FTV I RTRS: DNEVNIK RAZOTKRIVANJA PROTIV DNEVNIKA PREŠUĆIVANJA

PLUS NEDJELJE

FTV
Tridesetdvogodišnjica održavanja sarajevskih Zimskih olimpijskih igara poslužila je novinarki Tamari Sučić  da podsjeti na propadanje sportskih objekata izgrađenih za potrebe ZOI. I da ukaže na zaradu koju bi Sarajevo moglo ostvariti da ih ponovo stavi u funkciju.
RTRS
Izvještaj novinara Ajdina Cikote koji se bavio pitanjem šta donosi novi zakon o stečaju RS-a. Mnogo podataka vezanih za sadržaj zakonskih rješenja, te pažljiv odabir stručnih sagovornika koji su dali komentare na njegov sadržaj, uz osvrt na prethodna rješenja koja su se bavila ovom problematikom.

MINUS NEDJELJE

FTV
FTV ima samo jednog novinara koji izvještava o događajima iz Banje Luke. Stoga se i dešavaju situacije tokom kojih se od istog zahtijeva da dnevna dešavanja sublimira u jednom izvještaju. Ali, postoje prilike u kojima je takva urednička procjena loša. Izdvajamo primjer Dnevnika 2 osmog februara (urednica Amra Zaklan). Novinar u izvještaju spaja dva bitna politička pitanja – vraćanje Zakona o policiji od strane predsjednika RS-a na ponovno potvrđivanje u parlament, te njegov poziv na svesrpski konsenzus kao preduvjet za održavanje referenduma o državnom Sudu i Tužilaštvu. Kada se u to uključe i stavovi opozicije, dobije se nezgrapan izvještaj u kojem ni jedno od ova dva pitanja ne uspijeva da se tematizira.
RTRS
Cijeli Dnevnik 2 emitovan 11. februara, koji je kao urednica potpisala Nada Arlov. Umjesto ključnih informacija vezanih za sadržaj prezentiranih dnevnih događaja, bilježimo sistematsko prešućivanje istih. U konačnici se dobije nemušt i tragikomičan pokušaj manipulacije javnošću.

FTV I RTRS: DNEVNIK RAZOTKRIVANJA PROTIV DNEVNIKA PREŠUĆIVANJA

FTV: Sve ono što nema kod drugih…

8. – 14. februar 2016.

HAPŠENJE SLOBODANA PAVLOVIĆA: Gledaoci su i ove nedjelje u Dnevniku 2 Federalne televizije imali mogućnost vidjeti sve ono što je RTRS u svojoj centralnoj informativnoj emisiji prešutio. Ovdje se referiramo na lišavanje slobode direktora Pavlović banke Slobodana Pavlovića i čelnih ljudi te firme. U dnevniku 11. februara (urednik Željko Tica), ovom temom bavila su se dva novinara. Tako su prezentirane reakcije na hapšenje, ali i veza predsjednika RS-a Milorada Dodika i Pavlović banke. Jer osnovni razlog hapšenja je kredit koji je ta banka dala Dodiku 2007. godine.

Iz istog dnevnika izdvajamo i dvije dobro prezentirane teme vezane za političku scenu Federacije BiH i BiH. Prva je oslikala sve licemjerstvo federalne Vlade koja od građana zahtijeva stezanje kaiša, a istovremeno ministrima povećava naknade za odvojen život s jedne na tristo KM.

Novinarka Antonija Avram otvorila je pitanje može li BiH, uz sve podjele na političkoj sceni, u pregovorima s Evropskom unijom progovoriti jednim glasom.

ANAHRONO & DOSADNO: Iako u profesionalnom smislu ne postoje zamjerke koje bismo uputili uredničkom timu Dnevnika 2, isti veoma često djeluje anahrono, pa i dosadno. Više dinamike, koja se ne ogleda u ponekad i prevelikom broju priloga emitovanim u vremenu od 26 do 28 minuta, bez sumnje bi dobro došlo. To se može postići ili kroz češća direktna javljanja reportera, ali i pojavljivanjem novinara u samim izvještajima, kojim bi se poboljšala dinamika. Sličan efekt može se postići i dovođenjem u Dnevnik  2 gosta koji bi odgovorio na dva-tri pitanja vezana za temu dana, kao što to rade brojne TV kuće u regionu. Naime, Dnevnik plus, namijenjen za intervju, ipak funkcioniše kao poseban segment. Sve to razbilo bi stereotipno, a počesto i za gledanje zamorno slaganje vijesti i izvještaja.

Ocjena 7

 

RTRS: Mi šutimo o svemu bitnom

8. – 14. februar 2016.

IZOSTALE ČINJENICE I INFORMACIJE: Dnevnik prešućivanja ključnih informacija najprecizniji je opis onoga što je urednica Nada Arlov ponudila gledaocima 11. februara. Umjesto razloga hapšenja direktora Pavlović banke, novinar Dragan Glišić isključivo se bavio, kako je naveo, “medijskim manipulacijama” o tome gdje je i u koje vrijeme Slobodan Pavlović lišen slobode. No zato, umjesto jasnih navoda Tužilaštva BiH, gledaocima se servira reagovanje generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića. S porukom da je Pavlović uhapšen kako bi se javnosti skrenula pažnja s usvajanja mehanizma koordinacije.

Nakon toga imamo i vijest, da “Srna saznaje” da je Tužilaštvo BiH saslušalo već spomenutog Petrovića. Zašto, nije rečeno. Tako jedino javni servis RS-a nije saopštio da je razlog saslušanja prijava visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka, kojem su u organizaciji SNSD-a povodom 9. januara, Dana RS, poslate “razglednice”. A među njima i one s direktnim prijetnjama smrću!

A onda ponovo prešućivanje. Ovog puta o razlozima zbog kojih ambasadorica SAD-a u BiH ne želi da se sastane s predsjednikom RS-a.

Nada Arlov, kao i ostali urednici Dnevnika 2, nisu dorasli povjerenom zadatku, jer je jedini kriterij za njihov odabir poslušničko služenje vlasti. Upravo dnevnik o kojem već govorimo najbolje potvrđuje ovu ocjenu. Jer kako drugačije tumačiti činjenicu da iz opširnog izvještaja u kojem predstavnici vlasti RS-a oštro negoduju zbog usvajanja mehanizma koordinacije, osim uobičajenih floskula o “ugroženosti Republike Srpske i štete koja joj je nanesena”, nema niti pitanja niti odgovora čime je konkretno to učinjeno.

NOVA FORMA INTERVJUA – MONOLOG: U Dnevniku 2 bilježimo i novi vid “razgovora” novinara s političarima. Nada Veletić, najavljuje prezenter, razgovarala je s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović. A potom nema čak ni pitanja novinarke, nego slijedi monolog premijerke. Razgovor, najviše.

Da Milorada Dodika nikada u centralnoj informativnoj emisiji RTRS-a nije dosta, osvjedočili smo se i u ovoj nedjelji. U Dnevniku 2 osmog februara (urednik Jasenko Todorović), u svakoj od četiri udarne vijesti slijedio je i komentar predsjednika RS-a. Na istom tragu ostala je i urednica Arlov u dnevniku  devetog februara. Od Dodikovog obilaska trase autoputa Prnjavor – Doboj, do njegovog komentarisanja ponašanja ambasadorice SAD-a u BiH.

Za širenje optimizma i vjere u ekonomski prosperitet RS-a, u ovoj nedjelji pobrinula se novinarka Milica Đurđević. Uvjeravajući javnost da će uskoro, zahvaljujući, naravno, aktuelnoj vlasti, RS biti premrežena autoputevima te da će izgradnja privatne termoelektrane u Ugljeviku preporoditi ovaj bh. entitet.

Ocjena 1

 

Komparativna analiza

Ako bi informativni program RTRS-a bio referenca za odluku finansiranja javnih emitera kroz RTV taksu, onda bi u Republici Srpskoj to podržalo samo članstvo vladajućeg SNSD-a. Za građane drugačijih političkih pogleda, RTRS je izgubio svaki kredibilitet. Nevjerovatno je kako se iz dana u dan, iz nedjelje u nedjelju, spušta prag profesionalizma u cilju promovisanja interesa i stavova, više ne vlasti kao takve, već isključivo predsjednika i premijerke RS-a. Pored relativiziranja ili potpunog ignorisanja opozicije, osim u slučajevima kada ih treba diskreditovati po nalogu vlasti, sada svjedočimo i bezočnom prešućivanju činjenica, s očitom namjerom da se javnost dovede u zabludu oko dešavanja koja nisu u interesu ili po ukusu vlasti. Stoga ponovo ističemo da profesionalnim i nepristrasnim izvještavanjem uredništvo FTV-a drži lekciju o tome šta je uloga javnog servisa. I zašto građani trebaju plaćati RTV taksu.

About The Author