RSF: U PRVOJ POLOVICI 2018. UBIJENO 47 MEDIJSKIH RADNIKA

Nakon što je 2017. dokazano bila jedna od smrtonosnijih godina za novinare ikada, ukupan broj od 47 profesionalnih novinara, građana novinara i medijskih radnika već je ubijeno u prvih šest mjeseci 2018., prema brojkama kršenja slobode govora vođenih od RSF-a. U prvoj polovici 2018. godine ubijeno je ukupno 36 profesionalnih novinara, devet novinara-građana i dva […]

RSF: U PRVOJ POLOVICI 2018. UBIJENO 47 MEDIJSKIH RADNIKA

Nakon što je 2017. dokazano bila jedna od smrtonosnijih godina za novinare ikada, ukupan broj od 47 profesionalnih novinara, građana novinara i medijskih radnika već je ubijeno u prvih šest mjeseci 2018., prema brojkama kršenja slobode govora vođenih od RSF-a.

U prvoj polovici 2018. godine ubijeno je ukupno 36 profesionalnih novinara, devet novinara-građana i dva medijska radnika širom svijeta. Najsmrtonosnije zemlje su Afganistan sa 11 ubijenih novinara, Sirija sa sedam, Jemen s pet i Meksiko s pet.

RSF odgovaraju na ovu alarmantnu situaciju tako što pojačano pružaju pomoć novinarima u nevolji. Gotovo 40% RSF grantova se koristi za pomoć novinarima u nevolji kako bi se premjestili na sigurnu lokaciju. Četiri najsmrtonosnije zemlje – Afganistan, Sirija, Jemen i Meksiko – primile su trećinu budžeta RSFa za pomoć novinarima u nevolji.

Afganistan, zemlja koja je rangirana kao 118. od 180 zemalja na World Press Freedom Indexu doživjela je nekoliko samoubilačkih napada koji su odgovorni za 11 ubijenih medijskih radnika. Ostalim novinarima se konstantno prijeti od raznih partija u afganistanskom konfliktu. U tu grupu su uključene i žene novinarke koje su posebno ugrožene u zemlji gdje se fundamentalistička propaganda provodi u nekoliko regija.

Nasilje i dalje ugrožava novinare koji i dalje rade u Siriji (117. na WPFI) i Jemenu (167.). Jedan profesionalni novinar, pet građana novinara i jedan medijski radnik ubijeni su u artiljerijskom bombardiranju i zračnim napadima u Siriji od početka godine. U Jemenu su ubijena tri profesionalna novinara i pet novinara građanina.

Na drugoj strani, Meksiko (rangiran na 147. mjestu) je najopasnija zemlja na zapadnoj hemisferi, s pet brutalno ubijenih novinara i 14 drugih kojima se prijeti smrću.

Više na RSF

About The Author