FTV I BHT1: Deveti januar i zašto je važno pratiti Dodikovu zapaljivu retoriku?

FTV je problematizirao izjave entitetskih zvaničnika poput one da je RS država. BHT1 nije, više su praćeni ambijent proslave i broj učesnika u paradi nego opasne poruke

FTV I BHT1: Deveti januar i zašto je važno pratiti Dodikovu zapaljivu retoriku?

FTV: Deveti januar i dan poslije

  1. – 13. januar 2019.

CRNA HRONIKA, ALI BEZ ŽUTILA: Trostruko ubistvo u Splitu koje je uznemirilo Hrvatsku dospjelo je i u naše medije. FTV u nedjelju donosi prve informacije, poput one da je mogući motiv osveta, ali da to još nije potvrđeno u policijskim izvještajima. Dobro je to što urednica Azra Pašukan nije skliznula u žutilo pokrivajući događaj iz crne hronike sočnim detaljima, ili nagađanjima kojima su se mnogi poveli. Hrvatski portali su požurili dokučiti motiv, portretišući ubicu kao pravednika, ili su donijeli vijest da to raspoloženje vlada u (dijelu) javnosti. Stvar je do usijanja nesnošljivosti doveo saborski zastupnik Ivan Pernar koji je rekao da će ubici odnijeti kolače u zatvor. U atmosferi (medijske) relativizacije krivice za višestruko ubistvo, posezanjem za detaljima čija se vjerodostojnost ne zna, opet se pokazalo koliko je bitno da se mediji pridržavaju profesionalnih uzusa i etičkih obzira. FTV je, na svu sreću, o događaju izvijestio s mjerom i bez raznih pojačivača.

A KOLIKO KOŠTA PROSLAVA? „Republiku živimo kao državu“, uzviknuo je Milorad Dodik na proslavi neustavnog 9. januara. FTV je putem reporterke s lica mjesta (urednica Jadranka Milošević) prenio glavne poruke i slavljenički ambijent. U prvi plan su s pravom stavljene zapaljiva Dodikova retorika i reakcije koje su uslijedile, uključujući i izjave poznavaoca ustavnog prava. Reporterka je na kraju javljanja ponovila kako se građani poslije pompezne proslave vraćaju životu s niskim platama i penzijama, te je postavila pitanje koliko je koštala ceremonija. I u toj rečenici, i u tom pitanju, krije se istina o tzv. Danu Republike.

NEUTRALNO I S OBJE STRANE: Edina Šečerović u petak donosi prilog o krizi vlasti u Kantonu Sarajevu, ili sada već grotesknoj borbi oko pečata između nove vladajuće koalicije i one koja se i dalje vodi kao aktuelna. Urednica je u izvještaj stavila obje strane i nije pokazala političku naklonost u trenucima kada se lome koplja oko uspostavljanja nove vlasti.

OCJENA: 6

BHT1: Rukomet ispred Dnevnika 2

  1. – 13. januar 2019.

NEUSTAVNI DATUM: Urednik Dejan Petrović je u Dnevniku 3 u četvrtak izdvojio činjenicu o neustavnosti datuma 9. januar u vezi s proslavom koju organizuju vlasti Republike Srpske, a dato je i objašnjenje Zlatka Kneževića, predsjednika Ustavnog suda. Sve vrijeme se pravila razlika između toga da je neustavan odabrani datum, ali ne i pravo entiteta da ima svoj dan. Dok su se pratile pravne finese, manje značaja se pridalo opasnoj retorici u kojoj se entitet naziva državom. U prilogu je dominirao izvještaj o proslavi s naslovom da je više od dvije hiljade učesnika sudjelovalo u defileu.

PROSJEČNA PLATA: Urednica Azira Hrustemović na Božić donosi prilog u kojem premijer Radovan Višković najavljuje da će u manjem entitetu prosječna plata biti uskoro hiljadu maraka. Premijer se odmah ograđuje da on nije rekao kada će to tačno biti, ali iz priče saznajemo da bi to mogao biti već prvi kvartal tekuće godine. U nastavku saznajemo da troškovi života stalno rastu, kao i da prosječna primanja ne mogu pokriti potrošačku korpu. Ipak, ono što i dalje izostaje jeste posvećeniji pristup ekonomskim temama. Dobro je da se pravi prilog od premijerove smjele najave da ćemo svjedočiti skorom rastu plata, ali možda se moglo zagrebati više ispod površine. Kako su i koliko rasle plate u posljednjih nekoliko godina? Gdje su plate najveće, a gdje najmanje? Ali eto prilike da se nastave pratiti ekonomska kretanja, kao i iznosi plata u narednom periodu. Ili u prvom kvartalu u kojem bismo, kako se veli, trebali ugledati okruglu brojku.

SLUČAJ „MEMIĆ“: Novi epilog u slučaju Dženana Memića. Sud je oslobodio krivice optužene Seferoviće, a Tužilaštvo istrajava u svojoj verziji i najavljuje žalbu. Porodica žrtve od početka tvrdi da on nije stradao u saobraćajnoj nesreći koju su skrivili optuženi. Presudu koja se s nestrpljenjem iščekivala u javnosti BHT1 je uglavnom smjestio u okvire sudnice (Dnevnik 3, urednik Milan Đurović), ali slučaj „Memić“ i pravosudna saga koja i dalje traje sežu do pitanja o radu i nezavisnosti tužilaca. Od Tužilaštva smo čuli samo naučenu izjavu portparolke koja najavljuje žalbu.

IZDVOJENO: BHT1 u ovoj sedmici nije imala svaki dan Dnevnik 2 zbog prenosa utakmica sa Evropskog prvenstva u rukometu, pa smo u tim danima pratili Dnevnik 3. No, programska odluka da se Dnevnik 2 potpuno izbaci sporna je iz više razloga, koliko god je javna televizija ponosna na to što su otkupili pravo prenosa rukometnog turnira. Centralni Dnevnik i informativni program znak su raspoznavanja ozbiljnih medija, i zbog toga je neozbiljno podrediti ih drugim programima.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: Iza nas je još jedan 9. januar, ili dan koji se u dijelu zemlje slavi kao Dan Republike, uprkos odluci Ustavnog suda. Obje televizije su naglasile tu činjenicu, ali je FTV više problematizirao retoriku i zapaljive izjave entitetskih zvaničnika, poput one da je Republika Srpska država. Utisak je da smo zabrazdili u populizam teške kategorije, jer Dodikove tvrdnje se danas prenose kao nimalo neobične izjave, a više se prati ambijent proslave (koliko učesnika je šetalo defileom) od poslatih poruka. Mediji tu malo šta mogu da učine, tj. možda je nerealno očekivati od njih drugačije ponašanje jer Dodik je poželjni i uvaženi politički partner svim svojim navodnim političkim protivnicima, kao što je Šefik Džaferović, koji je kritikovao proslavu s ustavnih pozicija. Isti taj kritičar i ustavobranitelj tvori vladajuću koaliciju s domaćinima neustavne i mrske mu proslave.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Raduje odluka da se napravi priča o najavi premijera o povećanju plata, ali još čekamo sadržajnije ekonomske vijesti.
FTV
Politički prilozi su bili uravnoteženi i profesionalno pripremljeni.

Minus sedmice

BHT1
To što je rukometni turnir izbacio Dnevnik 2 iz programske šeme.
FTV
Deveti januar očekivano izaziva medijsku pažnju, ali FTV je pretjerala forsirajući iste ili slične reakcije.