N1 I AL JAZEERA BALKANS: Logorski isljednici, migranti, politikanti

Plus sedmice

N1
Prilozi Borisa Breze.

Al Jazeera Balkans
Temeljiti izvještaji o krizi u EU i njemačkoj vlasti zbog problematike migranata.

Minus sedmice

N1
Nedovoljna kritičnost.

Al Jazeera Balkans
Manje novinarskih priča nego inače.

N1 I AL JAZEERA BALKANS: Logorski isljednici, migranti, politikanti

Obje televizije su temeljito i kvalitetno izvještavale o važnim domaćim i međunarodnim pitanjima. AJB je imala manje novinarskih priča nego inače, a N1 je bez kritičkog otklona donijela priču o isljedniku iz logora Manjača

N1: Temeljito o autoputevima, migrantima, i drugim životnim problemima

29. juni – 5. juli 2018.

AUTOPUTEVI: U Dnevniku u 19 od 29. juna (voditelj Vlado Marić) veoma je temeljito razmatran samit čelnika EU i to u prilogu Ivane Dragičević. U smislu problematiziranja (ne)izgradnje autoputeva u BiH, ističe se prilog Borisa Breze 30. juna (Dnevnik u 19, voditelj Darko Savić) o neuvezanosti puteva u našoj zemlji.

LOGORSKI ISLJEDNICI I REGIONALNI ODNOSI: U Dnevniku u 19 od 30. juna, vijesti o hapšenju Daneta Lukajića, isljednika iz logora Manjača, nedostajala je kritička tačka gledišta. U prilogu su uz saopćenje MUP-a Hrvatske navedeni stavovi Mladena Ivanića te Dušana Bastašića, predsjednika Udruženja “Jadovno 1941.”, o tome kako je Lukajić bio čestit čovjek. Novinari nisu propitali kako je moguće da predstavnik jednog udruženja koje okuplja žrtve brani osumnjičenika za najteže ratne zločine. U Dnevniku u 19 prvog jula (voditelj Darko Savić) spomenuto je da se očekuje zvanična nota iz Hrvatske u vezi sa hapšenjem “pukovnika Lukajića” bez osvrta na izjavu Milorada Dodika kako bi Hrvatskoj, zbog izgradnje dobrih odnosa s tom zemljom, ali i bh. Hrvatima, bilo najbolje da Lukajića odmah pusti. Tek je u Dnevniku u 19 trećeg jula (voditeljica Marijana Kršo) kritički osmotrena ova Dodikova izjava, nereagiranje HDZ-a na nju te “odnos na relaciji Banja Luka – Mostar”. Četvrtog jula (Dnevnik u 19, voditeljica Ajla Šabanović), prilog Esmira Milavića o Dodikovim stavovima nosio je naslov “špijunsko-predizborne igre”.

IMA LI MMF-a? Informativan i precizan je bio prilog Borisa Breze o mogućem otkazivanju tranše MMF-a zbog povećanja plata u RS-u i boračkih naknada u FBiH (Dnevnik u 19, 1. juli). Sugovornici su kritički govorili o vlasti u smislu predizbornih povećanja plata i naknada, no nije bilo dublje analize činjenice da domaće vlasti nemaju autonomiju u donošenju finansijskih odluka.

OPTUŽIVANJE NOVINARA: Za razliku od prošle sedmice kada su teorije zavjere Milorada Dodika posmatrane kao legitimne, u prilogu Tine Jelin Dizdar prvog jula kritički je sagledana činjenica da predsjednik RS-a optužuje novinare BN televizije zbog boravka u Velikoj Britaniji, kao i njegove tvrdnje o destabilizaciji RS-a. Odličan je bio prilog Aleksandre Tolj o tome šta će građanima donijeti Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone u Kantonu Sarajevo. Uz relevantne sagovornike, ali i precizne infografike, sve je objašnjeno do detalja.

MIGRANTI U FOKUSU: Migranti su bili tema i ove sedmice. Osim prilogā Adise Imamović u Dnevniku u 19 drugog jula (voditeljica Emina Pazalja), početni blok je posvećen migrantskoj problematici. Prvo se javio Slaviša Starčević s pričom o migrantima koji žive u napuštenom tunelu na Ciglanama. Nakon toga je bio prilog Jelene Zorić iz Beograda koja je migrantsku problematiku u regiji, s naglaskom na Srbiju, povezala s briselskim sastancima. U Dnevniku u 19 trećeg jula, povodom hapšenja krijumčara migranata, Jasmina Demirović je napravila dobar prilog s ispovijestima migranata koji su na ovaj način prelazili granice.

SAOBRAĆAJNE NESREĆE U BiH: Tragedija u kojoj su u mjestu Butile poginule tri djevojke je voditeljici Emini Pazalji u Dnevniku u 19 drugog jula bila polazište za navođenje preciznih statistika o broju saobraćajnih nesreća u Kantonu Sarajevo te odnosu prema istom periodu prošle godine. Pohvalno, voditeljica nije navodila neprovjerene informacije o uzrocima nesreće, već je navela zvanično policijsko saopćenje. Vlado Marić je trećeg jula u prilogu napravio rekonstrukciju događaja te ovu nesreću povezao sa drugima u kojima su stradali mladi ljudi.

NASTAVA JEDNA, A DRŽAVE DVIJE: Drugog jula, u Dnevniku u 19 bilo je govora o problemu ujednačavanja nastavnih planova Srbije i RS-a. Novinarka Snežana Mitrović u prilogu nije bila dovoljno politički kritična prema ovoj činjenici. U sljedećem prilogu, kojeg je uradio Zvonko Komšić, bilo je više govora o političkoj strani problema.

SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ”: U Dnevniku u 19 četvrtog jula u najavi je rečeno da je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka izdalo naredbu za provođenje istrage o ubistvu u slučaju Davida Dragičevića. U odličnom prilogu Snežane Mitrović precizirano je da se radi o “najnižem stepenu vjerovatnoće” za ubistvo.

Ocjena: 9

 

AL JAZEERA BALKANS: Nešto siromašnija izdanja

29. juni – 5. juli 2018.

INFORMATIVNO O VETERANIMA: Al Jazeera Balkans je ove sedmice imala nešto siromašnija izdanja nego inače. Neke od gorućih tema su ispraćene samo kao blokovske vijesti. Tako je drugi dio Vijesti u 20 drugog jula (voditeljica Anne Marie Ćurčić) posvećen protestima veterana Armije BiH i HVO-a te blokadi GP “Bijača”, informativan, ali bez dubljih analiza.

MIGRANTSKA KRIZA: Svaku je noć Al Jazeera Balkans pratila probleme EU te vladajuće koalicije u Njemačkoj izazvane migrantskom krizom, i to veoma temeljito i uz mnogo aspekata i sugovornika. U Vijestima u 20 trećeg jula (voditelj Saša Ćeramilac), uz veoma profesionalan prilog Lane Jašarspahić Knežević o odnosima u vladajućoj koaliciji u Njemačkoj, bio je blok posvećen slučaju Davida Dragičevića. Ističe se i prilog Ivana Pavkovića o problemima komunalnih službi u Mostaru s obzirom na nepostojanje Gradskog vijeća, a koji djeluje kao nastavak priče iz Vijesti u 20 prvog jula (voditelj Adnan Rondić) o tome kako su komunalne službe u Mostaru – da bi uopće djelovale – prisiljene kršiti zakone. Drugog i trećeg jula, u Vijestima u 20 primijetan je nedostatak istraživačkih priča te pomjeranje priča iz BiH u drugi dio emisije.

KORUPCIJA U PRAVOSUĐU: U tom smislu, kvalitativno su mnogo bolje Vijesti u 20 od 29. juna (voditelj Saša Ćeramilac) u kojima je Arduana Pribinja napravila odličnu priču o tome kako se u bh. pravosuđu, uprkos brojnim ulaganjima u njegove reforme, prikriva sistemska korupcija, i to sve uz precizno navođenje slučajeva.

Najviše su novinarskih priča imale Vijesti u 20 od 30. juna (voditelj Adnan Rondić) i to o problemu gradnje autoputa Doboj – Banja Luka (Ljiljana Smiljanić), prijedlogu novog zakona o obrtu Federacije BiH (Arduana Pribinja) te prijeporima vezanim za aerodrom u Sjenici (Emir Skenderagić).

ZLOSTAVLJANJE DJECE: U ovoj sedmici se ističu i priče o zlostavljanju djece migranata u pritvorima u SAD-u, te tužbe organizacija za ljudska prava povodom stavljanja u pritvor 12.000 djece (Vijesti u 20, 4. juli, voditelj Saša Ćeramilac).

Ocjena: 9

KOMPARATIVNA ANALIZA

Al Jazeera Balkans i N1 su veoma dobro pratile sastanke na nivou EU u vezi s migrantima te krizu u njemačkoj vladajućoj koaliciji. Obje su televizije imale priču o kupovinama luksuznih službenih vozila u BiH koje je predstavila Balkanska istraživačka mreža. Osim toga, jednakim su kvalitetom pratile dešavanja u NSRS povodom izvještaja Anketnog obora te odluka Okružnog tužilaštva Banja Luka u slučaju Davida Dragičevića, uz jednu razliku. Al Jazeera Balkans dosljedno pravi distinkciju te govori o narodnoj skupštini “bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska”. Isto tako, jednako su – bez problematiziranja činjenice da vlasti u BiH nemaju autonomiju u donošenju odluka – napravljeni prilozi o mogućem odustajanju MMF-a od nove tranše zbog boračkih dodataka u FBiH, odnosno povećanja plata u RS-u. Televizija N1 je mnogo temeljitije obrađivala problematiku (ne)izgradnje puteva u BiH te očuvanja državne imovine u Hrvatskoj.

About The Author