Blinken posla pismo i sve se sredi za jedan dan

OTISCI DANA: Ako ne mogu Schmidt i OHR, mogu Amerika i njena ambasada. Zašto je Dodik udario na politički Beograd?

Blinken posla pismo i sve se sredi za jedan dan

Moć

Evo šta je istinska moć: Antony Blinken napiše pismo u kojem se bavi isključivo Južnom interkonekcijom, plinom i sličnim distributerskim tričarijama, a kao posljedica tog sitnopisanija, domino efektom stvari se naglavačke izokrenu u kompletnoj Bosni i Hercegovini: odmah sljedećeg jutra Božo Ljubić ničim izazvan izjavi da će HNS prihvatiti tehničke izmjene Izbornog zakona koje je najavio Christian Schmidt, kao da se nevladine organizacije i o čemu smislenom pitaju, a vladajuća garnitura se iz čista mira, bez najave i povoda, sastane na jednom skromnom imanju u Laktašima. I tamo, skrivena od budnih očiju javnosti, zabilježi neviđene pomake u pregovaranju: to hvale jedni druge, to prijete evropskim putem i prosperitetom koji samo što nije bahnuo i na naša vrata, to SNSD komplimentira političkom Sarajevu, a optimizam doslovno frca na sve strane.

Samo jedno pismo i sva uslovljavanja, opstrukcije i destrukcije padoše u vodu. Kao da Dragan Čović nije višekrat poručivao da tehničke izmjene ne dolaze u obzir bez legitimnog predstavljanja i kao da Milorad Dodik 12 sati ranije nije rekao da više uopće nema smisla pregovarati s prevrtljivom Trojkom.

Pa smo mislili, ako ne tražimo previše, zamoliti državnog sekretara da makar jednom sedmično pošalje kakvo omanje pismo, ne mora biti ništa opširno, dovoljno je kakav osrednji Facebook ili Twitter status. Njemu sekund posla, a nama uspomena za cijelu heftu. Ovdje bi, vjerujte nam, ruže procvjetale dok kažeš Južna interkonekcija.

Kakvi visoki predstavnici, vijeća za implementaciju mira i OHR-ovi. Samo pismo iz Amerike, brale…

                                  

Sedmi oktobar 2023

Ko god za nultu tačku aktuelnog genocida uzima sedmi oktobar, ne želi da zna šta se dešavalo 75 godina prije toga. Sedmi oktobar nikome i ni za šta  ne smije biti opravdanje, to je valjda polazna tačka svake pristojne diskusije, ali ne može ni figurirati kao polazni datum sukoba kojem se ne vidi kraj. Jer na taj način historija uopće više nije potrebna, svako bira onu nultu tačku koja mu najviše odgovara. Nema konteksta, nema beskrajnog niza patnje, otimačine i razaranja, ima samo datum koji proizvoljno izabereš kako bi opravdao svoj priručni stav.

Tako je kao kolateralna žrtva pao i sistem vrijednosti koje promovira politički Zapad. Doživio je neviđeni kolaps i samo oni koji žive od tog sistema prave se da ne vide njegovu propast. E zato je genocid trajna kategorija, nikad ga nećemo istrijebiti. Neko na Twitteru fino napisa:

Stvari koje štitimo: brodovi, kontejneri, kabasti teret, dostava.

Stvari koje ne štitimo: djeca u Gazi…

                 

Bosanska paradigma ili šta ko vozi

Golf 2, 3 i 4: kokuzi. Ukupni udio u stanovništvu iznad 40 posto.

Golf 5 i 6: dobrostojeća mlađarija; 8 posto.

Golf 7: viša srednja klasa; 4 posto.

Porsche Cayenne: direktori i vlasnici marketinških firmi; 0.05 posto.

Audi, Mercedes: ovi što nas vode u Evropu: 0.01 posto

Jaguar i Land Rover: fudbaleri koji su uspjeli; 0.05 posto

BMW džipovi: narko dileri. Procenat nepoznat organima gonjenja.

Helikopter: ovaj jedan vamo, svake godine dobije novu sankciju, a što više sankcija pokupi, to mu politička moć raste: sa svima u svađi, posljednjih dana udario čak i na politički Beograd. Komada jedan.

Električni romobili: još nisu klasno definirani niti autovani. Kasta u formiranju. U svakom slučaju, rođeni iza dvije hiljadite, djeca 21. stoljeća; 10 posto

Pješaci: penzioneri, studenti, nezaposleni i rijetki ekološki aktivisti. Kasta u izumiranju u sva tri pojavna etnonacionalna elementa: 60 posto

P. S. Zbir procenata ne mora nužno biti 100, ovo je odokativna procjena, a ne ekspertna analiza, znači proračun nastao metodom kojom nam se formiraju i budžeti, pa halalite…

About The Author