BHT1 I FTV: Pozitivno mišljenje Evropske komisije i druge bajke

Politički prilozi su protekle sedmice bili ili dosadni do negledljivosti ili su mašili suštinu. Naročito kada su za temu imali evropske integracije

BHT1 I FTV: Pozitivno mišljenje Evropske komisije i druge bajke
Foto: fejm.ba

BHT1: Koliko optimizma smije stati u Dnevnik 2?

  1. maj – 3. juni 2019.

TEŠKI DOMAĆI ZADACI: Adela Malkoč sedmicu otvara udarnim naslovom da je Bosna i Hercegovina dobila pozitivno mišljenje od Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa. Tek u drugom planu je bilo ono što je u mnogim drugim medijima prepoznato kao glavna poruka, a to je da su evropski zvaničnici našoj zemlji umjesto mišljenja dali zadatke. I to nimalo lake zadatke u vezi s reformskim zahvatima, kao i da je pozitivno mišljenje pod velikim upitnikom. Na BHT1 je prevagnuo optimizam, pa je i u razgovoru sa sagovornikom koji prati evropske integracije isticano da smo dobili optimističku poruku iz Bruxellesa. Mnogi drugi poznavaoci prilika više su bili zabrinuti jer im se postavljeni zadaci čine kao nerješiva jednačina za domaće političare.

MIŠLJENJE KOMISIJE, PA ONDA PROTESTI: Protesti ispred Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) obrađeni su nakon mišljenja Evropske komisije. To i nije možda neobično, ali je zanimljivo primijetiti da su urednici obje javne televizije prednost dale briselskim evrokratama nad građanima svoje zemlje koji zahtijevaju ostavke najviših pravosudnih funkcionera zbog sumnji u korupciju. Sami protesti su pak ispraćeni dosta iscrpnije nego na FTV-u, uz izjave više učesnika, ali i razgovor s ministrom bezbjednosti Draganom Mektićem, koji slovi za organizatora ili barem inspiratora. U najavi ministra Mektića akcentirala se činjenica da on protestuje iako je i sam dio vlasti. Ministar kao dio izvršne vlasti ne vrši istu vrstu vlasti kao pravosudni funkcioneri, i nije neobično da se ove dvije grane vlasti sukobljavaju, posebice u nestalnim demokratijama kakva je naša. Bilo je suvišno, a pomalo i maliciozno naglašavati tu činjenicu da protestuje neko ko je dio vlasti a da se ne navede da su to različite vrste vlasti.

NOVI DETALJI IZ PRAVOSUDNIH AFERA: Afera „Potkivanje“ ili Tegeltija, kao i sve druge novosti iz rada regulatornog pravosudnog tijela, izbili su konačno u centar pažnje. Urednik Dejan Petrović je odmah spomenuo zašto su sporna nova imenovanja u pravosuđu. BHT1 je nastavio pratiti nove zaplete i rasplete uvećanim fokusom, a to i jeste zadatak javnog medija.

OCJENA: 5

FTV: Bitne vijesti u drugom planu

  1. maj – 3. juni 2019.

PRAVOSUDNE AFERE KROZ SEDMICU: I FTV je nastavio pratiti pravosudne afere, ali dok su u jednom danu (petak, Darjan Babić) donijeli više perspektiva i mišljenja stručne javnosti, već u drugim danima (srijeda, Amra Zaklan) nisu spomenute sve ključne informacije o spornim imenovanjima. Poput one o predsjedniku Kantonalnog suda koji je dogovarao prodaju nekretnine s osuđenikom. Kao i BHT1, i FTV je proteste ispred VSTS-a stavio u redoslijedu vijesti poslije mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu naše zemlje. Ako je to i imalo smisla, jer je u pitanju kandidatski status naše zemlje, bilo je pomalo neukusno proteste građana izmjestiti poslije posebne informacije o mišljenjima za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

SMUŠENO I RAZVUČENO: Ako smo prilog BHT1 o mišljenju Evropske komisije mogli nazvati kao neumjereno optimističan, onda bismo onaj na FTV-u trebali imenovati kao neumjereno dug i razvučen (urednica Amra Zaklan). Uz to, i kao nerazumljiv. Glavne poruke nisu bile izvučene, a sve je bilo začinjeno teškim terminima koji su svojstveni evrokratskom rječniku (implementacija, integracija, itd.) i koji gledateljima ne znače ništa ako se ne približe i objasne. TV publika Dnevnika 2 FTV-a na kraju uopšte nije mogla donijeti sud ili zaključak šta su nam to saopštili briselski zvaničnici. Prema BHT1, mi smo na dobrom putu, a na gledateljima je bilo da u to povjeruju ili ne.

KULTURA SJEĆANJA: Sjećanje na prijedorske žrtve i obilježavanje Dana bijelih traka zaslužili su bolji urednički tretman. Dvanaesta minuta ili sama sredina Dnevnika 2 bili su neprigodan trenutak za prilog koji nas je podsjetio na stradanje koje se i danas nastoji minimizirati. Darjan Babić je prije toga npr. naveo papinu posjetu Rumuniji. Stiče se dojam da pojedini događaji iz prošlosti dobijaju udarnu pažnju, dok se drugi olako zaborave i nikako da se pronađe prava mjera.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Politički prilozi su protekle sedmice bili ili dosadni do negledljivosti ili su mašili suštinu. Naročito kada su za temu imali evropske integracije. Gledatelji koji nisu pratili druge medije nisu mogli iz dnevničkog sadržaja javnih televizija saznati šta je to zaista poručila Evropska komisija našim vlastima. Da li smo stvarno dobili pozitivnu ocjenu koja će biti novi vjetar u leđa ili je to tek bila diplomatska kurtoazija iza koje se krije ne baš ružičasto tumačenje? BHT1 nije imao dilemu, jer, po njima, vijesti iz Bruxellesa su više nego dobre, dok je FTV sve isporučio kroz priloge koji su bili nerazumljivi i iz kojih se nije moglo razaznati koje su to glavne poruke. TV prilozi u vezi s evropskim integracijama inače važe za nerazumljive jer urednici i novinari se rijetko odlučuju da zađu iza birokratskog rječnika koji sam po sebi gledateljima ništa ne govori.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Sveobuhvatno i opširno pokrivanje Dana bijelih traka kroz razgovore sa preživjelim žrtvama i učesnicima protesta.
FTV
Urednica Azra Pašukić dala je pažnju izazovima u cestogradnji, predočavajući nam neke od razloga zašto se u nas toliko sporo grade ceste.

Minus sedmice

BHT1
Interpretacija i prezentacija mišljenja Evropske komisije. Neutemeljeni optimizam koji je u drugi plan stavio kritiku koja je upućena našim vlastima.
FTV
Vijesti se nisu redale po značaju, pa su pojedini prilozi izgubili potrebnu pažnju.