na nezadovoljstvu o prodaji “krvlju natopljene srpske zemlje odbranjene u ratu”. A istinske probleme ove nerazvijene lokalne zajednice, koja je novac od prodaje zemljišta koristila za izgradnju infrastrukture, Šarac je opisao riječima “Gašanović se požalio novinarima”. O čemu se žalio, za novinara je manje relevantno.

KRVAVI POTPIS I OSTALE STILSKE FIGURE: Retoriku zasnovanu na pejorativnim izrazima, koju je za Sarajevo prvo počeo koristiti odavno potrošeni kadar SNSD-a Rajko Vasić, potom preuzeli lider te stranke Milorad Dodik i njena politička vrhuška, sada koriste i novinari RTRS-a u svojim izvještajima. Branka Kusmuk redovno, a iz ove nedjelje izdvajamo izvještaj Aleksandra Crkvenjaša. Povod: svjedočenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića na suđenju Naseru Kelmendiju u Prištini. Crkvenjaš ističe da je “Radončić uzdrmao mit sarajevske čaršije o ratu u BiH”.

Još jedan termin postao je fraza u izvještajima novinara Dnevnika 2: “krvavi potpis” koristi se svaki put kada se govori o bošnjačkim počiniocima ratnih zločina nad bosanskim Srbima tokom minulog rata.

Izdvojeno

Ovu nedjelju obilježilo je hapšenje deset pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji se terete za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u Orašju i Odžaku. U Dnevniku 31. oktobra, RTRS poseban fokus stavlja na žrtve zločina za koje se terete ova lica. I to je sasvim i prihvatljivo i opravdano.

Ono što izdvajamo jeste činjenica da se žrtve ratnih zločina ili članovi njihovih porodica nesrpske nacionalnosti nikada ne spominju kada se za ratne zločine hapse i sude pripadnici srpskog naroda.

Ocjena: 1

 

BNTV: Kome su odgovorni predstavnici vlasti?

31. oktobar – 6. novembar 2016.

MALO ČINJENICA NIKADA NE ŠKODI: Javnost je imala priliku u Dnevniku 2 BNTV-a dobiti relevantne podatke o optužbama RTRS-a o prodaji Arapima “zemlje natopljene krvlju srpskih boraca u minulom ratu” na Zlatištu. Tako su gledaoci drugog novembra saznali da Vlada RS nije imala interes da preuzme ovu neperspektivnu vojnu imovinu pa je pravo raspolaganja nad njom pripalo opštini Istočni Stari Grad. Uz saglasnost predsjednika lokalne skupštine (SNSD), zemljište su, ponuđeno na licitaciji, kupila dva lica srpske nacionalnosti i jedna privatna firma (čiji je vlasnik Srbin), koji su je naknadno dalje prometovali.

Stoga ostaje pitanje da li RTRS cijelu priču forsira po nalogu vrha vlasti RS-a, koji, tvrdi načelnik opštine Bojo Gašanović, želi da Istočni Stari Grad ukine i pripoji ga opštini Istočno Novo Sarajevo? (novinarka Slađana Jašarević).

SREDNJA KLASA NEMA ZA ŠTEDNJU: Koliko je istinski socijalno raslojeno društvo u Republici Srpskoj, sjajno je predočila novinarka Mirjana Mičić u prilogu posvećenom Međunarodnom danu štednje. U RS-u iz godine u godinu raste visina štednje, no kada se analizira njena struktura, vidi se da većinu čine “krupni” štedni ulozi. Razloge za to dao je ekonomski analitičar Aleksa Milojević. Novinarka je pak anketirala građane koji, čak i kada dolaze iz srednje klase, ističu da od svojih mjesečnih prihoda nisu u mogućnosti izdvajati novac za štednju.

TIPIČAN PARLAMENTARNI DAN: Danina Milaković otvorila je pitanje koje se u bh. javnosti često postavlja: zaslužuju li parlamentarni poslanici i zastupnici svoje plate? Snimak govori više od hiljadu riječi, a novinarka je gledaocima prezentirala tipičan radni dan poslanika tokom zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske. Koji se sastoji od provođenja vremena u pauzama za doručak, kafu i desert, šetanja po skupštinskom holu, te izostanaka sa zasjedanja. Urađena je i anketa s građanima, koji smatraju da parlamentarci ne zarađuju novac koji dobijaju. Na kraju, novinarka je podsjetila da ti isti građani, od izbora do izbora, te ljude biraju da ih predstavljaju.

Ocjena: 7

 

Komparativna analiza

Prvi dan novembra su i BNTV i RTRS iskoristili kako bi saopštili podatke o gledanosti u mjesecu oktobru. Pozivajući se na podatke agencije za praćenje gledanosti programa TV stanica u BiH Audience Measurement, BNTV je saopštio da je njihov Dnevnik 2, koji se emituje u 19:30 h, bio najgledaniji u Republici Srpskoj sa udjelom (share) od 31,53 posto, dok je Dnevnik 2 RTRS-a u istom terminu pratilo 23,56 posto gledatelja. BNTV bio je, na osnovu ovih podataka, i najgledaniji u prime time terminu s 17,32 posto, a RTRS je imao gledanost od 14,7 posto.

Pozivajući se na istu agenciju, RTRS navodi da je njihov program ukupno bio najgledaniji u oktobru s procentom od 15,38 posto. Navode i da su u noći nakon izbora bili najgledaniji, a prvi su i po gledanosti jutarnjeg programa u RS-u. Podatke o udjelu u gledanosti Dnevnika 2 nisu predočili.

About The Author