Gradonačelnica Pariza napustila X, nazvala ga ‘globalnom kanalizacijom’

Anne Hidalgo, čiji protivnici koriste platformu da je kritiziraju, navela je dezinformacije i antisemitizam kao razloge za odlazak

Gradonačelnica Pariza napustila X, nazvala ga ‘globalnom kanalizacijom’

 

Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, objavila je da napušta X, bivši Twitter, nazivajući ga “gigantskom globalnom kanalizacijom” koja “uništava naše demokratije” širenjem zlostavljanja i dezinformacija.

Nakon što je 2022. kupio Twitter, milijarder Elon Musk otpustio je hiljade zaposlenika, uključujući mnoge koji su moderirali sadržaj na platformi. Preimenovan u X, izgubio je nekoliko velikih oglašivača i bio je kritiziran, uključujući i Bijelu kuću, jer ne čini dovoljno na suzbijanju antisemitizma.

– Odlučila sam napustiti Twitter – napisala je Hidalgo u objavama na engleskom i francuskom u ponedjeljak, navodeći manipulaciju, dezinformacije, antisemitizam i napade na naučnike, klimatologe, žene i liberale.

– Twitter, daleko od toga da je bio revolucionarni medij koji je u početku informacije učinio dostupnima najvećem mogućem broju ljudi, posljednjih je godina postao impresivan alat za uništavanje naših demokratija. Ova platforma namjerno pogoršava napetosti i sukobe – dodala je.

Hidalgova kampanja za preobrazbu Pariza u biciklističku prijestolnicu zaradila je prijezir i pohvale na društvenim mrežama tokom godina, a neki su korisnici kritizirali naizgled beskonačan rad i vizualno neprivlačna gradilišta pod hashtagom #WreckParis.

– Ovaj medij je postao gigantska globalna kanalizacija i trebali bismo nastaviti koristiti je – kazala je socijalistička političarka čija je neuspjela kandidatura za francusku predsjednicu prikupila 1,7 posto glasova 2022. godine.

U novije vrijeme, Hidalgo se našla na meti kritika zbog putovanja na francuski otok Tahiti, navodno kako bi razgledala lokaciju za surfanje na Olimpijskim igrama 2024. godine, ali za koje su protivnici rekli da ne spada u njezinu nadležnost i tokom kojeg je posjetila svoju kćer koja tamo živi.

Korisnici X-a i opozicioni političari koristili su #TahitiGate hashtag kako bi je kritizirali zbog putovanja koje su djelomično finansirali porezni obveznici.

Izvor: The Guardian

About The Author