FTV I BHT1: Budžet očima ministrice i hrvatska predsjednička kampanja

Obje televizije pratile su kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, posebno poruke koje ona upućuje biračima u našoj zemlji, ali utisak je da se prilike kod susjeda moraju pratiti s više pažnje

FTV I BHT1: Budžet očima ministrice i hrvatska predsjednička kampanja
Foto: Tportal

FTV: Kako smo dočekali novi budžet?

  1. novembar – 2. decembar 2019.

NASLOVNICA KOJE NIJE BILO: Srpski predsjednik Aleksandar Vučić skinut je s naslovnice NIN-a odlukom izdavača, koji nije bio saglasan da broj posvećen trgovini oružja prati fotografija s puškom uperenom na prvog naprednjaka. Dejan Kožul je u svom propitivačkom maniru pokušao istražiti stvar, ali naišao je na zid ćutnje u redakciji najstarijeg beogradskog nedjeljnika, gdje mole za razumijevanje za svoju ćutnju. Tužan dan za medijske slobode u Srbiji, ali dobro je da je urednik Darjan Babić uvrstio prilog u Dnevnik 2, jer prethodnih sedmica dominirao je sadržaj po mjeri Vučića i tamošnjih vlastodržaca. Sada je naša TV publika vidjela kako to izgleda kada se neki medij u Srbiji drzne da lider naprednjaka bude glavni protagonist, bez unaprijed pripremljenog scenarija iz njegove palate.

BUDŽET I MINISTRICA: Urednica Jadranka Milošević u četvrtak otvara pregled dana viješću da je Federalna vlada utvrdila novi budžet i poslala ga u hitnu proceduru. Saznajemo i pojedina izdvajanja, kao i da je budžet oko pet milijardi maraka, ali glavni komentator i akter budžetskih (ne)prilika je sama ministrica financija Jelka Milićević. Po njenom priznanju, investicije nisu u željenoj dinamici, ali sva zaduženja biće u funkciji razvoja. I to je to. Kako ćemo i koliko ćemo trošiti, stalo je u riječi osobe koja je o potrošnji i načinu trošnje i odlučila. Šta to znači da investicije nisu dovoljne? Kako smo ranijih godina trošili? Mogu li se iz budžeta pročitati obrisi (nove) ekonomske politike? Kako stojimo s drugim ekonomskim parametrima? Šta kažu opozicionari? Oko čega su se sporili u vladajućoj koaliciji? Da li su se sporili? Dug je spisak pitanja na koja smo trebali dobiti odgovor, ali umjesto svih tih pitanja i odgovora slušali smo slovo ministrice.

KGK I BONSKE OVLASTI: Predizborna kampanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (KGK) sve se aktivnije vodi u našoj zemlji, a urednica Azra Pašukan prozvala ju je zbog odavanja počasti ratnom zločincu Slobodanu Praljku. I sve je bilo u redu s naslovima koji su isticali da je to opasno po tranzicionu pravdu, ali je jedino bilo suvišno zazivanje bonskih ovlasti visokog predstavnika za, kako se veli, negatore prošlosti u našoj zemlji. To je već zvučalo kao izlišni moralizatorski bijes, ili skliznuće u dnevnu politiku.

OCJENA: 4

BHT1: Tajne reforme i druge bajke

  1. novembar – 2. decembar 2019.

TAJNI DOKUMENT: Članovi Predsjedništva možda različito interpretiraju dokument koji se zove Program reformi BiH, ali su svi saglasni u jednom – dokument ne treba objaviti u javnosti do njegovog usvajanja u Parlamentu. Dalo se to naslutiti iz njihovih izjava koje je sabrao urednik Dejan Petrović, ali ostaje žal što se BHT1 nije upustio u ocjenu je li to po svojoj prirodi zaista dokument koji bi trebao biti tajan. Šta kažu poznavaoci prilika? Kakva su iskustva drugih zemalja?

HODAJUĆA GAF-MAJSTORICA: Predizborna kampanja KGK bila je u žiži interesovanja i urednika Milana Đurovića, a čak se spekulisalo ko bi mogao u drugi izborni krug kod susjeda. Kandidatkinja HDZ-a očito se miješa u naše unutrašnje prilike, i to svakako treba biti tema Dnevnika 2, ali ako se urednik već prihvatio šireg pristupa razmatrajući njene šanse, prilog je ostao začuđujuće siromašan. Ovlašnim pregledom hrvatske štampe evidentno je da je utrka sve zanimljivija, pa neki komentatori čak tvrde da je Kolindi ugrožen i sam drugi krug. Ona gotovo svakim novim danom upiše po jedan gaf. Sve je to ostalo nerečeno.

BROJKE: Koliko ko od političara zarađuje? Ko je najbogatiji, bar prema primanjima? Da li je moguće da je nečija godišnja penzija nečiji jedva mjesečni iznos? BHT1 je donio pregled godišnjih i mjesečnih zarada naših političara izdvajajući one s najunosnijim iznosima. Raduje to što je fokus bio na brojkama, i što se nije moralisalo. Jer brojke govore same za sebe.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Ne baš sjajna sedmica na obje televizije. Dnevnici su izgledali prosječno i dosadnjikavo. Možda najveći propust je bio u priči o budžetu na FTV-u, jer tada su na površinu isplivali svi nedostaci, pa se ispostavilo da tako bitan dokument dočekujemo u ambijentu u kojem je ministrica koja ga je priredila i novinar i komentator. Obje televizije su pratile kampanju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, posebno kroz prizmu njenih poruka koje upućuje biračima u našoj zemlji, ali utisak je da se prilike kod susjeda moraju pratiti s više pažnje. Naši gledaoci prate hrvatske medije i uglavnom su upoznati sa tamošnjim predsjedničkim kandidatima, pa im se trebaju donijeti sadržajniji i bogatiji prilozi. Dobar primjer solidnih priča iz regije su vijesti koje donosi Dejan Kožul, koji uvijek pronađe pravu mjeru da ostane informativan, ali ne i previše detaljan.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Subotnji prilog o aerozagađenju, jer ukazuje na sve akutniji problem u našem društvu (Edina Nurikić).
FTV
Kampanja hrvatske predsjednice vodi se u BiH, a naši mediji s pravom prate svaki njen korak, i to sa kritičke distance.

Minus sedmice

BHT1
Prilozi iz regije su površni i nedovoljno obrađeni. Naša TV publika prati dešavanja u Hrvatskoj i Srbiji, i zato im se mora donijeti svestrana i sadržajna priča.
FTV
Novi budžet je prošao bez ozbiljne provjere, kao i bez stavova opozicije.