Poljoprivrednici u Njemačkoj blokirali dostavu novina

Kritizirajući lošu zastupljenost njihovih zahtjeva u medijima, poljoprivrednici su blokirali pristup medijskim prostorijama i prekinuli dostavu novina

Poljoprivrednici u Njemačkoj blokirali dostavu novina

Njemačka se suočava s velikom medijskom blokadom, koju uglavnom vode poljoprivrednici. Oni protestvuju protiv vladinih predloženih rezova subvencija. Kritizirajući lošu zastupljenost njihovih zahtjeva u medijima, poljoprivrednici su blokirali pristup medijskim prostorijama i prekinuli dostavu novina.

Od početka februara poljoprivrednici su napali najmanje tri medijske kuće i dvije izdavačke kuće. Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) pozvali su na razgovore između poljoprivrednika i medija te da dostavu novina prestanu koristiti kao sredstvo protesta.

– Napadi na medije među poljoprivrednicima koji protestvuju postaju sve ciljaniji i dobivaju sve veću podršku – kazala je Andrea Roth, članica Upravnog odbora EFJ-a, dodajući da je poruka blokada jasna – spriječiti nezavisno izvještavanje.

Prvi događaj u nizu blokada dogodio se 2. februara, kada je 70 učesnika protesta blokiralo sva tri ulaza u distribucijski centar 4Press u Hamburg-Rahlstedta. Nakon dva i pol sata vozila za dostavu novina uspjela su nastaviti s isporukom.

Prostorije radiotelevizijske stanice Norddeutscher Rundfunk (NDR) blokirane su dva puta ovaj mjesec. Oko 400 učesnika protesta ispred zgrade Allgäuer Zeitunga (AZ) u Kemptenu došlo je s oko 175 traktora koji su namjerno spriječili isporuku novina na vrijeme.

– Kritizirati izvještavanje i razgovarati s novinarima o tome apsolutno je legitimno. Ali blokade nisu pokušaj razgovora, već organizirano odbijanje razgovora – objavilo je Njemačko novinarsko društvo (DJV).

Medijska blokada dodatno je eskalirala 9. februara. Nakon šestosatnih demonstracija 120 poljoprivrednika ispred izdavačke kuće Axel Springer Verlag, novine Hamburger Abendblatta, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) i Süddeutsche Zeitung (SZ) isporučene su toliko kasno da se jutarnje nisu stigle distribuirati.

Izvor: IFJ

About The Author