Od ombudsmena zatražena reakcija zbog organiziranja pres-konferencija

Udruženje BH novinari upozorilo da organiziranje pres-konferencija bez fizičkog prisustva novinara nužno vodi ka cenzuri

Od ombudsmena zatražena reakcija zbog organiziranja pres-konferencija

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine s molbom da reagiraju u vezi s naredbom Kriznog štaba Federacije BiH, Kriznog štaba Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona koja se odnosi na zabranu prisustva novinara i medija na press konferencijama tih tijela formiranih nakon proglašenja pandemije novog koronavirusa.

Pozdravili su odluke kriznih štabova i vlada Federacije BiH, Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona o uspostavljanju media poola kao sigurnog i razumnog načina organiziranja konferencija za novinare u ovom kriznom periodu.

Međutim, istovremeno su upozorili da organiziranje pres-konferencija bez fizičkog prisustva novinara, kao i isključivanje mogućnosti njihovog direktnog dijaloga s javnim zvaničnicima tokom trajanja konferencije, nužno vodi ka cenzuri, nepotpunom informiranju građana i mogućim političkim manipulacijama određenim informacijama.

Smatraju da je poznato iz kojih su razloga ova tri krizna štaba ograničili novinarima pristup mjestima održavanja pres-konferencija ili su im to dozvolili na ograničen način – primajući pitanja putem e-maila i birajući pitanja na koja će dati odgovor.

– Sva tri krizna štaba su kao odgovor na to zašto je donesena sporna naredba i zašto su isključeni novinari iz direktne komunikacije, naveli kao obrazloženje da time štite zdravlje novinara i poštuju zabranu okupljanja – ocjenjuju u Udruženju.

Nazvali su takve odluke političkim i manipulativnim te direktno usmjerenim protiv medijskih sloboda i prava novinara na pristup javnim događajima i informacijama, na slobodan i nediskriminirajući način.

– Također, ove odluke vidimo i kao pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure, “paravan” za izbjegavanje odgovora na pitanja od javnog značaja i direktno kršenje prava građana na slobodu informiranja – upozorili su.

Pozvali su stoga Instituciju ombdusmana u BiH da reagira prema kriznim štabovima koji su ugrozili medijske slobode u Bosni i Hercegovini, a sve u cilju da se donesene naredbe ublaže ili u potpunosti ukinu.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od ombudsmena da se izjasne i o Naredbi o zabrani narušavanja javnog reda i mira izazivanjem panike i nereda na području općine Stari Grad Sarajevo, od 10. aprila ove godine.

Tom naredbom zabranjuje se “iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika, ometanje provođenja odluka i mjera općinskih organa i drugih institucija” putem sredstava javnog informiranja, društvenih mreža i drugih komunikacijskih sredstava, s predviđenim kaznama za potencijalne prekršioce od 1.000 do 9.000 KM.

Ta naredba predstavlja grubi atak na slobodu medija, slobodu izražavanja i pravo pojedinaca na javno iznošenje stavova, te daje nesrazmjerno velika prava i mogućnosti pojedincima, u ovom slučaju osobama iz Općinskog štaba Civilne zaštite Stari Grad Sarajevo, da cenzuriraju medije i ograničavaju građanima pravo na slobodu izražavanja putem društvenih mreža.

Slična naredba je bila donesena u Republici Srpskoj šestog aprila, ali je stavljena van snage krajem prošle sedmice pod snažnim pritiskom javnosti, profesionalne novinarske zajednice i civilnog sektora.

Udruženje BH novinari u narednom periodu provodit će anketu među novinarima i medijima o kršenju prava na slobodu izražavanja i slobodu pristupa javnim informacijama od strane kriznih štabova u Bosni i Hercegovini, najavljeno je.

About The Author