Alarmantne izmjene Nacrta zakona o nacionalnoj javnoj radioteleviziji u Crnoj Gori

Sniženi kriteriji za generalnog direktora, a početna namjera Zakonadavaca bila je povećanje kriterija za izbor rukovodećih struktura

Alarmantne izmjene Nacrta zakona o nacionalnoj javnoj radioteleviziji u Crnoj Gori

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) te Sindikata medija Crne Gore (SMCG) izrazili su zabrinutost zbog suštinskih izmjena nacrta Zakona o nacionalnom javnom emiteru u Crnoj Gori u posljednjem trenutku.

Kabinet premijera je izmijenio dogovoreni tekst zakona, na kojem je radna grupa za medijsko zakonodavstvo radila gotovo 30 mjeseci, bez javne rasprave. Postoje informacije da nije bilo ni adekvatnog dijaloga s resornim ministarstvom.

Ključne izmjene zakona odnose se na smanjenje kriterija za generalnog direktora s dosadašnjih 10 na pet godina iskustva, kao i dozvoljavanje oglašavanja u udarnom terminu za nacionalnog emitera, koji je u potpunosti zavisan od državnog finansiranja.

Takav potez Kabineta premijera je neobjašnjiv, s obzirom na to da je početna namjera izmjena zakona bila upravo povećanje kriterija za rukovodeće strukture u Javnom servisu.

Dodatno, uvođenje mogućnosti dodatnih prihoda za Javni servis, bez prethodne korekcije budžeta koji osigurava država, uvodi nelojalnu konkurenciju u medijski sektor i dovodi u pitanje održivost medija.

– Iako su medijski zakoni dio tzv. Paketa za ocjenu privremenih mjerila (IBAR), snažno vjerujemo da svaka suštinska reforma treba da omogući efikasnu vladavinu prava i prioritizira zastupanje javnog interesa – navodi se u saopćenju.

Pozvali su na pojašnjenje razloga za izmjenu i apelirali na vlasti da osiguraju da se tekst izmijeni kako bi se omogućila profesionalizacija rukovodeće strukture Javnog servisa i garantiralo normalno funkcioniranje medijskog sektora.

– Takve suštinske promjene će imati značajan uticaj na medijski sistem i neće se lako ispraviti naknadnim zakonodavnim promjenama – naglašavaju organizacije u saopćenju.

Izvor: EFJ

About The Author