RTRS I BNTV: Opet on!

Plus nedjelje

RTRS
Prilog novinara Anđelka Jandrića, koji je, bez za novinare RTRS-a uobičajenog svrstavanja na stranu vlasti, donio izbalansiran izvještaj o dešavanjima u Narodnoj skupštini RS, održanoj 17. oktobra.
BNTV
Tema posvećena vršnjačkom nasilju u RS-u. Kao povod da se ukaže da RS nema institucije u kojima bi se provodile sankcije izrečene maloljetnicima, poslužilo je brutalno premlaćivanje četrnaestogodišnje djevojke od četiri njene vršnjakinje koje se desilo u Banjaluci.

Minus nedjelje

RTRS
Branka Kusmuk već je po ko zna koji put uspjela da svojim komentarima uništi temu ili događaj koji su bitni da se na njih skrene pažnja javnosti. Tako su i reakcije na krajnje kontroverznu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je njegov otac ostavio BiH u amanet Turskoj i njenom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu ostale u sjeni njenog neprimjerenog izvještavanja. Jer, nazivajući Izetbegovića i Erdogana samo ličnim imenima bez tituliranja, ili pak opaskom da “kvaziamaneti izazivaju javne kijamete”, uništila je vjerodostojnost svega ostalog što se o toj temi kazalo. 
BNTV
Nastavak očiglednog forsiranja opozicionih lidera u dnevnicima, koje ide samo nauštrb profesionalnog izvještavanja. I sa izbalansiranijim načinom ustupanja prostora pojedinim opozicionim liderima javnost bi bila jednako kvalitetno upoznata s njihovim stavovima.

RTRS I BNTV: Opet on!

Ono što je za RTRS Milorad Dodik, to za BNTV sve više postaje Vukota Govedarica. Za sve ih se pita i u sve ih se miješa!

 

RTRS: Opet on! (1)

16. – 22. oktobar 2017.

PROFESIONALNI ISKORAK: Dva događaja iz nedjelje iza nas, sjednica Narodne skupštine i usvajanje na istoj Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a, sadržajno su odredila dnevnike Javnog RTV servisa Republike Srpske.

U profesionalnom smislu, jedini iskorak uočavamo u izvještaju novinara Anđelka Jandrića o dešavanjima koja su obilježila skupštinski dan prije nego je rad parlamenta blokirala opozicija. Novinar je uspio gledaocima prenijeti stavove poslanika i vlasti i opozicije, dajući suštinu razloga zbog kojih se opozicija drugi put zaredom odlučila na ovakav vid djelovanja (Dnevnik 2, 17. oktobar, urednik Momčilo Ostojić).

NOVINARSKI STRES: Zbog činjenice da je sjednica Narodne skupštine trajala u vrijeme emitovanja Dnevnika, novinarka Tanja Blagojević imala je direktno uključenje. Svoje javljanje morala je prekinuti kako bi gledaoci mogli čuti izjavu predsjednika parlamenta novinarima, što je dovelo do tehničkih problema i ukazalo kako takve situacije mogu biti stresne za novinarke/novinare.

KRAJ PROFESIONALIZMA: I tu je profesionalizmu uredništva i novinara Dnevnika 2 bio kraj. Jer već narednog dana (18. oktobar, urednica Nada Arlov) nastavljeno je s uobičajenim praksom. Narodnoj skupštini, koja je bez prisustva opozicije i novinara kojima je pristup sjednici bio onemogućen, posvećen je gotovo cijeli Dnevnik. U fokusu je bila Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a koju je parlament usvojio. Izvještaj prvi – čitanje sadržaja rezolucije, komentari na istu predsjednika RS-a Milorada Dodika, te stavovi međunarodnih zvaničnika u BiH. Uglavnom prepričani.

PITANJA I ODGOVORI: Izvještaj drugi – s ponovnim fokusom na Rezoluciji. Odnosno, intervju Milorada Dodika za Dnevnik. Ako se intervjuom mogu nazvati pitanja koja je Marijana Đurđević postavila i koja u cijelosti korespondiraju s Dodikovim stavovima o rezoluciji i činjenici da ju je opozicija okarakterisala kao nepotrebno politikanstvo vlasti. I ako se intervjuom može nazvati povlađujuće klimanje glavom novinarke dok je Dodik govorio.

TRI NA JEDNOG: Izvještaj treći – i vraćanje ponovo na sjednicu parlamenta. Komentari opozicije i pozicije. U omjeru 1:3. Odnosno, na svaku emitovanu izjavu nekog od opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini RS, slijedile su po tri izjave članova vladajućih partija u ovom bh. entitetu.

Izvještaj četvrti najavljen je riječima da je “ponašanje opozicije u Narodnoj skupštini izazvalo negodovanje stručne javnosti i građana”. Kada bi se vjerovalo anketi među građanima, onda opozicija podršku za svoj način borbe u Narodnoj skupštini nema ni među članovima porodice. Poseban problem pak predstavlja ono što se u Dnevniku tretira kao stručna javnost. Oličena u jednom od savjetnika predsjednika RS-a, provladinih organizacija proisteklih iz proteklog rata i opskurne, ultradesničarske srbijanske organizacije “Čast otadžbine”.

PONOVO DODIK: I za kraj istog Dnevnika, ponovo Milorad Dodik. U izvještaju iz Modriče o polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike “Alfa”.

Prisustvo predsjednika RS-a na vježbi vojske Srbije bio je samo povod da gledaocima ponovo bude “serviran” njegov stav o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS-a. Ponavljanje svega već rečenog. Kada bi RTRS, odnosno uredništvo Dnevnika radilo ono što jeste posao javnog servisa, ali i svakog medija koji štiti svoj profesionalni dignitet, onda bi javnost podsjetilo da su upravo Milorad Dodik i stranka koju vodi imali potpuno drugačiji stav prema integracijama BiH i NATO savezu prije jednu deceniju. Ali, nažalost, od uredništva Dnevnika Javnog RTV servisa RS-a to nećemo doživjeti dok god je ova politička garnitura na vlasti.

Izdvojeno

Jednako kako predstavnici vlasti RS-a sve realne ekonomsko- socijalne probleme u RS-u relativizuju stavljajući nacionalne teme u prvi plan, tako ih u stopu prati i uredništvo Dnevnika. Otuda gledaoci nisu uspjeli dobiti informacije šta je sve od nacrta prijedloga zakona na sjednici entitetskog parlamenta usvojeno. Jednako kao što prostor u Dnevniku nije našao ni Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Jer ionako, po mišljenju vlasti pa time i RTRS-a, takvo što ne postoji u ovom bh. entitetu.

Ocjena 2

BNTV: Opet on! (2)

16. – 22. oktobar 2017.

KAO RTRS: Nastavi li uredništvo Dnevnika 2 bez ikakvog osjećaja za mjeru emitovati izjave lidera SDS-a Vukote Govedarice, dnevnici će im se pretvoriti u presliku načina na koji se u dnevnicima RTRS-a daje prostor Miloradu Dodiku.

Ovaj zaključak izvlačimo na osnovu onoga što je emitovano u Dnevniku 17. oktobra u vezi s dešavanjima u Narodnoj skupštini RS. Nakon neprimjereno dugog emitovanja diskusije Govedarice u parlamentu u okviru izvještaja sa sjednice (pripremio Goran Gajić), slijedio je ponovo Govedarica. Ovog puta u direktnom javljanju novinara Vladimira Kovačevića iz skupštine.

OPET ON: I tu Govedarici nije bio kraj. U izvještaju koji se takođe bavio dešavanjima sa iste sjednice parlamenta, uz diskusije poslanica opozicije, našao se i on, ponovo.

Dešavanja u Narodnoj skupštini bila su okosnica i Dnevnika 18. oktobra. Nažalost, jednako kao i u Dnevnicima RTRS-a, gledaocima nije saopšteno šta je na sjednici, održanoj bez opozicije, usvojeno. Očekivanja da će se novinari Dnevnika baviti barem nekim od sistemskih zakona koji će ubuduće određivati sudbine građana, nažalost, izostala su.

BORBA PROTIV SIROMAŠTVA: Za razliku od Dnevnika RTRS-a, u Dnevniku BNTV-a 17. oktobra bilježimo i izvještaj o Međunarodnom danu borbe protiv siromaštva. Šteta što je novinar Radoš Krstojević propustio priliku da gledaocima to siromaštvo, koje pogađa veliki broj građana BiH, približi kroz priču nekog od ljudi koji se s njim svakodnevno nose. Ovako je sve ostalo na statističkim podacima i apelima organizatora konferencije upućenih političkim zvaničnicima BiH.

POBUNA RADNIKA: Iako su ponovo politička dešavanja koja nisu rezultirala bilo kakvim pomacima dominirala udarnim terminima dnevnika, prostor je ostavljen i za pitanja koja javnost daleko više dotiču na svakodnevnom nivou. Izdvajamo izvještaj o pobuni radnika Opšte bolnice u Zvorniku zbog smjene njenog direktora. Kroz stavove radnika, te kontroverzna saopštenja Ministarstva zdravlja o razlozima smjene, gledaocima je predočena slika još jedne stranačke borbe za rukovodeće pozicije unutar javnog sektora.

Ocjena 4

Komparativna analiza

Rovovi iskopani, pozicije zauzete. Pa što se tiče i RTRS-a i BNTV-a, predizborna kampanja već bi mogla početi, jer i jedan i drugi medij nalaze se na strani svojih, spremni da ih podrže svim raspoloživim sredstvima.

About The Author