RTRS I BNTV: KAKO IZVJEŠTAVATI O REVIZIJI?

Plus nedjelje

RTRS
Izvještaj o najavi izmjene pravilnika o predškolskom vaspitanju. U RS-u, naročito Banjaluci koja se hronično bori s nedostatkom mjesta u vrtićima, upozorili su sugovornici u izvještaju, to bi osim poboljšanja situacije izazvalo i niz problema, pogotovo za roditelje koji se ionako suočavaju s dugim listama čekanja ako nisu u mogućnosti da plate daleko skuplje predškolske ustanove.
BNTV
Izvještaj Novaka Tanasića o nezadovoljstvu sindikata spram položaja radnika u Brčko distriktu. Javnost koja živi van Brčkog imala je priliku saznati, vjerovatno prvi put, da radno pravno zakonodavstvo distrikta funkcionira na zakonu koji je donio supervizor, koji je, tvrde sindikalci, po radnike u realnom sektoru daleko nepovoljniji od odgovarajućih entitetskih zakona. Tanasić je prezentovao i zanimljiv podatak  da u Vladi Brčko distrikta ne postoji nijedno tijelo koje se bavi tom problematikom.

Minus nedjelje

RTRS
Konferencija za novinare ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, na kojoj je govorio o razlozima zbog kojih nije glasao na referendumu o Danu RS, iskorištena je za još jedan obračun RTRS-a s njim. U najavi, a zbog komentara koji su uslijedili, teško možemo govoriti o izvještaju, prezenter navodi da “umjesto da se bavi revizijom, ministar svoju oštricu okreće prema Banjaluci”. Novinarka Nada Veletić ministra optužuje da je “iz srca Sarajeva pod noge bacio legitimnu odluku Narodne skupštine o referendumu”.

Potom ga kritikuje da je ušao u “sferu privatnosti člana SNSD-a i zastupnika u državnom parlamentu Staše Košarca”, ističući to kao neprofesionalan gest “kojim je prešao granicu pristojnog ponašanja”. Kaže novinarka koja pritom državnog ministra ne naziva ni titulom ni imenom, već “ministrom za porodicu i borilačke vještine”, šta god da ta aluzija značila.
BNTV
U dnevnicima se nastavlja loša praksa emitovanja pretjerano dugih izjava političara. Kao primjere navodimo Dnevnik 23. februara, u kojem smo umjesto izvještaja s konferencije za novinare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, svjedočili njegovom monologu. Identičan primjer bilježimo i u Dnevniku 24. februara. Ovog puta bio je to stav premijera Srbije Aleksandra Vučića o tome kao će revizija utjecati na odnose Srbije i Bosne i Hercegovine.

RTRS I BNTV: KAKO IZVJEŠTAVATI O REVIZIJI?

Baveći se revizijom presude Međunarodnog suda pravde, i RTRS i BNTV su gledaocima uskratili mogućnost da čuju suprotstavljene stavove u Federaciji BiH

RTRS: Revizija i oko nje

20. – 26. februar 2017.

CENTRALNA TEMA: Revizija presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid bila je centralna tema dnevnika i u ovom kao i u prethodnom monitorisanom periodu. Iz dnevnika u dnevnik smjenjivale su se izjave političara, pravnika, predstavnika nevladinog sektora bliskog vlasti. Svi su oni govorili o njenoj neutemeljenosti  i nedostatku legitimiteta agenta BiH u ovom sporu. “Druga strana”, dakle, mišljenja i stavovi Federacije BiH ponovo su bili predočeni samo kroz izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića.

FUNKCIONISANJE INSTITUCIJA: U Dnevniku 21. februara otvorena je tema o funkcionisanju institucija BiH u svjetlu podnošenja revizije. Povod: neodržavanje sjednice Vijeća ministara i kontradiktorni stavovi ministara, članova SDS-a, tim povodom. I dobro postavljeno pitanje šta znači tehnički mandat i da li je moguć ako Izborni zakon BiH ne daje mogućnost prijevremenih izbora na državnom nivou? Kako se novinarka Sandra Kukić toj temi vratila u dnevnicima  23. i 24. februara, bilo je za očekivati da će se u izvještajima baviti konfuzijom koja vlada. Umjesto toga, sve se svelo na podcrtavanje razlika koje o tom pitanju vladaju i unutar SDS-a i Saveza za promjene.

KONAČNO ŽIVOTNI PROBLEMI: Uredništvo Dnevnika 2 je u nedjelji iza nas izašlo iz ustaljene kolotečine, pa je to rezultiralo i bavljenjem problemima od interesa za širu javnost. Izdvajamo, kao dobar primjer, izvještaj o prijavi radnika za mobing protiv direktorice Centra za socijalni rad u Banjoj Luci. Osim izjava radnika, novinar je donio i razgovor s direktoricom Centra. Tokom kojeg je kroz nekoliko suštinskih i kratkih pitanja predočena sva bahatost kojoj su ovdje skloni ljudi koji obavljaju javne poslove.

Bilježimo i da umjesto dva, sada dnevnike vodi samo jedan prezenter.

Izdvojeno

Najava FEST-a (beogradski filmski festival) ostala je u sjeni podatka da je premijer Srbije Aleksandar Vučić primio talijansku glumicu Monicu Bellucci i reditelja Emira Kusturicu. I da je Vučić “slavnu glumicu darovao korpom srpskih proizvoda”.

Ocjena 3

BNTV: COPY/PASTE

20. – 26. februar 2017.

KLJUČNA VIJEST: Revizija presude Međunarodnog suda pravde i u ovoj je nedjelji bila jedina i ključna politička vijest. Iz dnevnika u dnevnik gledaocima su prezentirane izjave/reakcije političara Republike Srpske i Srbije. Mijenjali su se samo datumi. Sve ostalo moglo bi se podvesti pod “copy/paste”.

Pri tom, ponovo su ti isti gledaoci, kako smo to istakli i u prošlonedjeljnom monitoringu, ostali uskraćeni za komentare i stavove javnosti u Federaciji BiH. Prenošene su samo izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića. Tako se stvara dojam da u tom bh. entitetu niko drugi nema mišljenje o reviziji, ili ga ne iznosi, ili o njemu vlada potpuno jednoumlje.

VLADA I BESPARICA: I u monitorisanoj nedjelji novinari su se bavili  “besparicom” Vlade RS, koja se ogleda u kontinuiranoj nemogućnosti izvršavanja zakonskih obaveza. Izdvajamo zahtjeve koje su joj uputili poljoprivrednici, nezadovoljni višemjesečnim neisplaćivanjem podsticaja. Za najavu izvještaja, urednica Dnevnika (25. februar) Suzana Rađen-Todorić koristila je izjavu premijerke RS-a Željke Cvijanović, koja je komentarisala podnesene zahtjeve: “Oni ne trebaju da budu nezadovoljni, dovoljno je da sam ja nezadovoljna.”

Jedna od tema koja je bila vrijedna da joj se posveti pažnja jeste i najava Srbije da planira kupovinu Elektroprivrede RS, jer je riječ o javnom i strateškom preduzeću. Gledaoci su imali priliku čuti samo šturu izjavu ministra energetike RS-a Petra Đokića, koji je pomenute navode demantovao.

Izdvojeno

Gost Dnevnika 25. februara bio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Govorio je o podnošenju revizije na presudu Međunarodnog suda pravde. Unatoč pitanjima voditelja Dnevnika, sve je više ličilo na monolog gosta tokom kojeg je ponovio ranije stavove, kako svoje tako i političara iz RS-a, nego razgovor u kojem su se očekivali odgovori na neka ključna pitanja.  Zamjerka ide i voditelju, koji nije insistirao na  konkretnom odgovoru na postavljeno pitanje o tome kako će dalje funkcionirati vlast na državnom nivou, te je tako omogućio Crnadku da, krijući se iza opštih stavova, odgovor izbjegne.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Baveći se revizijom, i RTRS i BNTV gledaocima su uskratili mogućnost da čuju stavove sveukupne javnosti Federacije BiH. Svjesno ili ne, tek obje medijske kuće na taj način kod gledatelja stvaraju dojam da u Federaciji uopšte ne postoje dijalog i kontradiktorni stavovi o ovom pitanju.

About The Author