FTV I BHT1: JE LI REFERENDUM DIO IZBORNE KAMPANJE?

IZDVAJAMO

Dan nakon što je Bojanu Cvijanu i drugima u predmetu “Lutka” izrečena presuda od ukupno preko 100 godina zatvora, Amra Zaklan izdvaja u vidu kratke crte kako se na listi za predstojeće lokalne izbore nalazi dosta zanimljivih kandidata. U krupnom kadru daje se fotografija kandidatkinje SBB-a Miljane Cvijan, supruge osuđenog kriminalca (i bivšeg inspektora SIPA-e, spomenutog Bojana Cvijana), koja se bori za mjesto vijećnika u Opštini Novo Sarajevo. No, da li je trebalo otići dalje?

FTV I BHT1: JE LI REFERENDUM DIO IZBORNE KAMPANJE?

Pitanje referenduma u Republici Srpskoj ove televizije ne obrađuju smjelije i inovativnije, kao dio aktuelne kampanje za lokalne izbore. Javnim servisima nedostaje radoznala, nezavisna i analitički nastrojena politička redakcija, koja je kadra da propituje političke događaje

 

BHT1: STRANAČKI OPTIMIZAM ILI SVE O NAŠEM NAPRETKU

13. – 19. septembar 2016.

DOBRO NAMJEŠTENI OPTIMIZAM: Članice federalne vladajuće koalicije nastavljaju sa praksom sastančenja poslije kojeg se plasiraju poruke optimizma ili se saopštava u kojoj smo trenutno fazi na njihovom zamišljenom putu razvoja i napretka. Urednik Nikola Marković zdušno je prihvatio stranački programski optimizam imenujući ga naslovom koji korespondira sa glumljenim poletom: “ubrzana izgradnja”. A povod ili sasvim klimava osnova naslovu su izjave, tačnije obećanja stranačkih lidera da će se autoput brže graditi i da više neće biti zastoja. Državna televizija se potrudila da biranim riječima i ne preispitujući karakter sastanaka koalicije doprinese uspjehu odlično smišljenog predizbornog trika, jer se glavni akteri bez propitivanja prikazuju u radnoj atmosferi, dok su jednoglasno odlučni da nas povedu putem napretka.

KAKO POSLUJU JAVNA PREDUZEĆA? Zorica Lolić ispričala je priču o poslovanju Šuma Srpske, javnog preduzeća koje prate kontroverze još od osnutka. Iako je direktor objavio da firma pozitivno posluje, pojedina šumska gazdinstva bilježe gubitke, a sindikalisti otkrivaju da je menadžment unatoč gubicima sebi uvećao plate. Prilogom se prepliću izjave direktora i sindikalista, tj. prikazane su obje strane, a gledatelji dobijaju potpun uvid i dovoljno informacija da sami donesu zaključke.

ŠTA JE REFERENDUM LOKALNIM IZBORIMA? Ako je suditi prema državnoj televiziji, dva događaja se ne mogu dovesti u vezu. Dan kada je Ustavni sud odbio apelaciju Narodne skupštine RS i stavio van snage odluku o raspisivanju referenduma praćen je u Dnevniku 2 Samire Krehić reakcijama vodećih političara i ustavnopravnih stručnjaka naklonjenih mišljenju Suda. Bitka oko referenduma prvorazredni je politički događaj koji ne samo da vremenski koincidira sa izbornom kampanjom već je i u dijelu javnosti retorika referendumaša prepoznata kao njihov način da oblikuju javno mnijenje nacionalnim sukobima. Nažalost, javni servis se prema vrućem političkom pitanju kakav je referendum odnosi tako što bilježi reakcije i saopštenja najzainteresovanijih političkih aktera, bez da se da pravo izražaja i tumačenja kritičarima i/ili manjinskim pogledima.

FTV: ATRAKTIVNIJA I PROMIŠLJENIJA PRIPREMA

13. – 19. septembar 2016.

U DRUGOM PLANU: Svečani početak radova na novom mostu preko Save kod mjesta Svilaj bio je prilika za promociju naših visokih zvaničnika, ali ne i u Dnevniku 2 Edine Šečerović, koja vijest stavlja u drugi dio emisije, dajući prednost ostalim aktuelnostima. Isto čini i dan poslije urednica Amra Zaklan, koja koalicionim sastancima ne daje primat udarne vijesti. Urednici FTV-a, za razliku od kolega s BHT1, našli su način da se obračunaju s predizbornim svečanostima upakovanim u redovne aktivnosti zvaničnika. Rješenje je u neekskluzivnom karakteru ili izmicanju u drugi plan.

OPŠIRNIJE O PRESUDI U PREDMETU “LUTKA”: Donijeta je osuđujuća prvostepena presuda organizovanoj kriminalnoj grupi koja je uhapšena u opsežnoj akciji istražnih organa kodnog naziva “Lutka”. Urednica Šečerović nije svela vijest na puko citiranje presude ili kratko saopštenje, već je prilog bojen detaljima o nepočinstvima zločinačke grupe koja je počinila neka od najozbiljnijih krivičnih djela organizovanog kriminala. Primjera radi, BHT1 je izdvojio značajno manje vremena ovoj vijesti.

IZDVOJENO:

Dan nakon što je Bojanu Cvijanu i drugima u predmetu “Lutka” izrečena presuda od ukupno preko 100 godina zatvora,  Amra Zaklan izdvaja u vidu kratke crte kako se na listi za predstojeće lokalne izbore nalazi dosta zanimljivih kandidata. U krupnom kadru daje se fotografija kandidatkinje SBB-a Miljane Cvijan, supruge osuđenog kriminalca (i bivšeg inspektora SIPA-e, spomenutog Bojana Cvijana), koja se bori za mjesto vijećnika u Opštini Novo Sarajevo. No, da li je trebalo otići dalje? Naprimjer, zatražiti mišljenje stranke koja ju je kandidovala ili nje same? Pravo javnosti da zna sve o političarima koji će sutra odlučivati o kvalitetu njihovog života sigurno zalazi i do članova njihovih porodica, kao i njihovih poslova ili problema sa zakonom. Ovdje se još radi o osobi koja je na čelu organizovane kriminalne grupe čija je supruga sada visoko pozicionirani kandidat stranke koja tvori vladajuću koaliciju u FBiH. Urednička odluka da javnosti saopšti pikanteriju više je nego utemeljena, ali ostaje utisak nedorečenosti. Stvar je trebalo ispitati ili bar dati prozvanoj kandidatkinji pravo da se oglasi. Uostalom, bilo bi zanimljivo čuti njeno mišljenje o suprugovoj presudi u jeku kampanje.

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Federalni dnevnici stali su u kraj “slučajnom” predizbornom marketingu visokih zvaničnika izmještajući njihove svečanosti u kasnije minute. Naročitu pažnju nisu poklonili ni sastancima federalne vladajuće koalicije, koji po sadržaju više ne predstavljaju novost vrijednu izdvajanja. Skrivene predizborne poruke kriju se u svakom potezu vodećih stranaka i političara za vrijeme kampanje, pa je i svaka novinarska gesta pod uvećanom lupom. Nevjerovatno je da obje televizije pitanje referenduma u Republici Srpskoj ne obrađuju smjelije i inovativnije kao dio aktuelne kampanje za lokalne izbore i tu se opet pokazuje da javnim servisima nedostaje radoznala, nezavisna i analitički nastrojena politička redakcija koja je kadra da propituje političke događaje. Gledatelji se s pravom mogu okrenuti portalima ili drugim medijskim formama kojima nije imanentan ton zvaničnih saopštenja ili učmalih ustavnopravnih mišljenja, kojim su nas gušile javne televizije.

 

About The Author