Elon Musk podržao izraelsku kampanju protiv Hamasa

Izrazio je općenito slaganje s ciljevima Benjamina Netanyahua

Elon Musk podržao izraelsku kampanju protiv Hamasa
elon_musk_royal_society

Tehnološki poduzetnik Elon Musk podržao je u ponedjeljak izraelsku kampanju protiv Hamasa, rekavši da je jedan od izazova zaustavljanje propagande koja je dovela do ubilačkog pohoda palestinske frakcije koji je pokrenuo rat u Gazi.

Vlasnik platforme društvenih medija X, ranije poznate kao Twitter, Musk bio je u neobičnoj posjeti Izraelu, tokom četverodnevnog primirja, te je uživo razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Čuvši Netanyahua kako opisuje uništenje Hamasa, koje je Izrael postavio kao ratni cilj, kao neophodno za bilo kakav budući mir s Palestincima, Musk je tokom rasprave na X-u izrazio svoje opće slaganje s takvim ciljevima.

– Oni koji namjeravaju ubiti moraju biti neutralizirani. Mora prestati propaganda koja obučava ljude da budu ubice u budućnosti. A zatim, učiniti Gazu prosperitetom. I ako se to dogodi, mislim da će to biti dobra budućnost – kazao je Musk.

Netanyahu je odgovorio: “Nadam se da ćete biti uključeni. A činjenica da ste došli ovamo, mislim, dovoljno govori o vašoj predanosti da pokušate osigurati bolju budućnost.”

Musk je i sam optužen za poticanje nakon što se 15. novembra složio s objavom u kojoj se tvrdi da Židovi raspiruju mržnju prema bijelcima.

Netanyahu je Musku pokazao neke snimke napada od 7. oktobra prikupljene s Hamasovih kamera, CCTV-a i drugih izvora.

Kad su se zadnji put sreli, u Kaliforniji 18. septembra, Netanyahu je pozvao Muska da uspostavi ravnotežu između zaštite slobode izražavanja i borbe protiv govora mržnje nakon kontroverzi oko antisemitizma na X.

Musk je ranije rekao da se protivi svemu što “promovira mržnju i sukobe”, uključujući bilo kakav X sadržaj. Kao moguću referencu na svoju posjetu Izraelu, Musk je ranije u ponedjeljak objavio na X: “Djela govore više od riječi.”

Također se trebao sastati s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i porodicama talaca koje Hamas drži u Gazi. Herzogov ured rekao je da će predsjednik i Musk razgovarati o “potrebi djelovanja u borbi protiv rastućeg antisemitizma na internetu”.

Prošlog mjeseca, dok je rat bjesnio, Musk je predložio korištenje Starlinka za podršku komunikacijskim vezama u enklavi Gaze pogođenoj nestankom struje s “međunarodno priznatim organizacijama za pomoć”. U to vrijeme, izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi usprotivio se, rekavši da će “Hamas Starlink koristiti za terorističke aktivnosti”.

No, u novom pristupu u ponedjeljak, Karhi je rekao da su Izrael i Musk postigli načelni dogovor prema kojem se “Starlink satelitskim jedinicama može upravljati u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući Pojas Gaze”.

U X postu upućenom Musku, Karhi je rekao kako se nada da će posjeta Izraelu “poslužiti kao odskočna daska za buduće napore, kao i poboljšati vaš odnos sa židovskim narodom i vrijednostima koje dijelimo s cijelim svijetom”.

Poslije Muskovih komentara na X-u 15. novembra, velike američke komoanije, uključujući Walt Disney, Warner Bros Discovery i NBCUniversal, Comcast, pauzirali su svoje reklame na platformi.

Izvor: Reuters

About The Author