Predstavljena knjiga novinara Šefke Hodžića o Aliji Izetbegoviću

Hodžić je radio kao novinar u mnogim redakcijama, a kao ratni reporter “Oslobođenja” objavio je više stotina izvještaja i reportaža s ratišta iz raznih dijelova BiH

Predstavljena knjiga novinara Šefke Hodžića o Aliji Izetbegoviću
Foto: https://muzejalijaizetbegovic.ba/

Knjiga “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično” novinara i ratnog reportera “Oslobođenja” Šefke Hodžića predstavljena je u Sarajevu. Sadrži brojne tekstove što ih je Hodžić napisao kao novinar, ali i one nastale nezvanično u razgovoru sa Izetbegovićem.

Hodžić je pojasnio da je to priča ratnog reportera “Oslobođenja” o predsjedniku države i vrhovnom komandantu. Kaže da je o njemu počeo pisati pred rat u Bosni i Hercegovini pa sve do njegove smrti.

– Moje posljednje izvještavanje o njemu bilo je na dan njegove dženaze, kada sam dobio redakcijski zadatak – naglasio je Hodžić.

Tekstovi koji su objavljeni u knjizi obuhvatili su događaje na kojima je sretao Aliju Izetbegovića i o tome izvještavao.

– Zvanično Alija Izetbegović su moji radni zadaci, a nezvanično ono što sam pisao o njemu u svom dnevniku. Bilo je mnogo svečanosti na kojima je on govorio, a ja izvještavao. To je tek izbor tekstova koje sam objavio, jer ima materijala za još jednu knjigu – naglasio je.

Precizira da nikad tokom novinarske karijere nije pratio Aliju Izetbegovića na putovanjima, a njegovi tekstovi su obično nastajali u neobičnim situacijama.

Knjiga “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično” prati period od 1991. godine, a završava se smrću Alije Izetbegovića odnosno godinu dana kasnije kad je objavljena njegova knjiga “Tajna zvana Bosna”. Sadrži i fotografije, uglavnom nastale uz tekstove Šefke Hodžića objavljene u listu “Oslobođenje”.

Šefko Hodžić (1945.) radio je kao novinar u mnogim redakcijama. Kao ratni reporter “Oslobođenja” Hodžić je, od 1992. do 1995. godine, objavio više stotina izvještaja i reportaža sa ratišta iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Snimio je i brojne ratne fotografije.

Proglašen je ratnim reporterom za 1992. godinu, a 1996. dobio je Plaketu Armije RBiH – najviše armijsko priznanje za civile, te nagradu lista “Oslobođenje” – “30. avgust” za četverogodišnje izvještavanje sa bh. ratišta.

Izvor: Fena

About The Author