KAKO JE SELMIR MAŠETOVIĆ UJEDINIO BH MEDIJE

IZDVAJAMO

Mediji su nesebično i svakodnevno objavljivali sve detalje, prenosili agencijske ili vijesti sa drugih portala ili elektronskih medija, te je stvorena atmosfera u kojoj se, jednostavno, moralo djelovati.

Selmirova sudbina još nije riješena, ali ostaje dojam kako su u ovom slučaju medijskim pritiskom i stalnim podsjećanjima na akciju novinari u BiH doprinijeli da se bh. država uključi u akciju pomoći bh. studentu, te pokaže da postoje mehanizmi koji se mogu pokrenuti, samo ako je prisutna volja.

KAKO JE SELMIR MAŠETOVIĆ UJEDINIO BH MEDIJE

Hapšenje studenta Selmira Mašetovića u Turskoj potaknulo je bh. medije da svakodnevnim izvještavanjima izvrše pritisak na vlasti kako bi otpočele akciju oslobađanja mladića iz Gradačca

Informacija da je u Turskoj, u gradu Ušaku, 22. maja uhapšen student iz Gradačca Selmir Mašetović, pod optužbom za povezanost s organizacijom Fethullaha Gülena, preplavila je medije u BiH. Selmir je, navodno, koristio aplikaciju ByLock, na koju tamošnje vlasti gledaju kao na glavno sredstvo komunikacije “gulenovaca”.

Prednjačio je portal Klix sa skoro svakodnevnim izvještajima o “slučaju Mašetović”, te je čak napravljen i reportažni zapis u Mašetovićevom rodnom Gradačcu pod naslovom Rodno mjesto Selmira Mašetovića: Kako je jedan od najboljih gradačačkih učenika završio u turskom zatvoru. Dosta medijske prašine podigao je status na Facebooku novinarke Sanele Prašović-Gadžo u kojem ‘proziva’ i poziva Bakira Izetbegovića da poduzme neke korake, a koji je potom prenijelo više portala i medija. Na portalu Radiosarajevo objavljena je priča o Selmirovoj pomajci Almiri Mašetović, koja je pozvala predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da se uključi u spašavanje uhapšenog mladića: “Svi govore da Bakir Izetbegović u 24 sata može riješiti ovaj nesporazum. Mi smo obični građani, do Bakira ne možemo doći kao obični građani.” Isti portal je potom objavio i intervju s konzulom BiH u Turskoj Beganom Muhićem, i to nakon njegove posjete uhapšenom bh. studentu, te prenio detalje ovog susreta.

Pravda za Selmira

O uhapšenom studentu pisao je i novopokrenuti portal Nomad.ba, koji u tekstu pod naslovom Pravda za Selmira podsjeća i na traženje pravde za mladiće Davida Dragičevića i Dženana Memića i borbu njihovih roditelja za istinu.

FTV je objavila i detalje sudskog naloga za Selmirovo hapšenje, a vijest o tome prenio je portal Republika.ba: “Nalog za hapšenje bh. studenta Selmira Mašetovića sudija krivičnog pravosuđa grada Ušaka, a na zahtjev Republičkog tužilaštva, izdao je 25. maja ove godine, tri dana nakon što je Selmir priveden. Članstvo u terorističkoj organizaciji stavlja mu se na teret. Zbog bojazni da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, zadržan je u pritvoru… Sudija dalje navodi razloge za hapšenje: ‘Kada se uzme u obzir stroga disciplina organizacije o pitanju skrivanja sebe i članova, kao i postojanja dokaza da je osumnjičeni razgovarao s drugim osumnjičenima koji se povezuju s dosjeima iz slučaja FETO, da je registrovan kao korisnik programa bylock, šifrovanog programa komunikacije za koji se zna da se koristi među članovima organizacije, te da se može pretpostaviti kao osnova za hapšenje i vodi se kao krivično djelo, iako još dokazi nisu prikupljeni’”, objavljeno je na ovom portalu.

Nakon opetovanih zahtjeva kroz medije da se oglasi o ovom slučaju, to je i učinio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i to u intervjuu za Faktor, što je preneseno na većini ovdašnjih medija, primjerice, na portalu N1: “Već smo učinili sve što je bilo u našoj moći. Veoma intenzivno se radilo na tome da se Selmiru pomogne. Nije se pričalo, već se radilo, i moj kabinet je bio sve vrijeme uključen. Ovo nije stvar koja se rješava razgovorom predsjednika, mada je kabinet predsjednika Erdogana bio s naše strane upoznat sa slučajem. Ovo se rješava upornim radom našeg konzula i ambasadora na terenu i institucija države, kao što se riješilo i u par ranijih sličnih slučajeva.”

Detalje o razvoju događaja nakon Selmirovog hapšenja pratili su i u Republici Srpskoj, pa je tako na portalu Nezavisnih novina objavljena agencijska vijest Srne s izjavama ministra pravde BiH Josipa Grubeše, te ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kao i popratne informacije iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Možda najopsežniji tekst donio je portal radija Slobodna Evropa, kontaktirajući sve relevantne izvore kako bi dobio potpuniju sliku. Objavljen je razgovor s ocem, izjava ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, stav Ministarstva pravde BiH, stigla je i informacija iz bh. ambasade u Turskoj, te zaključeno kako je spora reakcija vlasti u ovom slučaju izazvala revolt brojnih građana u BiH koji traže da država zaštiti svoje građane.

Istovremeno su mediji pratili i situaciju u Gradačcu, gdje su Selmirovi sugrađani organizirali proteste, pozivajući na akciju, te oslobađanje bh. studenta.

“Građani Gradačca s transparentima ‘Selmir nije kriv!’, ‘Gradačac je uz Selmira!’ te ‘Pravda i podrška za Selmira’, pozvali su nadležne institucije i pojedince koji obnašaju najviše funkcije u BiH da počnu raditi svoj posao”, prenio je portal Depo pisanje Dnevnog avaza.

Protesti u Gradačcu

I lokalni mediji, portal Radio Gradačac, zatim Gradačac.com, te Gradačac.ba – zvanična stranica Opštine Gradačac, očekivano, donosili su detalje o protestima koji su se ponavljali iz dana u dan. O mladiću su pisane priče iz raznih uglova, podsjećano je na njegov uspjeh, te je svakodnevno bh. publici predočavana njegova neizvjesna sudbina, što je, vjerovatno, potaknulo i određenu vrstu intervencije ka Turskoj. “Selmire, nisi sam, borimo se do zadnjeg daha za tebe. Našim vlastima poručujemo, bit ćemo i uporni i ustrajni i Selmir će biti slobodan”, poručeno je iz Gradačca.

Mediji su nesebično i svakodnevno objavljivali sve detalje, prenosili agencijske ili vijesti sa drugih portala ili elektronskih medija, te je stvorena atmosfera u kojoj se, jednostavno, moralo djelovati.

Selmirova sudbina još nije riješena, ali ostaje dojam kako su u ovom slučaju medijskim pritiskom i stalnim podsjećanjima na akciju novinari u BiH doprinijeli da se bh. država uključi u akciju pomoći bh. studentu, te pokaže da postoje mehanizmi koji se mogu pokrenuti, samo ako je prisutna volja.

About The Author