Hitni poziv za osiguravanje finansijske podrške novinarstvu i medijskoj pismenosti u EU budžetu

Potrebni projekti koje finansira EU za podršku istraživačkom i lokalnom novinarstvu, projektima medijske pismenosti te praćenju napada na novinare

Hitni poziv za osiguravanje finansijske podrške novinarstvu i medijskoj pismenosti u EU budžetu

Evropska federacija novinara (EFJ) i 16 različitih organizacija za slobodu medija i prava novinara, organizacija za medijsku pismenost i organizacija za razvoj medija, uputili su pismo Njemačkoj koja predsjedava Vijećem Evropske unije zbog rasprave o budžetu Evropske unije i Višegodišnjem finansijskom okviru (VFO) od 2021. do 2027. godine.

Novčani fond pokriva budžet „Kreativna Evropa“ koji uključuje podršku nezavisnim medijima i novinarstvu. Koalicija je također pisala Komisiji za budžet Evropskog parlamenta i komesaru EU Johannesu Hahnu nadležnom za budžet i administraciju.

Dokument VFO-u donosi se po posebnom zakonodavnom postupku, koji zahtijeva jednoglasnost kako bi se osigurao dogovor u Vijeću i pristanak Evropskog parlamenta za konačno donošenje odluke.

U pismu navode da su pomno pratili radne prioritete njemačkog predsjedavanja u ovim teškim vremenima, a posebno odnos prema slobodi medija i pluralizmu, vladavini zakona, govoru mržnje i borbi protiv dezinformacija.

Cijenimo predanost njemačke ministrica za kulturu i medije Monike Grütters iskazanu početkom septembra u Evropskom parlamentu kada je pozvala da upravljanje posljedicama Covid-19 za kulturu i medije bude prioritet za EU u sljedećim mjesecima.

U kontekstu trilateralnih razgovora između Vijeća, Evropske komisije i pregovarača Evropskog parlamenta, skrenuli su pažnju na važna pitanja ne samo za sektor medija nego i za pitanje evropske demokratije.

Naglašavaju da se budžet za „Kreativnu Evropu“ mora ojačati, posebno dio posvećen podršci pluralizmu medija, uključujući tehnološke i strukturne promjene u vijestima, nezavisno i profesionalno novinarstvo, te medijsku pismenost.

– Kao što znate, stanje nezavisnih medija postalo je izuzetno krhko u cijeloj Evropskoj uniji što prijeti našim demokratijama. Monitor medijskog pluralizma (MPM) 2020 ukazuje da je pluralnost u značajnom riziku, signalizirajući sve veće ekonomske prijetnje pluralizmu medija u Evropi – naveli su u pismu.

Stoga su, kažu, hitno potrebni projekti koje finansira EU za podršku prekograničnom (istraživačkom), inovativnom i lokalnom novinarstvu, projektima medijske pismenosti, kontinuiranom praćenju napada na novinare, kao i nadzoru nad pluralizmom medija.

Dodjela i uplata fondova EU-a trebala bi biti uvjetovana poštivanjem vladavine zakona, jer vjeruju da će to biti snažna poluga za rješavanje zabrinjavajućeg stanja slobode medija i pluralizma u EU, jačanje EU Pravila pravnog mehanizma i prevladavanju ograničenja postupka iz člana 7.

Pozvali su države članicama EU-a da usvoje ambiciozniji VFO koji će ojačati medijski sektor i podržati nezavisno novinarstvo.

– Kao što vam je sigurno poznato, zbog pandemije, finansijska situacija medijskog sektora u EU pogoršala se sa zasigurno neviđenim posljedicama. Ovo je historijski trenutak u Evropi i cijenimo napore Njemačke da put EU postavi u pravom smjeru – zaključili su potpisnici pisma.

Izvor:  Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author