Policija u Kantonu Sarajevo bi da utvrđuje šta je lažna vijest

Osim na građane, posljedice novog zakona mogle bi uticati i na medijsku zajednicu, koja je među prvima i reagirala

Policija u Kantonu Sarajevo bi da utvrđuje šta je lažna vijest

Ukoliko iznesete lažnu informaciju na internetu i time izazovete paniku, mogli biste platiti kaznu i do 1.800 KM. Ovo stoji u novom Nacrtu zakona o prekršajima javnog reda i mira u Kantonu Sarajevu, koji tek treba usvojiti kantonalna skupština.

Reakcija je mnogo, od toga da ovo nije nadležnost policije, to toga da je Zakon lako zloupotrijebiti. Pristup informacijama nikada lakši, a brojnost istinitih nikada manja. Iako bh. građani svakodnevno saznaju mnoštvo vijesti, rijetko ih provjeravaju.

Zakonski se želi stati u kraj govoru mržnje i lažnim informacijama koje su plasiraju putem interneta, a koje prouzrokuju ometanje javnog reda i mira.

– Ako je lažna vijest prouzrokovala nešto tako, onda se to preispituje da li je to prekršaj po ovom zakonu. Postoje radnje koje se provode, može se uzeti izjava, ispitati taj osumnjičeni za taj prekršaj ili na drugi način, analizom sadržaja na Facebooku – kazao je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Regulacija je potrebna na državnom, a ne na lokalnom nivou, smatra Mehmed Halilović, stručnjak za medijsko pravo, koji dodaje da se spomenutim nacrtom, policiji dodjeljuje dodatna uloga.

– Ne smije policija biti konačni presuditelj. Ove vrste prekršaja, ako su to uopći prekršaji, ne mogu biti tretirani na isti način kao obični prekršaji u saobraćaju gdje policija praktično presuđuje. Tu ulogu policiji ne bi smjeli dodijeliti – istakao je Halilović.

Osim na građane, posljedice novog Nacrta mogle bi uticati i na medijsku zajednicu, koja je među prvima i reagirala.

– Ne bi bilo teško ga zloupotrijebiti, ako bi neko htio da zatvori neki manji medij, mogao bi ga kazniti sa 10.000 i to bi bukvalno značilo zatvaranje tog medija. Iz tog razloga vidim zašto bi mediji bili zabrinuti – naveo je član Uredničkog kolegija Raskrinkavanja Rašid Krupalija.

Možda bismo manje bili zabrinuti i podložni lažnim vijestima, kada bismo više radili na edukaciji. No, na tom polju nema značajnijeg pomaka, piše N1.

Od stotinu novih informacija prosječan građanin Bosne i Hercegovine bez ikakve provjere, povjerovat će barem u polovinu njih. Stručnjaci su saglasni da je regulacija interneta neophodna, ali s fokusom na unapređenje medijske i informacijske pismenosti

About The Author