BHT1 I FTV: Pravosuđe pred sudom

Nakon nekoliko sedmica odmora, Milorad Dodik ponovo se vraća u fokus izvještaja u dnevnicima – ponajprije kako bi izrazio nepovjerenje u pravosuđe, ali i zaprijetio da će donijeti izborni zakon RS-a

BHT1 I FTV: Pravosuđe pred sudom

 

BHT1: Imunitet i referendum

  1. – 26. decembar 2023.

PRAVO I PRAVDA: Sud BiH osudio je petoricu optuženih za zločine u prijedorskom selu Zecovi na ukupno 59 godina zatvora. Uslijedio je prilog koji podsjeća na zločine protiv bošnjačkih civila u Prijedoru, čitanje izjava svjedoka, potresna svjedočenja preživjelih te stavovi kako su kazne male za zvjerstva koja su osuđeni počinili. U različitim dnevnopolitičkim tektonskim poremećajima, u globalno nesigurnoj situaciji u svijetu, dobro je držati fokus i na onome što se naziva pravo i pravda – čak i ako se dešava 30 godina kasnije.

DODIK U CENTRU PAŽNJE: U intervjuu za BHT1, čije dijelove prenosi Dnevnik 2, predsjednik RS-a Milorad Dodik, u poznatom maniru, poručuje kako ne pristaje na ucjene visokog predstavnika, referišući se na najave promjena Izbornog zakona. „Sve i jedna opštinska izborna komisija u RS-u će odbiti Centralnu izbornu komisiju i mi ćemo provesti izbore po našim pravilima.“ U nastavku slijedi tema o nemogućnosti kandidiranja na izborima i o tome kako vlasti BiH već 14 godina nisu provele presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci”. Apelanti nakon 14 godina kažu da nisu razočarani, ali jesu ožalošćeni.

KOGA ŠTITE ZAKONI RS-a? Nacrti zakona o imunitetu i referendumu i građanskoj inicijativi u Republici Srpskoj, koji su protekle sedmice usvojeni u prvom čitanju, suprotni su putu BiH ka Evropskoj uniji, te, kako prenosi BHT1, delegacija EU-a u BiH poziva delegate u Narodnoj skupštini RS da ponovo razmisle i ne idu dalje s ovim nacrtima zakona. Time se umanjuje sudska odgovornost političkih predstavnika, a njegovom retroaktivnom primjenom dovela bi se u pitanje pravna sigurnost. Nova ozbiljna zabrinutost istaknuta je i zbog Nacrta zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i zbog secesionističke retorike i dovođenja ustavnog poretka zemlje u pitanje. Osim ovog stava iz ureda EU-a u BiH, trebalo je ponovo vratiti fokus na ova pitanja, i to na terenu, tamo u NSRS-u, postaviti pitanja o sudbini nacrta, da li će poslanici i dalje nastaviti u istom pravcu i izglasati ova zakonska rješenja.

Ocjena: 7

 

FTV: Trumpova ofanziva

  1. – 26. decembar 2023.

DEBEVEC I OSMANAGIĆ PRED SUDOM: Tužiteljstvo BiH predložilo je pritvor za Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića, a Sud BiH prihvatio prijedlog. Reporter Haris Šertović hronološki reda dešavanja iz sudnice, razložno i jednostavno govori o pritiscima kojima je bila izložena tužiteljica, o tome kako su advokati odbrane tražili izuzeće sudije Branka Perića pa onda i isključivanje medija iz sudnice, te donosi detalje prisluškivanja, navodeći kako je VSTV privremeno suspendiralo Debevca s mjesta predsjednika Suda BiH, obrazlažući to zahtjevom Ureda disciplinskog tužioca BiH kako je činom njegovog hapšenja nanesena šteta ugledu i časti pravosuđa. Vrlo jasan prilog koji donosi uvid u ono što se dešava unutar sudnice, sa svim popratnim informacijama –  uključujući i situaciju koja je dovela do hapšenja advokatice Vasvije Vidović. Naravno da je hapšenje prvog čovjeka Suda BiH izazvalo lančane reakcije, a, očekivano, Milorad Dodik je reagovao iz vlastitog uporišta: „Ljudi moji, je l’ moguće da predsjednik suda može biti priveden jer je namještao sudske procese?! Vi očekujete da ja trebam imati povjerenje u taj sud?!“ Uz Dodikovu, FTV emituje i reakcije drugih političara.

APLAUZ ZA DODIKA: Tematski su suđenja bila u središtu pažnje FTV-a. Ponovo je odgođen glavni pretres u predmetu „Milorad Dodik“, odbrana je tražila izuzeće tužitelja, dok tužitelji nisu bili spremni za uvodnu riječ. Kamere FTV-a snimaju, s druge strane, Dodikove pristalice koji ga pred zgradom suda dočekuju aplauzom. Kritike odbrane su usmjerene na tužitelja Nedima Ćosića, pozivaju se na pristrasnost tužiteljstva, na namještaljku. Za predstavnike institucija iz RS-a, sve je namješteno: i visoki predstavnik, i VSTV, i optužnica protiv Dodika. U drugom planu je potpuno ostala sama optužnica, ono za šta se Dodik tereti, što je zapravo trebao biti fokus priloga.

TRUMP UŠAO U HISTORIJU: Vrhovni sud savezne države Colorado, kako prenosi FTV, zabranio je Donaldu Trumpu kandidaturu na predsjedničkim izborima u SAD-u. Prema rijetko korištenoj odredbi američkog ustava, prvi je u historiji proglašen nepodobnim za Bijelu kuću. Trump je najavio žalbu, a prilog donosi njegovu reakciju začinjenu uvredama: „Ne iznenađuje me da pokvarenjak Biden i njegove fanatične pristalice pokušavaju učiniti sve da me zaustave na putu ka Bijeloj kući.“ Prilog sadrži reakcije demokrata i republikanaca, propitivanje američkih vrijednosti i kako je Trump prošao u državi Colorado na prethodnim predsjedničkim izborima.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa posvećuju posebnu pažnju Danu rudara, ilustrirajući prilozima u kakvoj amosferi komorati dočekuju svoj dan te sa kakvim sve problemima se suočavaju.

Iako su u pojedinim dijelovima sedmice vijesti iz Pojasa Gaze bile skrajnute u drugi dio Dnevnika 2, FTV i dalje pažnju drži na ovoj katastrofi i ubijanju civila naočigled svijeta. BHT1 također ima potresna svjedočenja iz Gaze, potencira se kako su civili jednostavno broj koji ne predstavlja ništa onima koji su pokrenuli ofanzivu, te nabrajaju napori za prekid vatre iz svjetskih centara moći, zasad bez rezultata.

Izborni zakon u dnevnicima oba javna servisa, iz najrazličitijih uglova. FTV o zagađenom zraku: Sarajevo je ponovo među najzagađenijim gradovima svijeta, konsultuju se svi – i struka i građani. FTV ima i priču o odlasku mladih iz Bosanskog Petrovca, u kojoj više ne postoji ni banka.

Plus sedmice

BHT1

Tek tri posto teritorije u BiH čine zaštićena područja prirode, i evo odlične teme na BHT1: anketa i među političarima i među građanima o zaštiti prirodnih bogatstava. Političari su deklarativno za zaštitu, no baš i ne daju konkretne odgovore o tome šta se radi na terenu ili šta se namjerava raditi; građani su puno otvoreniji i konkretniji – sve je interes pojedinaca, nema tu dobrobiti zajednice. Tema koja je malo zastupljena u javnosti, te sve pohvale za BHT1 na otvaranju ovog dijaloga.

FTV

Scene užasa u Pragu obišle su svijet: masovni zločin koji je na Karlovom univerzitetu počinio 24-godišnji student. Ubijeno je 14 osoba, 25 ranjeno, a FTV na direktnoj liniji ima našu ambasadoricu u Republici Češkoj Martinu Mlinarević, koja smireno i razložno objašnjava situaciju, prenoseći samo zvanično potvrđene informacije, te navodeći kako je u kontaktu sa bh. državljanima u Pragu. Reagiranje na vijest bilo je potpuno u skladu sa novinarskim standardima, a pohvalna je činjenica da se u Dnevniku 2 FTV-a emituje javljanje ambasadorice Mlinarević te na taj način umiri one čiji članovi porodice žive u Pragu.

Minus sedmice

BHT1

Palestinski zvaničnici saopštili su 22. decembra da je broj žrtava dosegao 20.000, što je oko jedan posto populacije Gaze. Ovaj podatak je plasiran na samom kraju najave priloga, nakon svih mogućih „birokratskih“ vijesti: o glasanju za rezoluciju UN-a o povećanoj isporuci humanitarne pomoći, o izostanku rezolucije o hitnoj obustavi vatre, o pregledanim kamionima humanitane pomoći na ulasku u područje Gaze, i tek na kraju vijest o broju žrtava. I to je poruka, koja se, i nehotično, upućuje javnosti – da su životi Palestinaca i Palestinki manje vrijedni. A to ne bi smjela i nikada ne smije biti poruka koja se upućuje.

FTV

Tek u 28. minuti Dnevnika 2 FTV je 20. decembra emitovao prilog iz Gaze, što demonstrira ono što bismo mogli nazvati „zamor tragedijom“. Vijesti o stradanju Palestinaca trebale bi ipak ostajati u prvom dijelu informativnih emisija, iz prostog razloga što ovakvi prilozi određuju ton reakcija javnosti, što govore o masovnom stradanju djece i žena, što bi trebalo, onda, voditi i odluci da su takve vijesti prioritetne u odnosu na neke druge. I dok FTV već skoro tri mjeseca donosi vrlo jasnu sliku dešavanja na Bliskom istoku, ne bi se trebao primijetiti otklon povlačenja interesa prema ovoj temi.

About The Author