Najmanje pedeset i jedan novinar i medijski djelatnik ubijen u Gazi

Tokom vikenda, izraelski zračni napadi potpuno su ili djelomično uništili sjedišta nekoliko medijskih kuća

Najmanje pedeset i jedan novinar i medijski djelatnik ubijen u Gazi
Kamerman agencije Anadolu Mohamad Alaloul, koji je u sinoćnjem izraelskom zračnom napadu u Gazi izgubio četvero djece i troje članova porodice, izjavio je da izraelske snage bombardiraju sva mjesta, uključujući i naselja i kamp Al-Maghazi u kojem je u potpunosti uništen i njegov dom ( Ashraf Amra - Anadolu Agency )

Najmanje pedeset i jedan palestinski novinar i medijski djelatnik ubijen je, nekoliko ih je ozlijeđeno, a drugi se vode kao nestali tokom rata u Gazi. Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Sindikat palestinskih novinara (PJS) osudili su ubistva i kontinuirane napade na novinare te pozvali na hitnu istragu njihove smrti.

U ovakvim opasnim uvjetima, IFJ podsjeća novinare na terenu da poduzmu mjere opreza, nose profesionalnu zaštitnu opremu i ne putuju bez da im njihovi mediji osiguraju svu profesionalnu zaštitnu opremu potrebnu za praćenje događaja jer nijedna priča nije vrijedna života novinara.

U ranim jutarnjim satima 7. oktobra Hamas je izveo napad u južnom Izraelu. Kao odgovor, Izrael je uzvratio zračnim napadima na opkoljeni pojas Gaze i službeno objavio rat Hamasu. IFJ blisko sarađuje s PJS-om na provjeri informacija u stvarnom vremenu i dokumentiranju svih ubistava, a u nastavku su imena ubijenih u posljednjih sedam dana.

Novinarka Amal Zahed ubijena je 24. novembra u izraelskom zračnom napadu na grad Gazu, a Mustafa Bakir je izgubio život u izraelskom zračnom napadu na njegovu kuću u izbjegličkom kampu Nuseirat u Pojasu Gaze, izvijestio je PJS.

Dana 23. novembra, fotoreporter Muhammad Moin Ayyash ubijen je, zajedno s brojnim članovima svoje porodice, u izraelskom napadu na njegovu kuću u izbjegličkom kampu Nuseirat u Pojasu Gaze, prema novinskoj agenciji WAFA.

Dana 22. novembra, PJS i Al Jazeera potvrdili su smrt Mohamada Nabila Al-Zaqa, koji je radio za Quds TV i ubijen je u izraelskom napadu; i Assem Al-Barsh, koji je radio za palestinski radio Al-Ray i ubijen od strane izraelskog snajperista u području Al-Saftawi na sjeveru Pojasa Gaze.

Dana 20. novembra, PJS je izvijestio o smrti novinarke Ayat Al-Khaddura, koja je ubijena u izraelskom zračnom napadu na Beit Lahiyu, grad na sjeveru Gaze. Prije ubistva, objavila je video iz svog doma na društvenim mrežama dokumentirajući tekuću situaciju u Gazi.

Istog dana, novinarka Alaa Taher Al-Hasanat ubijena je s članovima svoje porodice u izraelskom zračnom napadu koji je pogodio njen dom u Pojasu Gaze, izvijestili su PJS i Quds Network.

IFJ traži više izvora za svako dodano ime i fokusira se na one koji su radili kao novinari i medijski djelatnici. Namjera im je popisati sve novinare i medijske djelatnike koji su život izgubili u ratu.

Tokom vikenda, izraelski osvetnički zračni napadi potpuno su ili djelomično uništili sjedišta nekoliko medijskih kuća, uključujući redakciju novina Al-Ayyam, radio studio Gaza FM koji se nalazi u Palestinskom tornju i sjedište novinske agencije Shehab, među ostalima. Uredi palestinske novinske agencije Ma’an teško su oštećeni zbog sravnjenja tornja Al-Watan.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger je ponovio da medijski radnici u područjima oružanog sukoba moraju biti tretirani i zaštićeni kao civili te da im mora biti dopušteno da obavljaju svoj posao bez ometanja.

Pozvao je sve borce u ovom sukobu da daju sve od sebe kako bi zaštitili novinare i medijske profesionalce jer u cijelom svijetu postoji veliki interes za ovaj sukob, ali ljudi će moći razumjeti šta se zapravo događa samo ako se novinarima dopusti da rade svoj posao.

Izvor: IFJ

About The Author