Novinari otkrili nezakonita postupanja hrvatske policije prema migrantima

Trebalo je vremena da pomno pregledaju desetke screenshotova iz WhatsApp chat-grupe i provjere sve vidljive brojeve telefona te započnu istragu

Novinari otkrili nezakonita postupanja hrvatske policije prema migrantima

Zajedničkim istraživanjem sedmičnjaka Novosti, Lighthouse Reportsa, Nove TV, portala Telegram, njemačkog Der Spiegela i austrijskog ORF-a ustanovljeno je da hrvatska policija, koristeći WhatsApp chat-grupu kao neformalni informativni bilten o službenim postupanjima prema migrantima i dijeleći tim putem velik broj podataka, po svemu sudeći krši zakone i interne odredbe koje propisuju službene načine obavještavanja. Iz MUP-a tvrde da je sve po propisima.

U novembru prošle godine neprofitnoj istraživačkoj redakciji Lighthouse Reports dostavljeno je šezdeset screenshotova, odnosno snimki zaslona koje sadrže odabrane dijelove komunikacije pripadnika hrvatske policije u grupi za dopisivanje na aplikaciji WhatsApp u periodu od augusta 2019. godine do februara 2020. godine.

Ta chat-grupa nazvana je “OA Koridor II – Zapad”, po istoimenoj policijskoj operativnoj akciji koja pokriva zapadne dijelove Hrvatske i čiji je cilj zaštita državne granice od neregularnih migranata. Sudionici WhatsApp grupe su policajci gotovo svih hijerarhijskih nivoa.

Policajci u WhatsApp grupi masovno razmjenjuju informacije o veličini presretnutih grupa migranata, mjestu i vremenu njihovog zatjecanja i nacionalnosti. Zbrajajući zatečene migrante – od pojedinaca do grupa većih od 120 ljudi – o kojima se u dostavljenim screenshotovima izvještava, dolazi se do brojke od njih ukupno 1.337.

Poruke nerijetko sadrže i podatke o policijskim jedinicama koje su ih presrele i stanicama u koje su odvedeni, kao i njihove fotografije, uključujući lica, a ponekad i fotografije dokumenata poput iskaznica tražitelja međunarodne zaštite.

Na grupi se dijele i lični podaci, fotografije dokumenata i registarske tablice automobila u vlasništvu sumnjivih pojedinaca, ponekad zbog mogućnosti da su krijumčari. U prepisci učestvuje voditeljica Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Marina Mandić, a tu je i njoj podređena Jelena Bikić, koja jednom prilikom dijeli lične podatke novinara.

Zajedničkim istraživanjem medija ustanovljeno je da je policija koristeći WhatsApp chat-grupu kao neformalni informativni bilten o službenim postupanjima i dijeleći tim putem velik broj podataka, a prema mišljenju brojnih stručnjaka te nekolicine sadašnjih i nekadašnjih pripadnika MUP-a s kojima je novinarski tim razgovarao, sistemski krše interne odredbe i pravilnike samog MUP-a koji propisuju službene načine obavještavanja, Zakon o zaštiti ličnih podataka i druge zakone.

Sagovornici zaključuju da je svrha takvog komunikacijskog kanala po svemu sudeći izbjegavanje propisnog bilježenja tih policijskih postupanja, odnosno vođenje neslužbene evidencije o hapšenjima migranata. Ukoliko ta policijska postupanja u oficijelnim dokumentima zaista nisu zavedena, to je vjerovatno zato da bi se osiguralo da ne mogu biti podvrgnuta nadzoru ili kontroli – drugim riječima, kako bi se prikrila.

Sagovornici zaključuju da takva praksa ukazuje na sistemske pushbackove, odnosno organizirano i masovno ilegalno protjerivanje migranata preko državne granice u Bosnu i Hercegovinu, što je u suprotnosti s hrvatskim i evropskim zakonima te međunarodnim konvencijama.

Međunarodni novinarski tim definitivno je utvrdio autentičnost screenshotova dostavljenih Lighthouse Reportsu. Snimke zaslona je Klaasu van Dijkenu, kodirektoru te medijske organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj, putem aplikacije Signal poslala anonimna osoba, dodavši da se javlja s privremenog broja koji će uskoro ugasiti.

– Trebalo je vremena da pomno pregledamo desetke screenshotova i provjerimo sve vidljive brojeve telefona te započnemo istragu. Kako smo uspjeli potvrditi brojeve, zaključili smo da je malo vjerovatno da je neko fabricirao sve te poruke i snimke zaslona te posjedovao toliki broj telefonskih brojeva koji se podudaraju s brojevima osoba koje ih još posjeduju. Zaključili smo da su poruke apsolutno autentične – kaže van Dijken.

Analiza screenshotova daje brojku od 33 sudionika, pri čemu je lako moguće da ih je u grupi učestvovalo i više, ali to nije vidljivo iz dostavljenih materijala.

Za nešto više od dvije trećine ustanovljen je identitet, zahvaljujući imenima i brojevima mobitela vidljivim u WhatsApp porukama, kao i korištenjem softvera za digitalnu forenziku poput Pipla i Maltega, koji omogućuju pretragu raznih internetskih stranica na kojima su ti brojevi korišteni za registraciju.

Nakon što su imena pouzdano povezana s brojevima, pretražene su MUP-ove objave, medijski i ostali sadržaji kako bi se ustanovila funkcija koju ti pripadnici policije obnašaju. Hrvatski dio novinarske ekipe je 3. aprila pokušao nazvati sve učesnike WhatsApp grupe “OA Koridor II – Zapad”, a njih 22 potvrdilo je pretpostavljeni identitet.

Veći broj fotografija prikazuje umorne, rezignirane ili očajne ljude, ponekad i zastrašenih lica. Naročito su potresne dvije na kojima se vide velike grupe migranata koji su polegli licima prema zemlji. Na nizu fotografija migranti su bosonogi, pored izuvenih cipela, što se poklapa sa svjedočanstvima po kojima im hrvatska policija naređuje izuvanje, a ponekad ih navodno prisiljava da hodaju bosi.

Na više fotografija vidljivi su policajci raznih jedinica MUP-a, uključujući i specijalce naoružane automatskim puškama kako nadziru migrante. Ponegdje se vide i “marice”, čak s jasnim registracijama.

Stručnjak za komunikacije kaže da ukoliko državne službe koriste WhatsApp za službenu komunikaciju, time de facto prenose dio informacijske suverenosti na privatnu kompaniju u stranom vlasništvu i podložnu pritisku Sjedinjenih Američkih Država te ostavljaju otvoren put kompromitaciji podataka koji se prenose. Najbolji dokaz da je policija korištenjem WhatsAppa ugrozila sigurnost podataka o svom postupanju činjenica je da su “procurili” do Lighthouse Reportsa.

Izvor: Cijeli tekst dostupan je na portalu Novosti

About The Author