Odgođeno ročište o izručenju Assangea SAD-u

Velika Britanija je uvela ograničenja zbog pandemije što je otežalo održavanje sudskih postupaka

Odgođeno ročište o izručenju Assangea SAD-u

Ročište u slučaju izručenja osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama neće će se održati 18. maja, kako je planirano, jer advokati zbog pandemije koronavirusa ne mogu prisustvovati suđenju, odlučeno je.

Assange (48) trenutno se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh, gdje čeka na ishod suđenja u vezi sa zahtjevom SAD-a za njegovo izručenje.

SAD traže Assangeovo izručenje tereteći ga po 18 tačaka optužnice, uključujući hakiranje povjerljivih diplomatskih dokumenata i špijunažu, a navode da je objavom tajnih podataka ugrozio živote obavještajaca.

On je u zatvor Belmarsh odvezen iz ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je proveo sedam godina, a ukoliko bude optužen mogao bi biti osuđen na kaznu do 175 godina zatvora.

Brojne organizacije ova slučaj nazivaju političkim i smatraju da predstavlja prijetnju slobodi govora.

U februaru je ročište trajalo sedmicu, a razmatranje njegovog slučaja odgođeno je do 18. maja. Međutim, u međuvremenu je Velika Britanija uvela ograničenja da bi suzbila širenje koronavirusa, što je otežalo održavanje sudskih postupaka.

Sutkinja Vanessa Baraitser pojasnila ja da se saslušanja ne mogu održati zbog pandemije te je najavila da bi se o novom datumu ročišta trebalo odlučivati četvrtog maja.

– Suđenje na daljinu u ovom slučaju neće biti moguće jer je potrebno da Assange i advokati s obje strane budu fizički prisutni u sudnici – dodala je Baraitser.

Assangeov advokatski tim tvrdi da nisu mogli razgovarati s njim zbog strogih mjera izolacije uvedenih radi suzbijanja koronavirusa, a advokati koji zastupaju SAD saglasni su da ne bi bilo sigurno nastaviti proces.

Izvor: Reuters

About The Author