Tri novinara u Pakistanu suočena s optužbama prema Zakonu o kibernetičkom kriminalu

Sloboda govora i sposobnost Pakistana da funkcionira kao demokratija uveliko je ugrožena implikacijama ovih optužbi

Tri novinara u Pakistanu suočena s optužbama prema Zakonu o kibernetičkom kriminalu

 

Novinari Asad Toor, Bilal Farooqi i Absar Alam optuženi su za pobunu između 11. i 16. septembra zbog objavljivanja navodno ‘nepoželjnog’ i ‘pogrdnog’ materijala na internetu. Optužbe se temelje na pakistanskom Zakonu o sprečavanju elektroničkog kriminala (PECA) iz 2016. godine.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozivala je vlasti da odustanu od širokih ovlasti koje pruža taj zakon kako bi se osiguralo da se nijedan novinar ne tereti samo zbog kritiziranja državnih službenika i institucija.

Sporni zakon je kritiziran i prije njegovog donošenja, a njegova provedba jednom je izazvala ozbiljnu zabrinutost zbog odredbe o kriminalizaciji govora i ovlasti koje je dao vlastima na krivično gonjenje.

Zakon je navodno izrađen za “provjeru ekstremističkog sadržaja, procesuiranje govora mržnje i suzbijanje uznemiravanja žena na mreži”, ali je imao dalekosežne implikacije iznad i izvan ovih ovlasti.

Asad Toor optužen je jer je “pogrdnim jezikom upućivao na vladine institucije na visokom nivou, uključujući pakistansku vojsku”. Kako se navodi, prekršio odredbe o kleveti te o krivičnim djelima protiv dostojanstva neke osobe.

Farooqi je priveden nakon žalbe u kojoj se navodi da je na društvenim mrežama “oklevetao” pakistansku vojsku. Slično tome, Alam se suočio s optužbama zbog navodnog korištenja pogrdnog jezika protiv „državnih institucija i ličnosti“.

Progon novinara zbog ispunjavanja njihove uloge provjere rada i kritiziranja vladinih institucija je nedemokratski čin. Sloboda govora i sposobnost Pakistana da funkcionira kao demokratija uveliko je ugrožena implikacijama ovih optužbi i s njima povezanim zakonodavstvom.

Generalni tajnik pakistanskog udruženja novinara Rana Muhammad Azeem kaže da on vjeruje u slobodu govora i izražavanja te poziva vlasti na oprez i detaljnu istragu prije nego što optuže bilo kojeg medijskog djelatnika.

– Vladajuća stranka mora preispitati široke ovlasti koje pruža zakon. Nedavne optužbe nesumnjivo će utjecati na rad novinara u Pakistanu i gurnuti državne medije u pasivno izvještavanje. Novinari trebaju sigurno okruženje kako bi kritizirali i držali državne dužnosnike i institucije odgovornima ili demokratija ne može funkcionirati – smatraju u IFJ-u.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

 

About The Author