ŠTO RTRS PREŠUTI, BNTV OBJAVI

Plus nedjelje

RTRS
Priča o nastavnici iz Bosanskog Novog / Donji Agići Aleni Lović, koja je uspjela prikupiti donacije kako bi učenike svog razreda odvela na ekskurziju. Prvu koja je u OŠ “Branko Ćopić” organizirana u posljednjih 20 godina (novinar Veljko Babić, Dnevnik 2 , 20. april).
BNTV
Protesti opozicije i kontramiting vlasti, koji bi se istog dana narednog mjeseca trebali desiti u Banjoj Luci, dominirali su u dijelu dnevnika posvećenom političkim temama u RS-u. Izdvajamo prilog Željka Raljića emitovan u Dnevniku 19. aprila. Jasno su prezentirana mišljenja i vlasti i opozicije, analitičara iz Srbije “podobnih” po kriteriju vlasti RS-a, ali i nezavisnih iz RS-a. Vidjeli smo i anketu među građanima koja je ukazala na duboke podjele javnosti u RS-u.

Minus nedjelje

RTRS
I ovo je nedjelja u kojoj je u nizu neprofesionalnih izvještaja bilo teško izdvojiti minus nedjelje. Kakav odnos prema suočavanju s prošlošću i zločinima koje su tokom rata počinili pripadnici vojske i policije RS-a, uz znanje i odobravanje vlasti, ima uredništvo Javnog RTV servisa RS-a, najbolje se vidjelo iz načina na koji je izvještavano o iskazu gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića pred Tužiteljstvom BiH. Petrović je kao svjedok govorio o ulozi čelnih ljudi ratnih vlasti SDS-a Doboja u ubistvima, mučenjima, zatočenjima i progonima Bošnjaka i Hrvata.  Novinari Vladimir Bekić (Dnevnik 2, 21. april, urednica Nada Arlov) i Tanja Blagojević (Dnevnik 2, 23. april, urednik Jasenko Todorović) svoje izvještaje temelje na diskreditaciji Petrovićevog svjedočenja i relativizaciji ratnih zločina.
BNTV
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.

ŠTO RTRS PREŠUTI, BNTV OBJAVI

RTRS: Ko je rekao “sarajevska čaršija”?

18. – 24. april 2016.

KAMEN U DIZAJNIRANIM CIPELAMA: Iz perspektive koju javnosti svjesno, manipulirajući iz dana u dan činjenicama, servira uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a, bh. entitet Republika Srpska izgleda kao par talijanskih, mekih, lijepo dizajniranih cipela, potaman za svačiju nogu. Koji je s ljubavlju ručno izradila aktuelna vlast. I sada nastaje problem, jer u tim i takvim cipelama postoji i kamenje. Koje opasno žulja. A zove se opozicija.

To kamenje, ta opozicija, ukazuje na nezaposlenost, siromaštvo, nezakonitosti u poslovanju bankarskog sektora, pljačkaške privatizacije…  To su teme koje uredništvo Dnevnika 2 ne otvara, niti gledaocima daje mogućnost da čuju stavove opozicije. Tako se dolazi do jedne od manipulacija na kojima i počiva informativna politika ove RTV kuće.

“ZAPADNI CENTRI MOĆI”: U nedjelji iza nas bilježimo to kroz način na koji se izvještavalo o najavljenim protestima opozicije. Zašto Savez za promjene želi građane izvesti na ulicu? Pitanje koje bi se logično nametnulo svakom ko ne poznaje političku i ekonomsko-socijalnu situaciju u Republici Srpskoj pa jedno veče pogleda Dnevnik RTRS-a. Ili bi jedini zaključak bio da to čine po diktatu “zapadnih centara moći”. S ciljem da uruše RS. Upravo na takav način, pozivajući se na stavove podobnih analitičara iz Beograda, Dragomira Anđelkovića i Branka Raduna, predočeni su javnosti razlozi zbog kojih su najavljeni protesti u RS-u (Dnevnik 2, 18. april, urednik Jasenko Todorović, novinarka Teodora Vranješ).

ZBIR POGRDA I UVREDA: U identičnom maniru, protestima se bavila u Dnevniku 23. aprila Ljubica Kovačev. Mišljenje predsjednika SDS-a Mladena Bosića o tome zašto su protesti potrebni i šta im je cilj, Kovačev nije prezentirala javnosti. No zato im je ponudila niz izjava i komentara predsjednika i premijerke RS-a, Milorada Dodika i Željke Cvijanović. Koji su bili tek zbir pogrda i uvreda na račun politike koju zastupaju Bosić i opozicija.

MAJSTORI MANIPULACIJE: RTRS se u protekloj nedjelji bavio, skupa s entitetskim vođama, izgradnjom Potemkinovih sela. Povod – Ekonomski forum Jahorina. Još jednom je serviran pregršt obmana i obećanja izrečenih iz usta Milorada Dodika o velikim investitorima koji stižu u RS, o rastu BDP-a i jačanju ekonomske snage ovog entiteta.

Majstori manipulacije u to su uklopili i najavu kreditnog aranžmana BiH i Međunarodnog monetarnog fonda. Bez i pokušaja propitivanja šta novo zaduženje, kojim će se samo krpati budžetske rupe, svima nama donosi. Gledaocima se novi kredit prezentira kao nagrada njima, na jednoj, i poseban uspjeh vlasti, na drugoj strani! Svaki komentar na ovo stvarno je suvišan.

Izdvojeno

Opozicioni blok Savez za promjene na RTRS-u nosi prefiks takozvani. I to se ne propušta. Ne propušta se ni za Armiju BiH takođe podvući da je takozvana. I sve to ima samo jedan cilj, skrojen u kabinetima entitetske vlasti, a to je umanjivanje bilo kakvog kredibiliteta istih. Ovome dodajemo i još jedan termin nedostojan i javnog servisa i dnevnika i onoga što jeste ozbiljno i profesionalno novinarstvo. Političke partije koje djeluju u Federaciji BiH te državne institucije, od Parlamenta, preko Vijeća ministara do Suda i Tužiteljstva, više nemaju svoje ime. Sve one imenuju se kao “sarajevska čaršija”.

Ocjena 1

 

BNTV: U potrazi za pravim temama

18. – 24. april 2016.

ŠTA PREŠUĆUJE JAVNI SERVIS? Međunarodni monetarni fond novac ne poklanja. I uz kamate, od država s kojima sklapa aranžmane zahtijeva sporazum da će provesti reforme pod uvjetima te međunarodne finansijske institucije. Sve to su činjenice koje je građanima nastojao prešutjeti RTRS i o kojima je izvještavano u dnevnicima BNTV-a kroz priloge koji su se bavili pregovorima o sklapanju novog stand by aranžmana BiH i MMF-a. Iz monitorisane nedjelje izdvajamo mini blok posvećen ovoj temi u Dnevniku 21. aprila. Autori priloga, Slađana Jašarević i Željko Raljić, gledaocima su prezentirali stavove Vlade RS, sindikata i ekonomista.

NEBRIGA VLASTI: Ekonomske teme su i ove nedjelje dominirale u tematskim blokovima. Danina Milaković se tim pitanjem bavila kroz najavu Vlade RS o dodjeli podsticaja za nova zapošljavanja privrednicima u RS-u. Koji su iz ugla privrednika i nestimulativni i nedovoljni bez radikalnih promjena za uvjete poslovanja.

O tome kakva je istinska (ne)briga vlasti prema građanima i to onim kojima je pomoć najpotrebnija,  javnost je upoznata na primjeru grada Banje Luke. Odlukom gradonačelnika, Centru za socijalni rad uskraćena je budžetska podrška za drugi kvartal (novinar Milan Kovač, Dnevnik 23. april).

Izdvojeno

U dnevnicima BNTV-a gledaoci su manje-više redovno informisani i o kampanji pred vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, održane 24. aprila. Nažalost, u tim izvještajima nije ponuđena nijedna analiza srpske političke scene. Istovremeno, izborna pobjeda unaprijed je uručena naprednjacima aktuelnog premijera Aleksandra Vučića, uz potpuno ignorisanje ostalih političkih opcija. I ono što zamjeramo jeste da su i britak jezik i pronicljivost novinara BNTV-a potpuno zatajili, svjesno izbjegavajući da progovore o tome kako Vučić koristi  Republiku Srpsku i manipuliše njom u cilju vlastite političke promocije.

Ocjena 7

 

Komparativna analiza

Razlike uređivačkih politika BNTV-a i RTRS-a najbolje se vide kroz način odabira tema o kojima ove TV kuće izvještavaju u svojim dnevnicima. Iza nas ostaje još jedna nedjelja u kojoj je RTRS ostao fokusiran na diskreditovanje opozicije i ponovo svjesno raspirivanje međuetničke netrpeljivosti. Za to su se “pobrinuli” Gvozden Šarac i Branka Kusmuk. Prvi, izvještajem o izgradnji memorijalnog centra stradalim Bošnjacima u sklopu džamije u Žepi, a Kusmuk pak izvještajem sa suđenja Milanu Mandiću, koga se tereti za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje izjavama koje negiraju zločin genocida u Srebrenici.

BN, na drugoj strani, ostaje usmjerena na teme od kojih se živi. S jasnim pitanjima i potragom za odgovorima na njih.

About The Author