NOVI APEL NOVINARA ZA PRAVEDNU NAKNADU ZA OBJAVLJIVANJE VIJESTI NA INTERNETU

Uoči donošenja konačne odluke o Direktivi o autorskim pravima na digitalnom tržištu, novinar AFP-a Sammy Ketz ponovno se oglasio pismom, koje je dobilo veliku potporu kolega i u kojem apelira na zakonodavce u EU da ne popuste pod lobističkim pritiskom internetskih divova kako bi se iz tzv. “susjednih prava” isključile vijesti i kratki isječci, čime […]

NOVI APEL NOVINARA ZA PRAVEDNU NAKNADU ZA OBJAVLJIVANJE VIJESTI NA INTERNETU

Uoči donošenja konačne odluke o Direktivi o autorskim pravima na digitalnom tržištu, novinar AFP-a Sammy Ketz ponovno se oglasio pismom, koje je dobilo veliku potporu kolega i u kojem apelira na zakonodavce u EU da ne popuste pod lobističkim pritiskom internetskih divova kako bi se iz tzv. “susjednih prava” isključile vijesti i kratki isječci, čime bi se novinskim agencijama nanijela velika šteta.

Predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije ovaj tjedan vode završne pregovore o konačnom tekstu direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu.
Europski parlament je 12. rujna, unatoč golemom lobističkom pothvatu internetskih divova izglasao stajalište po kojem se u direktivu trebaju uvesti tzv. “susjedna prava”, autorskom pravu susjedna ili srodna prava, odnosno “porez na linkove”.
Nakon toga krenuli je tzv. trijalog unutar kojeg europski suzakonodavci Vijeće i Europski parlament uz pomoć Europske komisije dogovoraju konačni tekst direktive.
Proteklih mjeseci internetski divovi su nastavili s lobiranjem kako bi iz “susjednih prava” izbacili kratke vijesti, isječke vijesti ili fragmente, čime bi novinske agencije izgubile veliki dio prihoda.
“Prije svega dva mjeseca, 12. rujna, Europski parlament izglasao je prijedlog Direktive koja novinama i novinskim agencijama daje nadu da će ih internetski divovi konačno plaćati. Oni su godinama svakodnevno preuzimali tisuće vijesti, a da zato nisu plaćali ni centa onima koji su te vijesti stvarali.
Danas, uz novu i široko rasprostranjenu kampanju lobiranja, internetski divovi uspješno lišavaju tekst njegove biti: pokušavaju isključiti ono što se naziva ‘kratkim isječcima’, ‘vijestima’ ili ‘fragmentima’ kako bi se isključile novinske agencije i skratilo razdoblje trajanja zaštite “susjednih prava”, navodi u svom tekstu Sammy Ketz, koji je objavljen u utorak u više europskih listova i kojemu su potporu dali brojni ugledni novinari i urednici.
Samy Ketz, šef dopisništva AFP-a u Bagdadu objašnjava u svom tekstu zašto se treba oduprijeti najnovijem lobističkom pritisku.
On navodi da su “činjenice biti novinarstva”.
“Činjenice su namijenjene svima. Svatko ih može objašnjavati i analizirati. No, kada tražilica preuzme od riječi do riječi nešto što su objavile neke novine ili agencija, posve je normalno platiti “susjedno pravo” pa makar bila riječ o kratkom isječku”.
“Razmislite o istraživačkom radu uloženom u naslov ‘Samoubilački napad u šiitskoj četvrti Bagdada: 32 ubijenih, navode policija i bolnice’. Kako bi napisao tu običnu rečenicu novinar se raspitao kod policije kakva se eksplozija dogodila, zvao je bolnice da bi saznao broj mrtvih, otišao na mjesto događaja radi opisa i razgovora s očevicima. Novinari svoje živote povremeno izlažu opasnosti budući da nije neuobičajeno da se na mjestu prvog dogodi drugi napad. To se nedavno dogodilo u Kabulu kada je ubijeno devet novinara i fotografa, uključujući i AFP-ovog Shaha Maraia”, kaže se u tekstu.

Više možete pročitati ovdje. 

hnd.hr

About The Author