U izraelskim zatvorima 31 palestinski novinar

Pritvoreni novinari ne mogu primati posjete i većina ih se drži na nepoznatim lokacijama u Izraelu

U izraelskim zatvorima 31 palestinski novinar
Foto: pexels-musa-zanoun

Izraelske snage uhapsile su 38 palestinskih novinara od početka rata u Gazi, a trenutno je u zatvorima njih 31. Većina bez ikakvih optužbi, saopćili su Reporteri bez granica (RSF) istovremeno osuđujući korištenje pritvora za ušutkavanje palestinskih medija i pozivajući na zaštitu svih novinara.

Oslobađanje novinara Diae al-Kahlouta 9. januara nakon što je proveo više od mjesec dana u pritvoru ne može zasjeniti razmjere proizvoljnog izraelskog zatvaranja palestinskih novinara. Od 31 zatvorenog novinara, 29 ih je uhapšeno na Zapadnoj obali, jedan u Gazi i jedan u istočnom Jeruzalemu.

Ovaj val hapšenja i pritvaranja bez presedana, dok traje rat u Pojasu Gaze, izveden je s ciljem da se ušutkaju palestinski mediji. Svi privedeni novinari rade za palestinske medijske kuće kao što su J-Media, novinska agencija Maan, Sanad i Radio al-Karama ili su freelanceri.

Većina hapšenja bila je na Zapadnoj obali. Prema informacijama RSF-a, od 7. oktobra ondje su uhapšena ukupno 34 novinara, od kojih je dosad pušteno samo pet. Kad je počeo rat, u zatvoru su bila dva novinara. Pritvoreni novinari ne mogu primati posjete i većina ih se drži na nepoznatim lokacijama u Izraelu.

Neki od onih koji su pušteni, poput freelance novinarke Somaye Jawbare, koja je puštena na slobodu 22. novembra, 17 dana nakon hapšenja, moraju ostati u kućnom pritvoru, zabranjeno im je korištenje interneta i obraćanje medijima, te su stavljeni pod nadzor na neodređeno vrijeme.

Od početka rata, Izrael koristi proceduru poznatu kao “administrativni pritvor” za pritvaranje novinara. Prema tom postupku, osoba se pritvara bez obavijesti o bilo kakvoj optužbi na temelju namjere da prekrši zakon.

Oni mogu biti u zatvoru do šest mjeseci, a najmanje 19 novinara trenutno je pod “administrativnim pritvorom”. Ostalih 10 novinara čeka suđenje za fiktivne optužbe za poticanje nasilja.

– Ovo zastrašivanje, ovaj teror, ovi beskrajni pokušaji da se ušutka palestinsko novinarstvo, bilo zatvaranjima, mecima ili bombama, moraju prestati. Pozivamo na hitno oslobađanje svih pritvorenih novinara i njihovu hitnu zaštitu – kazao je voditelj odjela RSF-a za Bliski istok Jonathan Dagher.

Neki od zatočenih novinara izloženi su okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju. To se moglo vidjeti u slučaju Diae al-Kahlout, tek puštenog novinara koja radi za Al-Araby Al-Jadeed. Njegova porodica prepoznala ga je na videu koji je 7. decembra objavio izraelski vojnik.

Al-Kahlout je viđen kako kleči na ulici među grupom polugolih zatvorenika. Izraelska patrola uhapsila ga je nekoliko sati ranije u kući u Beit Lahiji. Kuća mu je spaljena. Njegova dva brata, koja su bila uhapšena s njim, puštena su na slobodu.

Reporter je kratko zadržan u zatvoru Eshel u Izraelu i bio je podvrgnut torturi, prema nekoliko izvora RSF-a. Izraelske vlasti ništa nisu govorile o njegovoj sudbini više od mjesec dana, sve do njegovog puštanja na slobodu. U gotovo svim slučajevima pritvorenih novinara, porodice nisu imale nikakve informacije o njihovom hapšenju i situaciji u kojoj se nalaze.

U Gazi, gdje su trenutno zatvorena dva novinara, mnogi su bili podvrgnuti hapšenjima kraćim od 48 sati koja nisu bila ništa manje traumatična.

Među njima je Said Kilani, fotoreporter koji radi kao slobodni novinar za Associated Press, Agence France-Presse i druge međunarodne medije, koji je bio jedan od rijetkih novinara koji je ostao u Beit Lahiji.

On je 13. decembra izvještavao o borbama dok su izraelske snage napredovale prema bolnici Kamal Adwan kada je uhapšen zajedno s medicinskim timom. “Kako sam znao da su novinari na meti izraelske vojske, bojao sam se i prvo sam sakrio kacigu i novinarski prsluk”, rekao je.

Kilani je zadržan 14 sati u vojnoj bazi na sjeveru Pojasa Gaze. “Natjerali su nas da se skinemo, bili smo ponižavani”, iako se onima koji su ga zadržali odmah identificirao kao novinar. Nakon što je pušten, pronašao je suprugu i djecu, koji su također bili uhapšeni pa pušteni. Dok su bili zatvoreni, kuća im je zapaljena, a time i novinarska oprema.

– Izraelski vojnici su nam uzeli sve. Beskućnici smo, na hladnoći, nemamo kamo otići – kazao je RSF. Pet dana nakon hapšenja, Kilani je bio sa svojim 16-godišnjim sinom kada je dječaka ubio izraelski snajperski metak pred njegovim očima.

Najmanje 80 novinara ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra. Više od 50 medijskih ureda u Pojasu Gaze također je potpuno ili djelomično uništeno u izraelskim napadima od početka rata.

Izvor: RSF

About The Author