FAKE & SPIN: Drogu spaljuju, zar ne?

IZDVAJAMO

Da li je ATV bio brži i obavešteniji od konkurencije ili tek instrument u plasiranju spina – to može biti predmet diskusije. Ipak, uređivačka politika koja je, nakon promene vlasnika, neskriveno na strani vladajuće koalicije u RS-u, i ovlašan pogled na plasirani medijski sadržaj na ovu dilemu stavljaju tačku.

Ovaj slučaj je istovremeno i upozorenje onima koji reprezentuju institucije da je potrebno daleko više ozbiljnosti, odgovornosti i profesionalnog odnosa kako bi se spekulacije svele na minimum, a samim tim i prostor za lažne vesti i podmetanja.

FAKE & SPIN: Drogu spaljuju, zar ne?

ATV ekskluzivno objavljuje da je policija pronašla drogu koja je trebala biti uništena. RTRS i Srna dalje razrađuju vijest, a ostali mediji prenose kompletiran medijski spin

Brojni su mediji 26. jula, nešto posle podneva, preneli vest da je tog dana 700 kg droge spaljeno u TE Gacko. Suvoparno saopštenje pres-službe Ministarstva bezbednosti BiH rutinski je preneseno i uglavnom se utopilo u šarenilu drugih, interesantnijih vesti koje su obeležile taj dan.

Pažnju na događaj skreće ATV, koji 31. jula objavljuje ekskluzivni prilog pod naslovom “Policija pronašla drogu koja je trebala biti uništena”, a sutradan i “Policija ispituje svedoke spaljivanja droge”. Pozivajući se na neimenovane izvore iz policije i tužilaštva, u prilogu od 31. jula se tvrdi da je dan nakon spaljivanja pronađen deo droge koja “pod misterioznim okolnostima” nije uništena, da se radi o tri kese koje su uočene pored kontejnera i da je Okružno tužilaštvo u Trebinju pokrenulo istragu.

ATV, dalje, postavlja pitanje zašto je uništavanje droge proteklo bez prisustva medija, ocenjujući to misterioznim i implicitno sugerišući da od samog početka postoji plan da se deo droge ne uništi. Budući da su za ceo proces nadležni Ministarstvo bezbednosti i SIPA, jasno je da su oni i glavnoosumnjičeni.

ATV je pritom prenebregao činjenicu da se značajnija medijska pažnja ovakvom događaju do sada poklonila samo jednom, 2012. godine prvenstveno iz dva razloga − jer je to bilo prvo spaljivanje nakon sedam godina i jer su spaljivanju prisustvovali tadašnji ministar bezbednosti Fahrudin Radončić i direktor SIPA-e Goran Zubac. Nakon toga, mediji skromnije beleže spaljivanje iz 2015. koje su pratili pomoćnici i zamenici.

Propagandna mašinerija

Ono što je, pak, usledilo pokazalo je da je buru lako napraviti i u čaši vode. Naravno, ako raspolažete odgovarajućim alatom. U ovom slučaju, ono što je ATV preneo kao ekskluzivu, dalje, kao udarnu vest, 1. avgusta razrađuju RTRS i agencija Srna. A prenosi je i većina domaćih i medija iz okruženja. Naslovi su se kretali od “Policija RS pronašla drogu koja je trebala biti uništena” (N1), preko “Oduzeta droga (ni)je spaljena” (Oslobođenje), do “Doneli im drogu za uništenje, deo otkriven u šteku” (Kurir), iz kojih se jasno čita poruka da je, umesto da bude uništen, deo droge sklonjen, s logičnom namerom da se proda na tržištu.

Mada je već oko podneva iz saopštenja PU Trebinje bilo jasno da se radi o tri kesice droge koje bi pored kontejnera bile potpuno neuočljive (što baca novo svetlo na slučaj i, otuda, otvara nova pitanja), ATV ih ne smatra bitnim i čvrsto se drži prvobitnog scenarija. Naglašavajući da je prvi izveštavao o “pronalasku narkotika”, u prilogu 1. avgusta prenosi izjavu Dragana Lukača koji insistira na pitanju “otkud narkotici u kesi u kontejneru?”, i dodaje da policija saslušava članove Komisije (za uništavanje opojnih droga prim. aut.) s ciljem da utvrdi “kako se desio taj propust, da li je neko namerno ostavio određenu količinu s namerom da to kasnije zloupotrebi”.

U nastavku priloga prenosi se i saopštenje Ministarstva bezbednosti koje “ne demantuje da je droga pronađena, ali odbacuju da su narkotici deo 700 kg droge uništene u TE Gacko” i traži od Tužilaštva u Trebinju da se pronađena droga pošalje na veštačenje kako bi se utvrdilo njeno poreklo. Na kraju priloga Dušanka Majkić, članica Komisije za odbranu i bezbednost u Parlamentu BiH, poentira: “Dakle, svi oni su imali dodira sa tim problemom, a niko nije kriv.”

“Droga u TE Gacko obavijena velom tajne” naslov je pod kojim se Glas Srpske i 2. avgusta bavio ovom temom, sumirajući već poznate informacije. Treći avgustovski dan je doneo gotovo potpunu oseku u informisanju javnosti o ovoj temi, a oni koji su nešto pisali, uglavnom su apsolvirali već poznato, potvrđujući izreku da je rok trajanja svakog čuda tri dana.

Mada je portparolka PU Trebinje Jovana Cvijetić, komentarišući slučaj, naglasila da je u toku saslušavanje velikog broja svedoka i da će javnost biti obaveštena, a iz Tužilaštva u Trebinju da će u danima koji slede provesti detaljnu istragu, od tada − evo već druga sedmica − ni slova, ni glasa.

Da li je droga pronađena pored kontejnera ili u njemu? Ko je pozvao PS Gacko? Kakve su karakteristike pronađene droge, da li odgovaraju onima iz kontingenta koji je trebao biti spaljen ili je potpuno iz drugog izvora – samo su neka od pitanja na koja javnost čeka odgovore.

Ako je tačna tvrdnja ministra Dragana Mektića da se istina, ako se želi, može utvrditi za pola sata, javnost mora da sazna i odgovor na pitanja kome je u interesu da se odugovlači i ko je krivac što će i ovaj slučaj, poput bezbroj ranijih afera, verovatno prekriti pepeo zaborava.

Šta stoji iza obaveštenosti ATV-a?

Zatajili su i dobro obavešteni izvori ATV-a iz policije i tužilaštva, pa ova medijska kuća o slučaju “droga u RiTE” nije izveštavala od 3. avgusta. Tako je “ekskluziva” ATV-a izazvala pravi potres na već trusnom medijskom, ali i političkom tlu, pre svega Republike Srpske, i dodala ulje na vatru verbalnom sukobu dva ministra − bezbednosti BiH Dragana Mektića i policije RS-a Dragana Lukača. Da podsetimo, Mektić je desetak dana pre toga rekao da vrh MUP-a RS-a diluje drogu i upozorio roditelje da čuvaju svoju decu, što je, očekivano, izazvalo lavinu reakcija druge strane.

Otuda je ostavljena droga, kao svesna namera ili neprofesionalni propust SIPA-e i Ministarstva bezbednosti, došla kao srećan sticaj okolnosti za rukovodstvo MUP-a RS-a da uzvrate istom merom i pokažu da, kada su narkotici u pitanju, čistu savest nemaju ni instance na nivou BiH. Međutim, mnogi su se, sumnjajući u sreću, zapitali da li je okolnostima pomogla i ljudska ruka.

Da li je ATV bio brži i obavešteniji od konkurencije ili tek instrument u plasiranju spina – to može biti predmet diskusije. Ipak, uređivačka politika koja je, nakon promene vlasnika, neskriveno na strani vladajuće koalicije u RS-u, i ovlašan pogled na plasirani medijski sadržaj na ovu dilemu stavljaju tačku.

Ovaj slučaj je istovremeno i upozorenje onima koji reprezentuju institucije da je potrebno daleko više ozbiljnosti, odgovornosti i profesionalnog odnosa kako bi se spekulacije svele na minimum, a samim tim i prostor za lažne vesti i podmetanja.

Građanima je preko potrebna poruka da su institucije stabilne i pouzdane. A to je nemoguće ako procedure nisu transparentne i efikasne, pa i kad su u pitanju praćenje i uništavanje zaplenjene droge.

About The Author