BHT1 I FTV: KAKO NISMO POVJEROVALI U ROZE NAOČARE FEDERICE MOGHERINI

PLUS SEDMICE

BHT1
Novi spoljašnji izgled BHT1. Dotjerano, moderno i dopadljivo.
FTV
Pohvalno je što je i FTV prepoznao puls začuđene javnosti, otvoreno se pitajući u čemu su uspjesi koje vidi EU na našem integracijskom putu.

MINUS SEDMICE

BHT1
Nije bilo naročitih propusta, ali javnoj televiziji i dalje nedostaju smjelije i oštrije pripreme. Urednica Krehić je pokazala kako to treba činiti u danu kada smo saznali za novu aferu u Tužilaštvu. Ovakve i slične vijesti trebaju se dramatizovati do tačke usijanja kako bi se objasnilo njihovo stvarno značenje i javnosti nametnula tema koja zahtijeva pozornost.
FTV
Misterija zvana Krug 99 i njihov zagarantovan tretman.

BHT1 I FTV: KAKO NISMO POVJEROVALI U ROZE NAOČARE FEDERICE MOGHERINI

Obje televizije su se zapitale gdje je taj napredak koji vidi visoka predstavnica EU. Njenu ocjenu su javne televizije odbacile već sljedećeg dana, tražeći impresivni napredak po kuloarima ili na ulicama, među građanima

 

BHT1: NOVO RUHO I EVROPSKE PERSPEKTIVE

28. februar – 6. mart 2017.

NOVO RUHO I NOVA LICA: BHT1 nas je u protekloj sedmici dočekao s nešto izmijenjenim vizuelnim identitetom i drugačijom muzičkom podlogom. Novo ruho oslanja se na postojeća rješenja, ali djeluje osvježavajuće i savremenije, te treba pozdraviti proljećno uljepšavanje javnog servisa. S osvježenim identitetom stigli su i novi TV prezenteri (Ika Ferrer Gotić, Aleksandar Brezar, Danijel Lepir), koji nas nisu do sada vodili kroz najvažniji informativni pregled dana i čiji se stilovi međusobno bitno razlikuju. Ako je po jutru suditi dan, uz napomenu da je dan dug i da možemo očekivati usavršavanja i uhodavanja, čini se da će naša publika moći uživati u decentnim i svedenim prezentacijama na kakve nas je već navikao Seid Masnica.

KRIMI-DRAMA U TUŽILAŠTVU BiH: Urednica Samira Krehić se u petak u naslovu pita: Šta se dešava u Tužilaštvu BiH? Bilo je dovoljno, tačnije neophodno, da se jednostavnim i upečatljivim pitanjem izrazi zabrinutost koju je više teško i izraziti. Organ zadužen za gonjenje najtežih kriminalaca i rasvjetljavanje organizovanog kriminala pretvorio se sam u rasadnika kriminalnih mreža koje je nezahvalno i pojmiti više. Svako malo saznajemo da je novi tužilac pod krivičnom istragom ili prijetnjom suspenzije. Krehić je u sažetom pregledu nabrojala sve posljednje afere, pokušavajući približiti dubiozu s kojom se suočava domaće pravosuđe.

IZDVOJENO:

Urednica Adela Topalović je za vikend pratila posjetu Federice Mogherini, visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Mogherini će ostati upamćena po ocjeni da je naša zemlja ostvarila impresivne rezultate, a BHT1 je malo učinila da njenu izjavu stavi u širi kontekst. Istina, u nedjelju smo u mini anketi mogli čuti da građani ne dijele njen evrooptimizam (u prilogu odličnog naslova Opredijeljenost bez rezultata?), ali bilo je neophodno napraviti presjek arhivskih vijesti iz dana kada smo strepili da li će se uopšte usvojiti mehanizam koordinacije ili izložiti malo plastičnije ekonomske pokazatelje, pa da se shvati da je neko stavio roze naočare.

OCJENA: 7

FTV: KRUG 99 KAO JEDINA KONSTANTA DNEVNIKA

28. februar – 6. mart 2017.

SVE PROLAZI, ALI NE I KRUG 99: FTV ne odustaje od prakse prenošenja izjava i saopštenja iz Kruga 99 (nedjelja, urednik Darjan Babić). Praćenje intelektualnog kružoka koji ima ekskluzivan medijski tretman groteskno je iz više razloga. Prateći kadrovi su uvijek isti, pa bi gledatelji u uspavanoj atmosferi izvještaja mogli pomisliti da se izvještava o jednoj te istoj stvari. Obrađuju se politička pitanja koja potresaju javnost, ali bez da im se suprotstavljaju drugačija gledišta, pa prilog o Krugu 99 izgleda kao odlazak po porciju mudrosti koju ne treba preispitati. Pitanje je samo treba li je i zabilježiti u Dnevniku 2?

GDJE JE TAJ IMPRESIVNI NAPREDAK? Pitala se to i FTV dan poslije posjete Federice Mogherini. Novinar Slađan Tomić je zagonetku o impresivnim rezultatima počeo rješavati od vjerovatno najpozvanijih sagovornika, radnika i sindikalnih vođa koji tvrde da su socijalna prava stradala dok se kalio mit o Reformskoj agendi. U prilogu, koji je odgonetnuo EU rebus o uspjesima domaćih vlasti, uvrštena su i mišljenja funkcionera opozicije i predstavnika civilnog društva koja su bila na zajedničkom tragu da se radi o namjernom ohrabrivanju Unije kao vidu bezuslovne političke podrške.

IZDVOJENO:

U nedjeljnom izdanju Darjana Babića mogli smo saznati više o bankarskim provizijama, ali i izazovima opštine Čapljina koja želi postati gradom. Informativan i poučan sadržaj kojem jeste mjesto u Dnevniku 2.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

BHT1 je osvježio spoljašnji izgled, koji je sada dopadljiviji, pregledniji i atraktivniji. Poželjno bi bilo kada bi se i FTV pozabavio imidžom jer publiku treba s vremena na vrijeme obradovati vizuelnim promjenama. Na sadržajnom planu, obje televizije su se zapitale u čemu se ogleda napredak koji visoka predstavnica EU vidi u našoj zemlji. Njene roze naočare su javne televizije odbacile već dan po posjeti, tražeći taj impresivni napredak po kuloarima ili na ulicama među građanima. FTV je to pitanje bolje izbrusio kroz više sadržajnih odgovora svojih sagovornika, ali stvar se na oba javna servisa efektnije mogla kontekstualizovati činjenicama ili isječcima iz vlastite arhive koji svjedoče o čestim zastojima na EU putu.

About The Author