Novinarka koja je izvještavala o koronavirusu u Wuhanu kažnjena na četiri godine zatvora

Zhang Zhan kritički je izvještavala o odgovoru vlade na epidemiju u prvim danima izbijanja krize

Novinarka koja je izvještavala o koronavirusu u Wuhanu kažnjena na četiri godine zatvora

Kineska novinarka Zhang Zhan osuđena je na četiri godine zatvora zbog direktnog izvještavanja iz Wuhana kada se pojavila epidemija koronavirusa Covid-19, potvrdio je njen advokat.

Presuda je došla gotovo godinu dana nakon što su se detalji “nepoznate virusne upale pluća” pojavili u centralnom gradu Kine.

Zhang Zhan, bivša advokatica, osuđena je nakon kratkog ročišta na šangajskom sudu zbog navodnog “izazivanja nemira i problema” u izvještavanju u početnim fazama izbijanja epidemije.

Njezini izvještaji i eseji uživo u februaru ove godine bili su široko dijeljeni na platformama društvenih mreža, privlačeći pažnju vlasti, koje su kaznile osam uzbunjivača koji su kritizirali vladin odgovor na epidemiju.

Peking je čestitao sebi na “izvanrednom” uspjehu u kontroli virusa unutar svojih granica, s ekonomijom u usponu, dok je velik dio ostatka svijeta bio u blokadama i velikim brojem slučajeva zaraze od početka pandemije u Wuhanu.

Kontrola protoka informacija tokom globalne zdravstvene krize bez presedana bila je presudna u omogućavanju kineskim komunističkim vlastima da preoblikuju narativ u svoju korist, ali je to imalo ozbiljnu cijenu za svakoga ko je progovarao o „rupama“ u toj priči.

– Zhang Zhan izgledala je shrvano kad je pročitana kazna – kazao je jedan od advokata Ren Quanniu novinarima kada je potvrđena četverogodišnja kazna zatvora ispred Okružnog narodnog suda u Šangaju. Njezina je majka glasno jecala dok je presuda čitana, dodao je Ren.

Sve više zabrinutosti izraženo je zbog zdravlja 37-godišnje Zhang koja je počela štrajk glađu u junu i koju su nasilno hranili kroz nosnu cijev.

– Rekla je kad sam je posjetio prošle sedmice da će, ako joj izreknu tešku kaznu, odbijati hranu do samog kraja, jer misli da će umrijeti u zatvoru. To je ekstremna metoda protesta protiv ovog društva i okruženja – upozorio je Ren prije suđenja.

Suđenje dolazi samo nekoliko sedmica prije dolaska međunarodnog tima stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kinu koji će istražiti porijeklo Covida-19.

Zhang je kritički izvještavala o ranom odgovoru na zdravstvenu krizu u Wuhanu, napisavši da vlada “nije dala ljudima dovoljno informacija, a onda je jednostavno zaključala grad. Ovo je veliko kršenje ljudskih prava”.

Sud tvrdi da je Zhang širila “lažne informacije”, a grupe za zaštitu prava također su skrenule pažnju na njen slučaj.

Vlasti žele koristiti njezin slučaj kao primjer da uplaše druge neistomišljenike da ne postavljaju pitanja o pandemijskoj situaciji u Wuhanu početkom ove godine, kazao je savjetnik za istraživanje u kineskoj nevladinoj organizaciji Defenders Leo Lan.

Zhang je jedna od četiri građanska novinara koje su vlasti uhapsile početkom ove godine nakon izvještaja iz Wuhana. Prethodni pokušaji AFP-a da kontaktiraju ostale – Chen Qiushi, Fang Bin i Li Zehua – bili su neuspješni.

Izvor: AFP/WoA

About The Author