BHT1 I FTV: MLAKIM DNEVNICIMA PROTIV UZBUDLJIVE STVARNOSTI

PLUS SEDMICE

FTV
 Prilog Dejana Kožula koji dokazuje da je u nekoliko minuta moguće sažeti kompleksnu političku priču i to tako da se daju tačne i odvagane informacije.
BHT1
Prilog o kašnjenju penzija u FBiH, jer nije ostao samo na vijesti, već je približio život i nedaće jedne skupine.

MINUS SEDMICE

FTV
Prilozi koji se odnose na domaću političku scenu su ne samo neatraktivni već sada i nerazumljivi i negledljivi. 
BHT1
Izbori u Srbiji bili su regionalni događaj sedmice, ali nisu dobili prikladan tretman na BHT1. Nedostajao je kratki analitički osvrt.

BHT1 I FTV: MLAKIM DNEVNICIMA PROTIV UZBUDLJIVE STVARNOSTI

FTV: KAKO I ZAŠTO SASTANČE NAŠI POLITIČARI?

19. – 25. april 2016. 

JAVNO O KULTURNOM DOBRU: Sarajevska Vijećnica je u srijedu, 20. aprila, proslavila svoj 120. rođendan, a gradonačelnik Sarajeva u rođendanskoj čestitki odlučio se za tržišnu propovijed, ističući kako je obnovljeni kulturni spomenik samoodrživ. Nažalost,  urednica Edina Šečerović nije se odlučila problematizirati ovu izjavu, iako FTV kao javni servis redovito zna zapomagati o svom vlastitom statusu, poručujući kako su prepušteni sami sebi. Sada kada se najavljuje kako će značajno kulturno dobro biti isključivo podvrgnuto tržišnoj logici i zakonima profita, te da će biti prepušteno održavanju koje će ovisiti o suvenirima i posjetiocima, javni servis bilježi prozaični prilog u gotovo svečarskoj atmosferi. Gradonačelnikova izjava je sporna nemalom dijelu javnosti i, kao takva, morala se kontekstualizovati, uz konsultovanje drugačijih mišljenja.

MEDIJSKI MRAK BH. POLITIKE: Sastanci Fahrudina Radončića s liderima koalicionih partnera, Draganom Čovićem (četvrtak, urednik Darjan Babić) i Bakirom Izetbegovićem (ponedjeljak, urednica Amra Zaklan), ispraćeni su u nemuštoj atmosferi tišine. To što sada sastanči političar obilježen hipotekom optužnice za korupcionaške radnje kao da ne uzbuđuje političke i medijske kuloare. O čemu je kontroverzni lider SBB-a razgovarao sa Čovićem saznajemo iz njegovih komentara, a u obradi se najviše ističe kako postoji “mnogo neriješenih pitanja”. Ali se potom u pripremi ne upušta u to koja su to pitanja, šta je možda bio stvarni predmet susreta, kakvi su odnosi u koaliciji iza fasade izrečenih floskula? O razgovoru s Bakirom Izetbegovićem saznajemo još manje, a nekoliko rečenica prezenterke prati zaleđena fotografija dvojice aktera.

ODLIČAN PREGLED IZBORA U SRBIJI: Izbori u Srbiji naizgled odaju sliku uvjerljive i pomalo dosadne pobjede Aleksandra Vučića i njegovih naprednjaka. Da baš nije sve jednoznačno, saznajemo u odličnom prilogu Dejana Kožula, čiji rad pokazuje koliko je dobro imati stalnog dopisnika nastanjenog u zemlji dopisništva. Kožul uspijeva ono što nije pošlo za rukom mnogim drugim u bosanskoj obradi srpskih izbora, a to je dati kratak i tačan presjek rezultata i njihovih ocjena na osnovu predizbornih očekivanja. Saznajemo kako Vučić nije onaj apsolutni pobjednik kako ga se olako portretiše, već nosilac liste koja je osvojila manje mandata nego na prošlim izborima, i znatno manje u odnosu na svoja megalomanska očekivanja. Novost je i ulazak nešto više političkih grupacija nego što su istraživanja predviđala, a možda je malo veći osvrt zaslužio Saša Radulović, čiji pokret “Dosta je bilo” predstavlja svojevrsno osvježenje, jer se radi o atipičnoj političkoj snazi koja je rasla sa sve većim nezadovoljstvom oprobanim opcijama.

OCJENA: 5

 

BHT1: KAKO PRATITI IZBORE U SRBIJI?

19. – 25. april 2016.

ODGOVORNO O PENZIONERIMA: Kašnjenje penzija u Federaciji BiH bila je tema s kojom je otvoren Dnevnik 2 u utorak, 19. aprila (urednica Alenka Bruck). Prilog u najboljem maniru javne televizije odgovorno pristupa vijesti, pa se prikazuju mišljenja najstarijih građana, čime se približavaju njihove egzistencijalne nevolje. Ali tu se stvar ne završava. Pokušalo se i sa davanjem odgovora na pitanje šta je razlog najnovijem kašnjenju u isplati penzija, čime je zaokružen odgovoran i temeljan pristup.

ZA NIJANSU SMJELIJE: U četvrtak je za urednicu Svjetlanu Topalić udarna politička vijest bila prijedlog SBB-a da Ismir Jusko bude njihov novi kandidat za ministra bezbjednosti umjesto optuženog Bakira Dautbašića. Za razliku od federalnih kolega koji su se više bavili susretom Čović-Izetbegović, BHT1 taj dan opravdano u prvi plan stavlja novu kandidaturu, jer ona se može pobliže ispitati. I predstavlja dobar materijal za građenje priče. U nastavku,  kandidat je skromno približen javnosti trenutnom funkcijom koju obnaša, ali nam nisu dati njegovi biografski podaci ili informacije o tome kako je ocijenjen kao kantonalni ministar unutrašnjih poslova.

POGREŠAN IZBOR SAGOVORNIKA: Ivana Crnogorac je bila na specijalnom zadatku da približi izbore u Srbiji na sam dan glasanja i prvi dan poslije. Novinarka se u oba dana odlučila pobliže prikazati izborne prilike i rezultate razgovorima sa predstavnicima Cesida, nevladine organizacije koja se bavi praćenjem izbornog procesa. Prikazivanje događaja ili političke scene kroz razgovor s upućenim sagovornikom najviše zavisi od toga koliko je dobar izbor napravljen, ali i koliko je sagovornik zahvalan gost za instant TV analizu. Koliko god je Cesidova predstavnica na sam dan izbora bila zanimljiva s detaljima o toku glasanja, toliko je njihov predstavnik bio neprikladan sagovornik u danu kada javnost vapi za prvim analizama i postizbornim prognozama. Bosanska javnost je ostala uskraćena za plastičniji prikaz srpske političke scene i odgovor na pitanje šta se promijenilo u odnosu na raniji izborni ciklus? Odgovor su mogli pronaći na FTV-u, u kratkoj ali izdašnoj i informativnoj pripremi njihovog dopisnika.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA:

I pored nekoliko svijetlih primjera, sedmica će ostati zapamćena po blijedim izdanjima. Naročito u obradi političkih vijesti. Javni servisi ne uspijevaju dramatizovati domaću političku scenu, ili to namjerno ne čine, pa se prepuštaju frazeologiji iz rječnika vodećih političara. Radončićeve političke aktivnosti po izlasku iz pritvora prate se u režiji njegove interpretacije. Ako on kaže da se razgovaralo o ekonomskim temama i evropskim integracijama, tu se stavlja tačka. BHT je načeo smjeliji pristup prilogom o novom kandidatu za ministra bezbjednosti, ali je on završio u nedovoljno opsežnoj obradi. Domaća publika ostaje uskraćena za stvarna saznanja o dešavanjima na političkoj sceni jer se urednici prepuštaju zvaničnim saopštenjima ili novogovoru ovdašnjiih političara.

About The Author