Raste strah za slobodu medija u Kuvajtu

Brojni novinari, političari i aktivisti zatvoreni su proteklih godina zbog vrijeđanja emira

Raste strah za slobodu medija u Kuvajtu

Nacrt zakona o medijima u Kuvajtu koji prijeti zabranom kritike najviših dužnosnika izazvao je zabrinutost u zemlji za koju se dugo smatralo da ima najviši nivo slobode izražavanja među zemljama Zaljeva.

Nacrt zakona, koji je predložilo Ministarstvo informiranja, zastupnici su osudili kao “kršenje demokratije” i pokušaj “ušutkavanja i zastrašivanja” javnosti, a jedan od parlamentaraca Saud Alasfoor kazao je da ‘ne bi trebala postojati zatvorska kazna za mišljenje’.

Kuvajt, jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, ima živu političku scenu prema standardima konzervativne regije, gdje raspravu drže pod strogim nadzorom kraljevske porodice.

Nacrt zakona, o kojem su prošlog mjeseca prvi izvijestile kuvajtske novine, uvodi niz novih ograničenja, uključujući zabranu kritike prijestolonasljednika, šeika Meshala al-Ahmada al-Jabera Al-Sabaha, dok sadašnji propisi štite samo emira.

Novo zakonsko rješenje tek treba biti predstavljeno parlamentu, ali, ako bude usvojeno, njime bi se ograničile kritike političke elite koju glasno kuvajtsko civilno društvo često optužuje za korupciju i loše upravljanje, a brojni novinari, političari i aktivisti zatvoreni su proteklih godina zbog vrijeđanja emira.

– Kuvajćani imaju historiju okupljanja i slobode izražavanja na koju su ponosi. Kuvajtskim kreatorima politika bilo bi bolje da štite i poboljšavaju ta prava umjesto da ih ograničavaju – kazao je profesor historije na Kuvajtskom univerzitetu Bader al-Saif.

Organizacija za nadzor medija Reporteri bez granica (RSF) svrstala je Kuvajt na 154. mjesto od 180 zemalja u svom Indeksu slobode medija u svijetu.

Iako je na višem mjestu od većine drugih zemalja Zaljeva, nacrt zakona, ako bude usvojen, bio bi udarac slobodi medija, rekao je voditelj odjela za Bliski istok pri RSF-u Jonathan Dagher.

Najviše su ugroženi nezavisni mediji poput Manshoora, digitalnog časopisa osnovanog u Kuvajtu prije 10 godina s ciljem postavljanja novog standarda za nezavisno novinarstvo u Zaljevu.

Baveći se tabu pričama o seksualnom nasilju, pravima žena i radnika migranata, služi kao rijedak dodatak medijskom krajoliku Zaljeva, kojim dominiraju medijski ogranci monarhija bogatih naftom, poput Katara i Saudijske Arabije.

– Novi nezavisni mediji kao što je Manshoor odigrali su važnu ulogu u podizanju nivoa javnog diskursa i promoviranju novog standarda novinarstva – rekao je Dagher.

Nedavni članci Manshoora bavili su se nedostatkom policijske podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja i rizikom od saobraćajnih nesreća s kojima se suočavaju vozači koji dostavljaju hranu.

– U poređenju sa susjednim zemljama, imamo više slobode – rekao je Mohammad Almutawa, glavni urednik Manshoora, iako je primijetio rastući val cenzure posljednjih godina.

Yasmine Almulla, 28-godišnja novinarka koja je radila s Manshoorom zadnje dvije godine, rekla je da je njima malo lakše u poređenju s ostatkom Zaljeva, ali također je istaknula smanjenje slobode medija.

– Živimo u regiji u kojoj sloboda izražavanja i mišljenja i dalje opada, tako da je vrlo teško imati nezavisno novinarstvo. Niko ne pokriva druge zemlje Zaljeva onako kako bi one trebale biti pokrivene – zaključila je Almulla.

Izvor: AFP

About The Author