Bh. novinarka Nidžara Ahmetašević nominirana u jednoj od kategorija za najbolju priču Evrope

European Press Prize dodjeljuje nagradu za evropsko novinarstvo godine, a ovogodišnji nominirani objavili su tekstove u 24 različite zemlje

Bh. novinarka Nidžara Ahmetašević nominirana u jednoj od kategorija za najbolju priču Evrope
Foto: BHRT.ba

European Press Prize objavila je na Međunarodnom festivalu novinarstva imena novinara čije su priče ušle u uži izbor za osvajanje te prestižne novinarske nagrade, a među njima je i bh. novinarka Nidžara Ahmetašević koja je nominirana u kategoriji „Nagrada za javni diskurs“ za priču „Svijet je odavno Afganistancima okrenuo leđa“ objavljenu u izdanju Kosovo 2.0.

U istoj kategoriji za priču „Život s migrantima“ nominirani su Roberta Nikšić, u izdanju polis.ba (Bosna i Hercegovina), Fratellanza Uman (Hrvatska) i JRS Bosna i Hercegovina.

Ove godine 20 radova ušlo je u uži izbor, a u pitanju su članci ili projekti koji su objavljeni u 24 različite zemlje, od Portugala do Turske. Također, ove godine mladi novinari ušli su u uži izbor za dobitnike nagrade.

Na ovogodišnji konkurs za European Press Prize pristiglo je više od 700 radova iz 43 od 47 zemalja članica Vijeća Evrope i Bjelorusije. To je jedan od najvećih brojeva prijava koje je nagrada ikada zabilježila.

Iz takvog izbora Odbor je odabrao 20 članaka i projekata nominiranih u četiri kategorije: Istaknuto izvještavanje, Istraživačko novinarstvo, Inovacije i Javni diskurs, a dobitnici nagrade u svakoj od kategorija dobit će 10.000 eura.

Finalisti Nagrade bave se temama koje su ključne za Evropu. Na primjer, nominirana je priča koja istražuje odgovor evropskih politika na migracije, zatim priča koja istražuje rodnu pristranost koja prožima naučni rad i medicinu, priča koja istražuje korijen odnosa između čovjeka i vukova te priča iz Bjelorusije koja razotkriva surovu stvarnost ljudi koji pokušavaju pobjeći od Lukašenkovog režima.

Nagrada za javni diskurs osnovana ove godine posvećena je onim novinarima koji ne samo da izvještavaju o tome što se događa, već se usuđuju i razmišljati o tome. Ova nova kategorija nagrađuje rad koji je važan i dugo nakon objavljivanja, koji može potaknuti javnu raspravu i diskurs te ima vrijednost za sve ljude koji ga čitaju.

Ovogodišnji uži izbor objavljen je tokom Međunarodnog festivala novinarstva u Perugi (Italija), jednog od najvećih događaja posvećenih slobodni medija, novinarstvu i međunarodnim medijima.

Direktor European Press Prize Thomas van Neerbos kazao je da članci i radovi koji se nađu u užem izboru za nagradu posljednjih deset godina odražavaju njihov cilj da uistinu predstave cjelokupno evropsko kvalitetno novinarstvo.

– Predstavljanje našeg užeg izbora tokom ovog međunarodnog događaja u prostoriji punoj bivših i budućih nominiranih, pokazuje da smo dio ove zajednice. Zajednica novinara koja, u svoj svojoj različitosti i inovativnosti, koristi moć da pomogne društvu da ide naprijed – kazao je.

Žiri za dodjelu nagrada 2022. godinu čine bivši glavni urednik The Guardiana Alan Rusbridger, turski novinar, kolumnista i dokumentarista Can Dündara, zamjenik glavnog urednika u Süddeutscheu Zeitung Alexandar Föderl-Schmid, zamjenik direktora na eldiario.es Juan Luis Sánchez, urednička direktorica Le Mondea Sylvie Kauffmann i slobodna novinarka i kolumnistica De Volkskrant Sheila Sitalsing.

Izvor: European Press Prize

About The Author