Predstavljen plan za slobodu medija u Turskoj u 15 tačaka

Turska je rangirana na 149. mjesto od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu

Predstavljen plan za slobodu medija u Turskoj u 15 tačaka

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su kandidate na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj koji će biti održani 14. maja da pokažu predanost odbrani slobode medija, koja je potkopavana u posljednjih 20 godina.

RSF je napisao 15 preporuka za budućeg predsjednika, ministre u vladi i parlamentarce u nadi da će tih 15 pravosudnih, zakonodavnih, regulatornih i političkih preporuka biti predmet javne rasprave tokom predizborne kampanje te da će ih potom provesti oni koji budu izabrani.

Preporuke pozivaju kandidate da aktivno brane slobodu medija vraćanjem nezavisnosti i samostalnosti pravosudnog sistema te reformom zakonodavnog okvira kako bi zaštitio novinare i nezavisnost medija.

Pozvali su političare da prestanu zloupotrebljavati krivični zakon i protuterorističke zakone protiv novinara, da garantiraju nezavisnost i nepristranost tijela koja reguliraju medije (uključujući tijelo za emitiranje i Komisiju za novinarske iskaznice), te da se bore protiv napada na novinare.

Nakon 15 godina demokratskih reformi s ciljem pridruživanja Evropskoj uniji, sve će se možda morati ponovno urediti jer je autoritarizam u proteklom desetljeću dobio toliko maha, da je medijski pluralizam doveden u pitanje više nego ikad, navode iz RSF-a.

Iako je 90 posto nacionalnih medija sada pod kontrolom vlade, sudovi i takozvana samoregulirajuća medijska tijela kao što su Visoko vijeće za radiodifuziju (RTÜK), Komisija za novinarske kartice i Državna agencija za distribuciju oglašavanja (BIK) nastavljaju potkopavati ono što je ostalo od kritičkih medija.

Hiperpredsjednički sistem koji je uspostavio predsjednik Recep Tayyip Erdogan od 2018. godine ne samo da je uništio autonomiju ovih institucija, već je pod svoju potpunu kontrolu stavio i pravosudni sistem.

Tursko protuterorističko zakonodavstvo i krivični zakon korišteni su za progon najmanje 200 predstavnika medija u vezi s njihovim radom. Među njima su najmanje 73 novinara koji su osuđeni na zatvorske ili novčane kazne zbog “vrijeđanja predsjednika” od augusta 2014. godine, kada je Erdogan izabran za predsjednika.

Stoga RSF posebno poziva na aktivnu odbranu slobode medije, obnovu pravosudnog sistema koji će štititi novinare te usvajanje zakonodavnog i regulatornog okvira koji garantira slobodu i nezavisnost medija.

Turska je rangirana na 149. mjesto od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu.

Izvor: RSF

About The Author