Nobelova nagrada za mir ide Ukrajini, Rusiji, Bjelorusiji, borcima za prava

Moskva nije zabrinuta zbog nagrade, a u Bjelorusiji državni mediji nisu izvijestili o dodjeli nagrade

Nobelova nagrada za mir ide Ukrajini, Rusiji, Bjelorusiji, borcima za prava
Foto: Rodrigo Abd/The Associated Press

Zatvoreni bjeloruski aktivist Ales Byalyatski, ruska grupa za ljudska prava Memorial i ukrajinski Centar za građanske slobode osvojili su Nobelovu nagradu za mir za 2022. godinu, ističući značaj civilnog društva za mir i demokratiju.

Nagradu će mnogi doživjeti kao osudu ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, što je čini jednom od politički najspornijih u posljednjih nekoliko desetljeća.

Nagrada, prva nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, ima odjeke iz doba Hladnog rata, kada su istaknuti sovjetski disidenti poput Andreja Saharova i Aleksandra Solženjicina dobili Nobelove nagrade za mir ili književnost.

– Norveški Nobelov odbor želi odati priznanje trojici izvanrednih pobornika ljudskih prava, demokratije i mirnog suživota u susjednim zemljama Bjelorusiji, Rusiji i Ukrajini – rekla je predsjednica Odbora Berit Reiss-Andersen.

– To nije jedna osoba, jedna organizacija, jedno brzo rješenje. Ujedinjeni napori onoga što nazivamo civilnim društvom mogu se suprotstaviti autoritarnim državama i, ili, kršenjima ljudskih prava – dodala je, pozivajući Bjelorusiju da oslobodi Bjaljackog iz zatvora.

Bjeloruska sigurnosna policija u julu prošle godine pretresla je urede i domove advokata i aktivista za ljudska prava, uhapsivši Bjaljackog i druge u novoj akciji protiv Lukašenkovih protivnika.

Vlasti su zatvorile nedržavne medijske kuće i grupe za ljudska prava nakon masovnih protesta prošlog augusta protiv predsjedničkih izbora za koje je opozicija rekla da su namješteni.

– Nobelov odbor šalje poruku da su političke slobode, ljudska prava i aktivno civilno društvo dio mira -rekao je za Reuters Dan Smith, čelnik Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

Nagrada će podići moral Byalyatskog i ojačati položaj Centra za građanske slobode, nezavisne ukrajinske organizacije za ljudska prava, koja je također fokusirana na borbu protiv korupcije.

U Ženevi je ruski ambasador u Ujedinjenim narodima rekao da Moskva nije zabrinuta zbog nagrade. “Nije nas briga za ovo”, rekao je Gennady Gatilov za Reuters. U Bjelorusiji državni mediji nisu izvijestili o dodjeli nagrade.

Memorial, najpoznatija ruska grupa za ljudska prava, raspuštena je prošlog decembra zbog kršenja zakona koji zahtijeva da se određene grupe civilnog društva registriraju kao strani agenti, čime je okončana godina represije protiv kritičara Kremlja neviđena od sovjetskih dana.

Članica odbora Memorijala Anke Giesen rekla je da je osvajanje nagrade priznanje za rad na ljudskim pravima i kolegama koji i dalje trpe “neopisive napade i odmazde” u Rusiji.

Nagrada Memorijalu druga je po redu za jednog Rusa, nakon što je prošle godine nagradu dobio novinar Dmitrij Muratov, koju je podijelilo s Marijom Ressom s Filipina.

Izvršna direktorica ukrajinskog Centra za građanske slobode, Oleksandra Romantsova, rekla je da je osvajanje nagrade bilo “nevjerojatno”.

Nagrada Byalyatskom mogla bi pomoći da se skrene pažnja na oko 1.350 političkih zatvorenika u Bjelorusiji, rekla je za Reuters opoziciona političarka u egzilu Sviatlana Tsikhanouskaya.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna oko 900.000 dolara, bit će uručena u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je oporukom iz 1895. godine utemeljio dodjelu nagrada.

Izvor: Reuters

About The Author