ATV i TV1: Da li je poskupljenje goriva realan problem ili mišljenje građana?

PLUS NEDJELJE

ATV
Prilog Jelene Grahovac o studentskim razmjenama na Univerzitetu u Banjaluci, gdje je identifikovan problem kako studenti nisu dovoljno upoznati s mogućnostima studiranja u inostranstvu.
TV1
Prenošenje stava Draška Stanivukovića o njegovom hapšenju, gdje je objasnio razloge odustajanja od protesta.

MINUS NEDJELJE

ATV
Iznošenje mišljenja novinara Stefana Stankovića u prilogu o poskupljenjima goriva i protestima vozača.
TV1
Prenošenje dijelova teksta Predraga Ćeranića o tome kako se RS-u sprema „peti oktobar“ i kako su vojnici iz Velike Britanije zapravo komandosi kojima je namjera špijuniranje i narušavanje izbornog procesa. Nisu konsultovani drugi izvori.

ATV i TV1: Da li je poskupljenje goriva realan problem ili mišljenje građana?

Loše je po novinarstvo kada novinari iznose svoje stavove upakovane u činjenice. Upravo tako je ATV izvijestio o poskupljenju goriva

 

ATV: Poskupljenje goriva i migrantska kriza

13. – 19. jun 2018.

„NAVODNO“ POSKUPLJENJE GORIVA: Protesti vozača su bili tema broj jedan u Centralnim vijestima 13. juna, što je za svaku pohvalu, ali način izvještavanja novinara Stefana Stankovića (uživo) pokazuje nepoštovanje osnovnih novinarskih principa uravnoteženosti i istinitosti. Naime, novinar počinje uključenje riječima da vozači protestuju protiv „navodnog poskupljenja goriva“, što se može protumačiti sa dva aspekta. Prvo, moguće je da je novinar napravio (ne)svjesnu grešku rasporeda riječi (kako vozači, navodno, protestuju zbog poskupljenja goriva); drugo, mnogo vjerovatnije – uzimajući u obzir ostatak priloga, mediji pod (in)direktnom kontrolom vlasti žele stvoriti diskurs u kojem se činjenice (gorivo je poskupjelo) mijenjaju mišljenjima (poskupljenje nije činjenica nego stav građana). U ostatku javljanja uživo novinar ponovo iznosi mišljenje: govoreći o odborniku Drašku Stanivukoviću, on kaže kako „smo svjedoci lične promocije Draška Stanivukovića“ i kako njemu cijene goriva nisu problem, jer vozi skupocjeni automobil. Iako je u ostatku priloga Tijana Kecman uradila solidnu priču, ATV je ostao dužan građanima ponuditi detaljnu analizu cijena goriva, te eventualne mogućnosti pojeftinjenja.

MIGRANTSKA KRIZA: Pored ubistva migranta u Velikoj Kladuši, što je bila glavna vijest 16. juna, ATV je uvod Centralnih vijesti 18. juna posvetio novim aspektima migrantske krize. Budući da je grupa migranata pokušala preći granicu u Velikoj Kladuši, Goran Katić je izvještavao sa mjesta događaja, prenoseći osnovne informacije i dvije izjave migranata. Nakon njega, uživo se javila i Đurđijana Vujović, koja nije imala prilog nego je svoje višeminutno izlaganje upotpunila izjavom Dragana Mektića (koji je rekao kako je narušena bezbjednosna situacija). Dakle, ako se uzme u obzir ranije loše izvještavanje o migrantskoj krizi (kada su podizali paniku), ATV je ovim prilogom napravio zaokret na bolje, s napomenom da i dalje nisu uradili nijedan tematski prilog o široj slici migrantske krize.

DODIK O ANKETNOM ODBORU: U Centralnim vijestima 14. juna ATV kao četvrtu vijest objavljuje Dodikovu izjavu o tome kako poslanici neće prihvatiti zaključke Anketnog odbora. Iako je predsjednik RS-a istovremeno i predsjednik SNSD-a, postavlja se pitanje zašto ATV ne analizira ovu izjavu: zašto predsjednik RS-a zloupotrebljava publicitet; da li je jasno kada govori kao predsjednik RS-a, a kada kao predsjednik SNSD-a; do kada će se predsjednik RS-a miješati u zakonodavnu i sudsku vlast?

IZDVAJAMO:

Prilog Gorana Katića o Zakonu o registru stranih donacija u Republici Srpskoj je primjer uravnotežene novinarske priče, jer je konsultovao pet izvora sa različitih strana.

Ocjena: 3

 

TV1: Protesti ljekara i Zakon o akcizama?

13. – 19. jun 2018.

MOGUĆE IZMJENE ZAKONA O AKCIZAMA: Poskupljenje goriva je bilo top tema još 13. juna, nakon čega je uslijedilo zatišje do 17. i 18. juna kada su na dnevni red došle potencijalne izmjene Zakona o akcizama. TV1 je 17. juna kao prvu vijest objavio izjavu Aleksandre Pandurević kako će SDS uputiti izmjene i dopune u parlamentarnu proceduru. Dan kasnije, u prilogu Jovanke Nine Todorović nalazi se pet izvora sa različitih strana, što daje kompletnu sliku implikacija ovog postupka. Posebno ističemo gradaciju izjava Milorada Dodika i Mirka Šarovića na kraju priloga, gdje prvi iznosi stav kako su akcize neophodne za izgradnju puteva i da se zato ne mogu smanjivati – drugi iznosi kontrastav u kojem objašnjava kako dio akciza ide u budžete entiteta i da oni imaju potpunu kontrolu nad tim.

DETALJNO O MIGRANTSKOM PITANJU: TV1 se nije detaljno bavio migrantskom krizom 18. juna, prenesene su izjave Anela Ramića, ministra unutrašnjih poslova USK-a, i jednog migranta, uz napomenu da se desila nova tuča migranata (u Salakovcu). U kontekstu dosadašnjeg izvještavanja TV1 potrebno je konstatovati da nisu iznijeli dovoljno informacija o ovom događaju, što se svakako može smatrati propustom. Ipak, dva dana ranije, Adisa Herco je uradila tematski prilog o široj slici migrantske krize, gdje je razgovarala s tri izvora: dva su tvrdila kako je migrantska kriza dio šireg plana destabilizacije i islamizacije BiH, dok je jedan tvrdio da za takvo nešto ne postoje preduslovi. Takođe, 19. juna su detaljno objasnili situaciju u Velikoj Kladuši, kada je postalo jasno da je u pitanju narušena bezbjednosna situacija.

PROTESTI LJEKARA U TUZLI: Dnevnik od 18. juna je počeo prilogom o protestima ljekara u Tuzlanskom kantonu, jer je najavljeno da će 800 ljekara uskoro podnijeti kolektivne ostavke ako se njihova situacija ne riješi. Ovaj prilog je klasičan primjer profesionalno urađene novinarske priče u kojoj su zastupljeni svi elementi: prvo, Ernad Metaj uživo obavještava kako su otkazi najavljeni do kraja sedmice, a ne sutra, kako se stekao utisak; nakon toga slijedi prilog Vahidina Mujagića u kojem su zastupljene sve strane, s posebnom napomenom da kantonalni ministar zdravlja nije bio dostupan (jer je na godišnjem odmoru); treće, Ernad Metaj uživo intervjuiše premijera TK-a Jakuba Suljkanovića. Upravo ovaj posljednji segment je odraz odgovornog medija, jer novinar ne postavlja opširna i uopštena pitanja nego konkretna: šta će premijer uraditi ako stvarno 800 ljekara podnese ostavku, šta će uraditi u skladu sa zakonom i slično. Ernad Metaj javio se uživo 19. juna, gdje je odmah skrenuo pažnju da je 97% ljekara potpisalo otkaze, a da će se predaja izvršiti tokom ove sedmice.

IZDVAJAMO:

U nedjelji monitoringa trajanje dnevnika TV1 je smanjeno za 15 minuta, što je značajno uticalo na dužine priloga i analitičke priloge, kojih ove sedmice nije bilo mnogo. Takođe, 14. juna je prva vijest posvećena Zdravku Mamiću, ali u ostalim danima nije bilo bespotrebnog tematizovanja ove priče.

Ocjena: 8

 

Komparativna analiza:

Ove sedmice ATV je detaljnije pokrio priču o pokušaju migranata da pređu granicu u Velikoj Kladuši, dok je TV1 je ponovo bio bolji s temom o poskupljenjima goriva i potencijalnim izmjenama Zakona o akcizama. Potrebno je ponovo istaknuti kako je loše po novinarstvo kada novinari iznose svoje stavove upakovane u „činjenice“, jer veliki dio publike nije dovoljno medijski pismen za tumačenje i razdvajanje tvrdnji, stavova, mišljenja i činjenica. Takođe, TV1 je pokazao kako se treba izvještavati o važnim temama, tj. postavljati „neugodna“ pitanja donosiocima odluka i pokazati publici prave odgovore, a ne opširnu demagogiju i odgovore pune floskula (učinićemo sve u našoj moći, vrijeme će pokazati i slično).

About The Author