RTRS I BNTV: Borci kao produžena ruka entitetske vlasti

Potpuno zastranjenje vladajućih struktura RTRS prati u stopu. Ni BNTV u tom pogledu prošle sedmice nije bolje izvještavala

RTRS I BNTV: Borci kao produžena ruka entitetske vlasti

 

RTRS: Šta ko slavi?

  1. – 27. novembar 2023.

DAN ČEGA: Da li su Vlada, Narodna skupština i RTRS zaboravili obavijestiti građane da se u kalendaru praznika bh. entiteta Republika Srpska 21. novembra više ne obilježava Dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, već „Dan međunarodnog priznanja RS-a“?

Pitanje se logično nameće jer je u izvještaju s konferencije za novinare u Dnevniku 2 emitovanom 21. novembra predsjednik RS-a Milorad Dodik to saopštio. I obrazložio da je „Dejton propao“, te da je pred „Republikom Srpskom borba u hibridnom ratu koji vodi kolektivni Zapad“. Ipak, što se promjene naziva praznika tiče, pitanja na tu temu očekivati od novinara RTRS-a je, nažalost, nemoguće.

OPET PRIJETI: Ostatak Dodikovog obraćanja novinarima istog dana,  prelomljenog u dva izvještaja, nije donio ništa novo osim po ko zna koji put od 2006. godine ponovljenih prijetnji o samostalnosti RS-a. I već navedenog pokušaja  proizvoljnog tumačenja sadržaja Okvirnog sporazuma za mir u BiH u kojem smo svjedočili i o svojevrsnom falsifikovanju njegovog sadržaja a koji se odnosi na „međunarodno priznanje RS-a“.

Iz istog Dnevnika 2 bilježimo još jedan povijesni revizionizam, a on se odnosi na „21. novembar 1918. godine kada je srpska vojska oslobodila Banjaluku“. Ali od političara u RS-u, kako onih na vlasti tako i opoziciji, kao i RTRS-a, ništa više nas ne može iznenaditi.

NOVE TENZIJE: Uz ponovna izvještavanja o okupljanjima „za odbranu RS-a“ ili „Granica postoji“, kao i o nastavku Dodikovog osporavanja visokog predstavnika, Suda i Tužilaštva BiH, nedjelju iza nas obilježilo je udruženo dizanje medijsko-političkih tenzija protiv namjere obilježavanja 80 godina ZAVNOBiH-a i Dana državnosti BiH u Mrkonjić Gradu i Banjaluci.

Ključni eksponent bila je Boračka organizacija RS, koja je samo produžena ruka vlasti ovog bh. entiteta. No valja podsjetiti da se ZAVNOBiH godinama obilježavao u Mrkonjić Gradu, da je kuća u kojoj je održano njegovo prvo zasjedanje obnovljena zajedničkim sredstvima Vijeća ministra BiH i lokalne vlasti i da nikada nije zabilježen nijedan incident. Kao što nije bilo ni zabrana ni incidentnih situacija kada je Gradski odbor SDP-a Banjaluka povodom Dana državnosti BiH održavao svečanu akademiju, te da RTRS na te događaje nije obraćao pažnju.

NE SMIJU NI UPITATI: Šta se to ove godine promijenilo, novinari javnog servisa ne pitaju. Ali i to je za uređivačku politiku ove medijske kuće postalo normalno. Kao što je, pošto je policija RS-a ove skupove zabranila, za RTRS bilo potpuno normalno da se nekoliko desetina veterana okupi ispred sjedišta GO SDP-a Banjaluka pa zvižducima, krajnje neprimjerenim porukama i skandiranjem „Ovo je Srbija“ dočeka dolazak i boravak premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, državnih ministara Elmedina Konakovića i Edina Forte te potpredsjednika Narodne skupštine RS Mirsada Duratovića. Umjesto pitanja policiji zašto nije intervenirala i taj skup zabranila, u izvještaju emitovanom u Dnevniku 25. novembra svjesno se pušta pitanje novinarke RTRS-a Nikšiću da li su u Banjaluku došli da provociraju.

JOŠ MALO NEPROFESIONALNOSTI: Da srpske stranke, bez obzira da li je riječ o onima na vlasti ili opoziciji, ne priznaju ni ZAVNOBiH ni Dan državnosti BiH, odavno nije vijest. No gruba zamjena teza, koju javni servis po instrukcijama vlasti plasira u javnost, da konkretno ZAVNOBiH vrijeđa srpske žrtve iz minulog rata u BiH, krajnje je neprimjerena. Kada bi novinari RTRS-a profesionalno radili svoj posao, umjesto što se samo i isključivo bave propagandom za i u ime vlasti, onda bi se očekivalo i da otvore pitanje kako korespondiraju odricanje od ZAVNOBiH-a i tvrdnje o Srbima kao jedinim antifašistima tokom Drugog svjetskog rata.

Izdvojeno

Milorad Dodik izbjegao je prvo pojavljivanje u procesu pred Sudom BiH pravdajući se ranije preuzetim obavezama. A novinari Dnevnika 2, da bi javnost uvjerili u to kako je o bitnim obavezama bila riječ, prezentirali su 22. novembra izvještaj o sastanku u mađarskom ministarstvu poljoprivrede na kojem su dogovorene nove subvencije za nabavku poljoprivredne mehanizacije čiji je ta država proizvođač. Ovaj izvještaj kojim je otvoren Dnevnik 2 u konačnici se sveo na još jednu ilustraciju toga kako je Dodik, osim što je predsjednik RS-a, na sebe preuzeo i ostale funkcije, poput one ministra poljoprivrede.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Na putu ka ponoru

  1. – 27. novembar 2023.

 

MEĐUNARODNO NEPRIZNANJE: Vijest dana u Dnevniku 21. novembra bilo je obraćanje predsjednika RS-a Milorada Dodika novinarima. I novinari ovog medija gledateljima su prenijeli izjavu da „RS više ne obilježava godišnjicu parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, već dan međunarodnog priznanja RS-a“ ne upuštajući se u nju, ali i Dodikovu tvrdnju da je „Dejton mrtav“.

Za razliku od RTRS-a, gledateljima je ponuđena i reakcija potpredsjednika PDP-a Igora Crnadka, koji je ocijenio da takvim izjavama „Dodik vodi i RS i njen narod pred ponor“.

U istom Dnevniku, kroz niz izjava političkih analitičara i novinara, analizirano je šta se u BiH promijenilo u proteklih 28. godina.

NISU ZADOVOLJILI: Izdvojit ćemo i izvještaje emitovane u dnevnicima 24. i 25. novembra o IT kompaniji Prointer, koja se u vlasničkoj strukturi, kako je i navedeno, veže uz ime Igora Dodika, sina predsjednika RS-a. U Dnevniku 24. novembra donesena je vijest da Prointer po prvi put nije prošao na tenderu Vlade RS jer nije zadovoljio uslove, što su novinari ocijenili presedanom. Dan kasnije, gledateljima su ponuđeni podaci o tome da su za samo tri mjeseca ove godine Vlada i javna preduzeća RS-a sa Prointerom sklopili više ugovora u vrijednosti 18,5 miliona KM.

Od ostalih tema, novinari su se bavili pitanjem zašto u BiH nema političke volje za novi popis stanovništva, niti je on planiran. Javnost su podsjetili na to da je posljednji popis urađen 2013. godine te da je BiH u tom periodu, prema procjenama nevladinog sektora, izgubila pola miliona stanovnika.

A SAD VJERSKI PROGRAM: Uz, pretpostavljamo, procjenu uredništva Dnevnika da je ovoj medijskoj kući ključna publika srpski – vjerujući  narod, svjedočili smo izvještajima o boravku patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u Foči. Izvještaj Radoja Tasića svojim je sadržajem daleko bio primjereniji vjerskom programu nego centralnoj informativnoj emisiji.

Izborna kampanja u Srbiji u punom je jeku, a BNTV nastavlja s praksom prenošenja isključivo aktivnosti Aleksandra Vučića. Za uredništvo kao da druga Srbija, evidentno, ne postoji.

Ocjena: 5

 

Komparativna analiza

Povijesni revizionizam i kontinuitet negativnog odnosa prema BiH, koji je zajednički za srpske političke stranke i  koji traje od 1992. godine, prihvaćen je kao neupitan i u uređivačkim politikama obje medijske kuće. Razlika se ogleda u tome što na temelju njega RTRS svjesno diže političke tenzije u državi, dok BNTV nastoji takve pojave relativizirati.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza koja se bavila pitanjem kome Investiciono-razvojna banka Republike Srpske polaže račune za svoj rad. Naime, ova banka već dvije godine, iako je dužna po zakonu, Narodnoj skupštini RS nije podnijela izvještaj. I dok ekonomisti i opozicija ukazuju da to izaziva sumnju u zakonitost kreditnih plasmana, kroz izjavu predsjednika parlamenta jedino se vidjelo da je „iznenađen neažurnošću IRB-a“, čiji je direktor ujedno i narodni poslanik SNSD-a.

Minus sedmice

RTRS

Svi prilozi emitovani o zabrani obilježavanja godišnjice ZAVNOBiH-a i Dana državnosti BiH u Mrkonjić Gradu i Banjaluci. Uredništvo Dnevnika RTRS-a tako je još jednom pokazalo svu „raskoš“ svog neprofesionalizma u izvještavanju.

BNTV

Uredništvo Dnevnika vidljivo je ignorisalo to što je MUP RS-a zabranio obilježavanje ZAVNOBiH-a i Dana državnosti BiH u Mrkonjić Gradu i Banjaluci. Bez podrobnijeg ulaženja u razloge, 25. novembra gledateljima je prenesena vijest o protestnom okupljanju  članova Boračke organizacije RS ispred sjedišta Gradskog odbora SDP-a BiH Banjaluka. Ali je zanimljivo da se ovoj temi uredništvo Dnevnika vratilo 26. novembra kada su članovi Gradskog odbora SDS-a Zvornik uputili javni protest SNSD-u zbog obilježavanja Dana državnosti BiH u tom gradu.

About The Author