Facebooka uklanja sadržaj koji podržava napad u Brazilu

Bolsonaro je odbio priznati poraz, dok su njegove pristalice koristile društvene mreže i platforme za razmjenu poruka kako bi organizirali proteste

Facebooka uklanja sadržaj koji podržava napad u Brazilu

 

Facebookova matična kompanija Meta najavila je da će ukloniti sadržaj koji podržava ili pozdravlja pustošenje zgrada brazilske vlade od strane antidemokratskih učesnika protesta.

Deseci hiljada pristaša brazilskog krajnje desno orijentiranog bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara razbili su prozore predsjedničke palače, poplavili dijelove Kongresa sistemom prskalica i upali u prostorije Vrhovnog suda u pobuni koja je trajala više od tri sata.

– Uoči izbora odredili smo Brazil kao privremenu lokaciju visokog rizika i uklanjamo sadržaj koji poziva ljude da uzmu oružje ili nasilno upadnu u Kongres, predsjedničku palaču i druge institucije – potvrdio je glasnogovornik Mete.

– Ovo također označavamo kao događaj koji krši pravila, što znači da ćemo ukloniti sadržaj koji podržava ili hvali ove radnje. Aktivno pratimo situaciju i nastavit ćemo uklanjati sadržaj koji krši naša pravila – dodao je.

Ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva preuzeo je dužnost 1. januara nakon što je porazio Bolsonara u drugom krugu izbora u oktobru, okončavši najdesniju brazilsku vladu u desetljećima.

Bolsonaro je odbio priznati poraz, dok su građani koristili društvene mreže i platforme za razmjenu poruka od Twittera, Telegrama i TikToka do YouTubea i Facebooka kako bi organizirali proteste.

Izvor: Reuters

About The Author