Novinari napadnuti tokom upada demonstranata u institucije u Brazilu

Najmanje 12 novinara fizički je napadnuto, a neki su prijavili da im je oprema razbijena ili ukradena

Novinari napadnuti tokom upada demonstranata u institucije u Brazilu
Foto: yahoo.com

Međunarodni institut za štampu (IPI) izrazio je zabrinutost nakon izvještaja da su pristaše bivšeg predsjednika Brazila Jaira Bolsonara napadali novinare dok su nasilno ulazili u zgrade institucija glavnom gradu Braziliji.

Najmanje 12 novinara fizički je napadnuto ili im je zaprijećeno, a neki su prijavili da im je oprema razbijena ili ukradena.

Direktorica IPI-ja za zagovaranje Amy Brouillette kazala je da su užasnuti zbog napada na medije koji sami po sebi čine ključni stup brazilske demokratije.

U okviru istraga o tim događajima, brazilske vlasti moraju istražiti svaki od ovih napada na novinare i privesti odgovorne, dodala je.

Pristaše Bolsonara u nedjelju su upale u nekoliko službenih zgrada u Brasiliji, uključujući brazilski Kongres, Vrhovni sud i urede predsjedništva.

Bolsonaro je odbio izričito priznati Lulu da Silvu kao pobjednika drugog kruga predsjedničkih izbora 30. oktobra i doveo je u pitanje vjerodostojnost brazilskog izbornog sistema. Da Silva je 1. januara inauguriran kao predsjednik Brazila.

Izvor: IPI

About The Author