RTRS I BNTV: Kako je odlikovan Vladimir Putin

Početak januara period je kad i na BNTV-u sve vrvi od patriotskih izvještaja, a kritička oštrica prema vrhu vlasti naglo popusti i otupi

RTRS I BNTV: Kako je odlikovan Vladimir Putin
Foto: Startbih.info

 

RTRS: Podrška neustavnom djelovanju

  1. – 9. januar 2023.

PROTIV USTAVA: Ključna politička tema na koju se fokusiralo uredništvo Dnevnika 2 bile su pripreme za obilježavanje neustavnog 9. januara, Dana Republike Srpske. Podsjećamo, Ustavni sud BiH je u martu 2019. godine po drugi put osporio Dan RS-a, no vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta su se na tu odluku oglušile.

KOMŠIJE I GUME: Ove godine taj RS-ovski praznik obilježava se u Istočnom Sarajevu. U izvještaju Gvozdena Šarca emitovanom 4. januara, ključna poruka upućena gledateljima glasi da „komšije iz Sarajeva ne mogu da spriječe proslavu Dana RS-a, pa jedino što im ostaje jeste da buše gume na automobilima iz Srbije“. Kako je Šarac doveo u vezu negativne reakcije koje su iz Sarajeva stigle povodom obilježavanja 9. januara i nepotrebne incidente sa bušenjem guma građanima iz Srbije koji su novogodišnje praznike proveli u Sarajevu, teško je razumjeti. No ništa neuobičajeno za način rada novinara javnog servisa RS-a.

TENZIJE I AKTERI: Sve najave oko centralne  proslave Dana RS-a bile su povod za novo podizanje tenzija. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić da je „Sarajevo više njegov nego njen grad“, a Šarac je ponovio, po ko zna koji put, tezu srpskih političara kako je „Republika Srpska nastala prije BiH, jer je osnovana prije međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine“. Novinari RTRS-a sada koriste termin „dan republike“, a Šarac u izvještaju navodi da je riječ o skupu visokog bezbjednosnog rizika jer se proslava održava „uz granicu sa Federacijom BiH“.

U Dnevniku 2 emitovanom 5. januara nastavljeno je sa forsiranjem teme proslave Dana RS-a, uz isticanje poziva Milorada Dodika „građanima iz cijele Republike Srpske da se okupe u Istočnom Sarajevu“.

Potom je tu i izjava ministra policije RS-a Siniše Karana da je „Dan RS-a ustavan, jer samo RS, prema Ustavu BiH, ima pravo da uređuje svoje praznike“, uz komentar autorice izvještaja da je „proslava trn u oku Sarajeva, ali da je paranoja ove godine kulminirala zbog proslave u Istočnom Sarajevu“.

NIJE PODOBAN: Ocjena iz vrha Stranke demokratske akcije da Denis Šulić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, nije podoban za vršenje funkcije državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice kao Bošnjak iz ovog bh. entiteta, bila je povod kritikama upućenim na rad još uvijek aktuelne ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. U kakvoj su vezi Turkovićkin rad (koji bez sumnje podliježe ozbiljnoj analizi), Denis Šulić te Ambasada Rusije u BiH koja je stala u Šulićevu zaštitu, ni nakon ponovljenog gledanja ovog izvještaja nije nam bilo jasno.

Nakon dobojskog sastanka koalicionih partnera koji formiraju vlast na nivou BiH, tek je kratko saopšteno da je „Denis Šulić odustao od kandidature za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH“. A u najavi Dnevnika istog dana (5. januar) navedeno je da se od Šulićeve kandidature „odustalo zbog medijsko-političkih pritisaka SDA“. Kako je to SDA, koja više nije dio vlasti na državnom nivou, mogla utjecati na SNSD da od Šulića kao kandidata odustane, nije objašnjeno.

Izdvojeno

Republika Srpska, shodno njenom Ustavu, sekularni je bh. entitet. Shodno Zakonu o RTRS-u i u njega inkorporiranim programskim načelima, Javni RTV servis RS-a u svom programu će „uvažavati nacionalne, regionalne, tradicijske, vjerske, kulturne, jezičke i druge karakteristike konstitutivnih naroda i svih građana Bosne i Hercegovine. Program RTRS također će afirmisati kulturne i druge potrebe nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“.

„Program RTRS uvažavaće ustavna prava konstitutivnih naroda i građana Bosne i Hercegovine i ostalih u Republici Srpskoj, i biće uređivani ravnopravno na tri službena jezika i dva pisma.“

Ništa od navedenog, izuzev afirmacije srpskog naroda, njegovog jezika, vjere i tradicije, ne uvažava se. Stoga, uz sve poštovanje pravoslavnih vjernika i njihovih praznika, konkretno Božića, smatramo neprimjerenim da u prigodnom aranžmanu na stolu prezentera gori svijeća i da dnevnici emitovani 6. i 7. januara svojim sadržajem priliče vjerskom programu, a ne centralnoj informativnoj emisiji.

Ocjena: 1

 

BNTV: Vjerska hronika

  1. – 9. januar 2023.

DODIK I PUTIN: Jednako kao i RTRS, uredništvo Dnevnika BNTV-a 8. januara, u okviru izvještaja o početku obilježavanja Dana RS-a, donosi vijest o odlikovanju predsjednika Rusije Vladimira Putina. Geopolitički trenutak u kojem to čini predsjednik RS-a Milorad Dodik se ne propituje, kao što se i hladno prenosi vijest ruskih vojnih izvora da je tokom granatiranja Krematorskog ubijeno 600 Ukrajinaca.

„HRABRI I ČESTITI LJUDI“: Iz istog Dnevnika 2 bilježimo i izvještaj sa akademije održane povodom 9. januara u Banjaluci. Javnosti se prenose govori Dodika i predsjednika Narodne skupštine Srbije u kojima se po ko zna koji put ponavlja fraza da je „Republika Srpska osnovana bez ispaljenog metka u trenutku kada je postojala opasnost od potpunog uništenja Srba“. Nakon toga ističe se da su RS osnovali „hrabri i čestiti ljudi“. Koji, ne objašnjava se, pa ostaje pitanje misle li novinari da su ti „hrabri i čestiti ljudi“ gotovo cjelokupan politički i vojni vrh bosanskih Srba osuđen za ratne zločine, uključujući i zločin genocida.

PATRIOTSKI IZVJEŠTAJI: BNTV je još jednom potvrdio da su građani srpske nacionalnosti prioritetno ciljano gledateljstvo, te je fokus izvještaja tokom protekle nedjelje bio vezan za pripremu i obilježavanje pravoslavnog Božića. Otuda su i dnevnici emitovani 6. i 7. januara svojim sadržajem bili primjereniji vjerskoj hronici nego centralnim informativnim emisijama.

Ono što posebno bilježimo iz ovog monitorisanog perioda svojevrsna je raspolućenost uređivačke politike informativnog programa. Naime, na jednoj strani svjedočili smo nizu patriotskih izvještaja povodom obilježavanja Dana RS-a, a na drugoj realnosti u kojoj građani žive. Od podjele „pečenica“ demobilisanim borcima i članovima porodica poginulih boraca u Bijeljini kako bi proslavili Božić u skladu s pravoslavnom tradicijom, preko redova pred javnim kuhinjama koje su pripremale svečani ručak za korisnike i izjava ratnih veterana koji ogorčeno tvrde da su gurnuti na društvenu marginu, do patriotskog zanosa u kojem se veličaju RS i njeni “stvaraoci“.

Ocjena: 2

Komparativna analiza

Koliko duboko korijenje je pustio 31 godinu forsiran politički narativ o Republici Srpskoj „nastaloj u miru i odbranjenoj u odbrambeno-otadžbinskom ratu“ kao jedini vjerodostojan, potvrdilo se i u sadržaju dnevnika obje medijske kuće emitovanim 9. januara.

„Želja je jedna – da Republika Srpska bude vječna“, ističe prezenter Dnevnika 2 RTRS-a. U samoj najavi, uz himnu ovog bh. entiteta, gledamo kadrove defilea pripadnika policije RS-a, od kojih oni u crnim uniformama, i sa dugim cijevima, šalju sve sem poruke mira, a još manje suživota. BNTV emituje anketu građana za koje je RS „pobjeda srpskog naroda“ i „država koju niko ne može osporiti“. Otuda se niko ne pita od koga je to, kako Milorad Dodik navodi, “Republika Srpska spremna da brani svoju slobodu“, ko je i kako ugrožava.

Jednako tako, ni RTRS ni BNTV, uz isticanje izjava srpskih političara da „RS-u niko ne može zabraniti da slavi Dan RS-a“, nisu spomenuli odluku Ustavnog suda BiH koji je u dva navrata osporio ovaj praznik, niti razloge zbog kojih je to učinjeno.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja je otvorila pitanje gdje je u ekonomskom pogledu Republika Srpska 31 godinu od osnivanja. Iz ugla ekonomskih eksperata, ukazano je na sve posljedice svojinske tranzicije javnih preduzeća i nestajanje srednje klase, a privrednici su se žalili na poteškoće zbog  poreskih opterećanja kojima su izloženi.

Minus sedmice

RTRS

Teško je bilo izdvojiti izvještaj koji bismo označili kao minus nedjelje. Ipak, iz Dnevnika 2 emitovanog 8. januara izdvajamo izvještaj o Dodikovom odlikovanju predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina povodom Dana RS-a, u znak zahvalnosti za „patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj“. U vremenu kada cijeli demokratski svijet osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i sistematske zločine nad civilnim stanovništvom te države, i dodjela odlikovanja i činjenica da novinari RTRS-a u tome ne vide ništa sporno najupečatljivije oslikavaju političku zbilju Republike Srpske.

BNTV

Uredništvo BNTV-a, na što smo u nekoliko navrata upozoravali, nije krilo otvorenu naklonost prema politici Ruske Federacije, posebno nakon agresije na Ukrajinu. Otuda i ne čudi da je bez kritičkog propitivanja i prenesena vijest o odluci Milorada Dodika da Vladimiru Putinu povodom Dana RS-a dodijeli najviše odlikovanje ovog bh. entiteta.

About The Author