RSF: Bh. vlasti moraju zaštiti novinare

Ovim izuzetno nasilnim napadom i prijetnjama smrću novinarima i njihovim porodicama prevršena je svaka mjera

RSF: Bh. vlasti moraju zaštiti novinare
Foto: RSF

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da uspostave efikasne mjere zaštite novinara, nakon što su dva navijača prijetila urednicima i novinarima portala Radiosarajevo natjeravši ih da s web stranice uklone vijest da je u Bjelorusiju jedan navijač Fudbalskog kluba Sarajevo osuđen zbog posjedovanja kokaina.

Dva napadača koji su se predstavili kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo ubrzo su uhapšena.

Prijeteći odmazdom protiv porodice novinara Almira Sokolovića, prisilili su ga da nazove druge medijske kuće i naloži im da priču izbrišu sa svojih web stranica.

– Ovim izuzetno nasilnim napadom i prijetnjama smrću novinarima i njihovim porodicama prevršena je svaka mjera – kazala je voditeljica ureda RSF-a za Evropsku uniju i Balkana Pauline Adès-Mvella.

Konstatirajući da je jedan od počinilaca prošlogodišnjeg brutalnog napada na Vladimira Kovačevića još na slobodi, pozvala je na efikasne mjere zaštite i sudske procedure protiv svih koji narušavaju slobodu informiranja i promoviraju auto-cenzuru u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini koja je rangirana na 63. mjestu Indeksa slobode medija u svijetu novinari su mete zbog njihovog etničkog porijekla kao i sadržaja koje objavljuju.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author