LOKALNI INFORMATIVNI PORTALI ILI STRANAČKA GLASILA: A-SDA i koalicija Pomak

Koji krajiški portali su naklonjeni koaliciji “Pomak”? U uvodnoj analizi lokalnih portala u izbornoj kampanji, sve portale koji su pokazali neki vid naklonosti podijelili smo u tri osnovne grupe grupe: oni koji objavljuju saopštenja samo jedne stranke ignorišući ostale; oni koji u velikoj većini prenose komunikaciju jedne stranke, dajući malo prostora ostalim; te oni koji daju prednost […]

LOKALNI INFORMATIVNI PORTALI ILI STRANAČKA GLASILA: A-SDA i koalicija Pomak

Koji krajiški portali su naklonjeni koaliciji “Pomak”?

U uvodnoj analizi lokalnih portala u izbornoj kampanji, sve portale koji su pokazali neki vid naklonosti podijelili smo u tri osnovne grupe grupe: oni koji objavljuju saopštenja samo jedne stranke ignorišući ostale; oni koji u velikoj većini prenose komunikaciju jedne stranke, dajući malo prostora ostalim; te oni koji daju prednost jednoj stranci i objavljuju negativne članke o suparničkim.

O lokalnom portalu koji očito promoviše i podržava jednu političku opciju pisali smo već u analizi ““Cazin net” u službi koalicije Pomak: Različito izvještavanje o gotovo istim događajima”.

Ovaj portal, koji predstavlja kombinaciju druge i treće grupe portala opisanih u uvodnom pasusu, je posjeti hrvatskog ambasadora Ivana Del Vechia posvetio 3 članka u formi izvještaja sa susreta sa gradonačelnicima Cazina i Bihaća, te sa Premijerom USK.

Zanimljivo je kako je pri izvještavanju o posjetama Šuhretu Fazliću i Nerminu Ogreševiću, koji predvode koaliciju Pomak u borbi za kantonalnu vlast, portal potpuno drugačije pristupio u odnosu na posjetu ambasadora Premijeru Huseinu Rošiću, koji je član SDA, protivkandiata koalicije Pomak. U prvom slučaju su i domaćin i gost u članku dobili po pasus sa izjavama, dok je u drugom slučaju samo domaćin dobio komentar autora potpisanog kao “novinar”.

Portal “Cazin net” na svojoj Facebook stranici ima 219.000 lajkova i za sebe kaže da je “najposjećeniji i najrelavantniji internet medij sa područja USK-a. Osnovan 2003. godine i do danas je ostao jedan od rijetkih internet medija koji je neovisan u Bosni i Hercegovini.”

Članci obuhvaćeni prethodnom analizom ovog portala nisu jedini koji odaju da on i nije tako neovisan – odnosno, da barem nije neutralan. U periodu od početka predizborne kampanje do 29. septembra, na ovom portalu je objavljeno najviše članaka koji promovišu aktere okupljene oko koalicije A-SDA Pomak – njih ukupno 22.

Na portalu su tako objavljena 4 saopštenja Kantonalnog odbora A-SDA, kojima se kritiuju politički protivnici, konkretnije Husein Rošić i Nijaz Hušić, premijer i predsjedavajući Skupštine USK, obojica iz redova SDA:

Također, na portalu je objavljeno i 15 članka koja govore o gradonačelnicima i načelnicima okupljenim oko koalicije Pomak. Sadržaj članaka je raznolik i možemo pronaći sve od saopštenja, obećanja, zvaničnih sastanaka i posjeta, pa do čestitki i intervjua. Također, tu su i saopštenja o završenim ili započetim projektima, gdje su u člancima prostor dobili isti akteri iz koalicije Pomak:

Pored članaka čije su teme načelnici i gradonačelnici koji se bore za kantonalnu vlast, tu su i saopštenja i predstavljanja kandidata Pomaka, kao i najave događaja i izvještaji sa istih:

Predsjedništvo: Dominantni Bećirović i Senad Šepić

Pored toga, na ovom portalu, od kandidata za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, najviše članaka je objavljeno o Bećiroviću i Šepiću (po 15). Denis Bećirović je, sudeći po saopštenju koalicije Pomak objavljenom na ovom portalu, dobio njenu podršku za svoju kandidaturu.

Radončić je zaslužio 10 članaka na ovom portalu, a Hadžikadić nešto manje – 6. U svim navedenim slučajevima, radi se o prenošenjima saopštenja, izjava sa skupova, te otvorenih pisama.

SDA jedina u negativnom kontekstu

Sa druge strane, najviše članaka koji o nekome govore u negativnom kontekstu, imaju za temu SDA i njeno članstvo – ukupno njih 9, plus 4 navedena saopštenja Kantonalnog odbora A-SDA. Jedini članci koji su napisani u izrazito negativnom i napadačkom kontekstu jesu oni koji tematiziraju SDA, naročito rad vlade i premijera Huseina Rošića:

Također, kada govorimo o kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva, kandidat SDA nije dobio ni približno isti prostor kao kandidati SDP-a, NB-a ili SBB-a. Naime na ovom portalu, od početka kampanje, postoji samo jedan članak koji prenosi bilo koju izjavu Šefika Džaferovića.

U zaključku, portal “Cazin net” ne daje jednak prostor svim političkim opcijama. Kada govorimo o prenošenju izjava, najavama i izvještajima sa događaja kao i o predstavljanjima kandidata, dominira koalicija Pomak o kojoj se govori u 22 članka. Ostale političke opcije imaju prostor na ovom portalu, ali u manjoj mjeri. Sa druge strane, jedina politička opcija o kojoj se piše u negativnom svjetlu jeste SDA.

“USN” se vodi istom strategijom

Drugi portal koji smo analizirali je “USN” (Unsko-sanske novosti). Predizborna strategija ovog portala ne razlikuje se mnogo od portala “Cazin.net”. I ovdje, najdominantnija tema jeste koalicija Pomak, gdje se izvještava o skupovima, izjavama, saopštenjima i slično. Većinu članaka koje smo pronašli na portalu “Cazin.net” pronašli smo i ovdje, uz jednu razliku – ovdje ih je ukupno 30.

Kao što je to slučaj i sa prethodnim portalom, i na “USN” je jedino SDA zaslužila kritički pristup i negativan kontekst. Tu smo pronašli i dva članka koja nismo uočili na portalu “Cazin net”:

Pored toga, na ovom portalu se ne mogu pronaći najave skupova SDA, izjave i saopštenja kandidata ove stranke, niti drugi njeni promotivni sadržaji. Također, na ovom portalu je slična situacija kao i sa portalom “Cazin net” vezano za druge političke opcije, od kojih su dio prostora dobili SBB i Fahrudin Radončić, te SDP i Denis Bećirović, ali u znatno manjoj mjeri nego koalicija Pomak.

“ABC”: Portal po mjeri gradonačelnika Fazlića

Portal “ABC” još jedan je krajiški portal, registrovan u Bihaću. Portal je registrovalo Udruženje za povezivanje u poslu ABC Bihać. Predsjednik udruženja je Edin Moranjkić, a urednik portala Almir Budimlić, koji na svom Facebook profilu redovno dijeli vijesti i najave događaja koalicije Pomak. Edin Moranjkić je trenutno savjetnik gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, koji predvodi koaliciju Pomak.

Većinu članaka objavljenih na prethodna dva portala, možemo pronaći i na portalu “ABC”. Ono što ovaj portal razlikuje od ostalih jeste veliki broj članaka koji se prenosi sa drugih portala na dnevnoj osnovi. U prosjeku, na ovom portalu se dnevno objavi od 25 do 30 članaka, koji su preuzeti sa drugih portala. Međutim, i dalje je primjetna dominacija članaka koji govore o aktivnostima i kandidatima koalicije Pomak.

U kategoriji “Krajina”, na ovom portalu od početka predizborne kampanje do 29. septembra objavljeno je ukupno 15 članaka koji donose izjave, saopštenja i najave događaja koalicije Pomak.

Sa druge strane, u istoj kategoriji, jedini pomen bilo koje druge političke opcije jesu  2 članka o SBB-u, koja su originalno objavljena na “Klixu”:

Također, podrška ovog portala pomenutoj koaliciji vidna je i kroz reklame i sadžaj koji je preporučen na naslovnoj stranici. Među člancima koji su u kategoriji “preporuka urednika” i “izdvojeno” nalaze se većinom pozitivne vijesti upravo o koaliciji Pomak.

Nakon lokalnih portala koji su naklonjeni koaliciji A-SDA/koaliciji Pomak, u sutrašnjoj analizi donosimo pregled lokalnih portala koji su svoju naklonost dali stranci HDZ.

raskrinkavanje.ba

About The Author