SLOBODNI I FER MEDIJI MOGU DOPRINIJETI POŠTENIM IZBORIMA

Za stvaranje slobodnog, javnog i demokratskog prostora, u kojem bi građani mogli slobodno izraziti političku volju, važan je nepristrasan, objektivan i pravičan medijski pristup izvještavanju o predizbornim kampanjama političkih subjekata, rečeno je juče na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Slobodni i fer mediji – pošteni izbori“ održanoj na Jahorini. Uloga javnih servisa, ali i drugih medija, […]

SLOBODNI I FER MEDIJI MOGU DOPRINIJETI POŠTENIM IZBORIMA

Za stvaranje slobodnog, javnog i demokratskog prostora, u kojem bi građani mogli slobodno izraziti političku volju, važan je nepristrasan, objektivan i pravičan medijski pristup izvještavanju o predizbornim kampanjama političkih subjekata, rečeno je juče na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Slobodni i fer mediji – pošteni izbori“ održanoj na Jahorini.

Uloga javnih servisa, ali i drugih medija, je izuzetno značajna u periodu izborne kampanje. Mediji imaju zadatak da objektivno i nepristrasno informišu građane o izbornoj kampanji političkih subjekata, kako bi se istim omogućilo da slobodno izraze svoju izbornu volju“, rekao je predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić.

Regulatori u vrijeme izborne kampanje predstavljaju značajan nezavisni mehanizam za obezbjeđivanje profesionalnog rada medija, koje će uključivati objektivno, nepristrasno, uravnoteženo i pravično izvještavanje, kako u BiH tako i u drugim zemljama naše regije.

Glavni poblemi prethodnih izbornih ciklusa, kako pokazuju istraživanja, su konstantno i rapidno smanjivanje izbornih sadržaja u ukupnom broju medijskih sadržaja, gotovo istovjetan medijski program za opće i lokalne izbore, te nedostatak analitičkog i inovativnog pristupa.

„Zabilježeno je uglavnom izvještavanje o kandidatima i strankama i njihovim predizbornim aktivnostima, a mnogo manje o stranačkim programima i javnom interesu. Pored toga, primjetno je favorizovanje političkih subjekata čak i od strane javnih servisa“, rekla je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Benjamin Butković, urednik BHT-a, istakao je kako je pozicija neovisnosti javnih servisa upitna zbog neriješenog sistema finansiranja, dok se istovremeno sa zakonodavnog nivoa biračima šalje poruka da ne plaćaju RTV taksu.

Koalicija „Pod lupom“ je prateći i analizirajući izbornu kampanju utvrdila masovnu pojavu korištenja javnih sredstava u svrhu učestvovanja u izbornim kampanjama svojih političkih stranaka, što bi zakonom i podzakonskim aktima trebalo spriječiti.

Međunarodna konferencija „Slobodni i fer mediji – pošteni izbori“ održana je u okviru BASE projekta Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, u organizaciji Konzorcija Udruženje BH novinari / BORAM i uz finansijsku podršku Evropske unije.

Više na bhnovinari.ba

About The Author