Rusija optužila novinara Wall Street Journala za špijunažu

Sjedinjene Države pozvale su Rusiju da oslobodi Gershkovicha i ocijenile ruske tvrdnje o špijunaži smiješnima

Rusija optužila novinara Wall Street Journala za špijunažu

Istražitelji ruske Federalne sigurnosne službe službeno su optužili Evana Gershkovicha za špijunažu, no novinar The Wall Street Journala odbacio je optužbe i rekao da je radio kao novinar, javile su ruske novinske agencije.

Ruska Federalna služba sigurnosti, nasljednik KGB-a iz sovjetske ere, saopćila je 30. marta uhapsila Gershkovicha u gradu Jekaterinburgu na Uralu i otvorila slučaj špijunaže protiv 31-godišnjaka zbog prikupljanja onoga što je rekla da je državna tajna vojno-industrijskog kompleksa.

TASS je izvijestio da su istražitelji FSB-a službeno optužili Gershkovicha za špijunažu u interesu Sjedinjenih Američkih Država, ali da je Gershkovich odbacio optužbe.

– Kategorički je odbacio sve optužbe i izjavio da se bavio novinarskim aktivnostima u Rusiji – navodi TASS pozivajući se na neidentificirani izvor. Izvor TASS-a odbio je daljnje komentare navodeći povjerljivu prirodu slučaja.

Gershkovich je prvi američki novinar pritvoren u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata.

Journal je odbacio tvrdnje da je Gershkovich špijunirao i zatražio hitno puštanje svog “pouzdanog i predanog izvjestitelja”. Časopis je rekao da je njegovo hapšenje “opasna uvreda slobodnim medijima i trebalo bi izazvati bijes kod svih slobodnih ljudi i vlada širom svijeta.”

Kremlj je rekao da je Gershkovich vršio špijunažu “pod okriljem” novinarstva. Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov rekao je Sjedinjenim Državama da je Gershkovich uhvaćen na djelu dok je pokušavao doći do tajni.

Sjedinjene Države pozvale su Rusiju da oslobodi Gershkovicha i ocijenile su ruske tvrdnje o špijunaži smiješnima. Predsjednik SAD-a Joe Biden također je pozvao na oslobađanje Gershkovicha, a ruski predsjednik Vladimir Putin još se nije javno očitovao o ovom slučaju.

Gershkovich, koji tečno govori ruski jezik, rođen u sovjetskim emigrantima i odrastao u New Jerseyu, preselio se u Moskvu krajem 2017. godine kako bi se pridružio moskovskom Timesu na engleskom jeziku, a zatim je radio za francusku nacionalnu novinsku agenciju Agence France-Presse.

Rusija je najavila početak svoje “specijalne vojne operacije” u februaru 2022. godine, baš kad je Gershkovich bio u Londonu, spremajući se da se vratiti u Rusiju kako bi se pridružio moskovskom uredu The Journala.

Odlučeno je da će živjeti u Londonu, ali će često putovati u Rusiju radi izvještavanja, kao dopisnik akreditiran pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Izvor: VoA

About The Author