Meta odbor imao milion žalbi na uklonjene postove

Od svih slučajeva dostavljenih Odboru jedan posto se odnosilo na objave na Instagramu, a ostalo na sadržaje na Facebooku

Meta odbor imao milion žalbi na uklonjene postove

Metin nezavisni odbor za žalbe na odluke o uklanjanju sadržaja na Facebooku i Instagramu imao je oko 1,1 milion slučajeva u prvoj godini.

Sporne objave, od kojih većina dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade ili Evrope, uglavnom su uklonjene zbog poziva na nasilje, govora mržnje ili zastrašivanja.

Od 20 slučajeva o kojima je Nadzorni odbor objavio odluke, protiv Mete je presudio 14 puta. Jedan slučaj odnosio se na uklonjene slike ženskih grudi u objavi o raku dojke.

Drugi su sadržavali sliku mrtvog djeteta uz tekst o tome je li odmazda prema Kini opravdana zbog njenog postupanja prema ujgurskim muslimanima te odluku o zabrani bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nakon nereda na Capitol Hillu.

Odbor je poništio Metinu odluku da ukloni prva dva slučaja, ali je podržao odluku o zabrani Trumpa – iako je kritizirao “neograničen” vremenski okvir za takvu odluku.

U početku je u uži izbor uvrstio 130 slučajeva za istragu, ali Meta se unaprijed složila da je u 51 od tih slučajeva pogriješio.

Direktor uprave Thomas Hughes rekao je da traži “amblematične” slučajeve s “problematičnim elementima” za preuzimanje.

Dodao je da su kategorije govora mržnje, nasilja i maltretiranja “teške za prosuđivanje” – posebno za automatizirane sisteme, naglašavajući da je u mnogim od tih slučajeva kontekst iznimno važan.

Odbor je objavio prvi godišnji izvještaj koji pokriva period od oktobra 2020. godine do decembra 2021. godine.

Svako – uključujući samu Metu – može se žaliti na nju ako se ne slaže s odlukom o uklanjanju sadržaja. Od 1,1 milion slučajeva primljenih tokom 14-mjesečnog perioda, samo 47 je došlo iz kompanije. U prosjeku je prijavljeno oko 2.600 slučajeva dnevno.

Međutim, samo Facebook ima više od dvije milijarde korisnika širom svijeta, što čini relativno mali postotak njegovog ogromnog sadržaja. Također je bilo primjetno da je relativno malo podnositelja pritužbi bilo izvan zapadnih zemalja.

Od svih slučajeva dostavljenih Odboru jedan posto se odnosilo na objave na Instagramu, a ostalo na sadržaje na Facebooku, 94 posto su bili zahtjevi za vraćanje sadržaja, samo 1,7 posto dolazi iz subsaharske Afrike i 2,7 posto iz srednje i južne Azije, dok 49,4 posto dolazi iz SAD-a i Kanade.

Nadzorni odbor poznat je kao svojevrsni “vrhovni sud”, a formirao ga je šef Mete Mark Zuckerberg. Djeluje kao samostalan subjekt, iako njegove plate i ostale troškove pokriva Meta. Čine ga novinari, aktivisti za ljudska prava, advokati i akademici.

Hughes je opisao odnos između uprave i Mete kao “konstruktivan, ali kritičan”, a Odbor je dao i 86 dodatnih preporuka tehnološkom divu, uključujući prevođenje njegovih politika na više jezika i preciznije objašnjenje zašto je sadržaj uklonjen na temelju govora mržnje.

Izvor: BBC

About The Author